Jokiraitin koulun turvallisuusillassa, ensiapurastilla alan ammattilainen Teuvo Kontio kertoi koululaisille ensiapuun liittyviä asioita.

 

Jokiraitin koulun turvallisuusillassa, ensiapurastilla alan ammattilainen Teuvo Kontio kertoi koululaisille ensiapuun liittyviä asioita.

 

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Jokiraitin koulujen, Lehtopään ja Matkanivan yksiköiden koululaisten yhteinen turvallisuusilta pidettiin viime viikolla Matkanivan koululla. Tilaisuus pidettiin illalla, joten päivä oli koululaisilla vapaa. Turvaillassa oli mukana myös koululaisten vanhempia.

Lehtopään koulun johtaja Jussi Salmela selvitti oppilaille, että illan aikana jokainen oppilas käy ryhmänsä kanssa neljällä eri rastipisteellä, jotka kaikki liittyvät turvallisuuteen.

Yksi rastipiste on ensiapurasti, toisella rastilla videoleikkeitä turvallisuudesta. Kolmannella rastipisteellä pääsette kokeilemaan törmäyskelkkaa ja neljännellä rastilla on asiana heijastimet. Jokaiselle rastille on varattu aikaa puolituntia ja jokainen ryhmä käy jokaisella neljällä rastilla”, Salmela kertoi tapahtuman infotilaisuudessa.

Ensiapurastilla oli kukas muu, kuin ensihoidon opettaja evp. Teuvo Kontio. 37 vuotta ensiapuasioiden kanssa työskennellyt Kontio kyseli alaluokkien oppilailta muun muassa hätänumerosta.

Kaikki varmasti tietävät, että 112 on hätänumero, mutta miksi numero on juuri 112, niin se on vain niin päätetty. Ei siihen ole olemassa erityistä syytä. Jos jostain syystä joudutte soittamaan hätänumeroon, niin opetelkaa teidän oma kotiosoite. Kirjoittakaa se vaikka paperille lähelle puhelinta, sillä jos joudutte hätänumeroon soittamaan, niin hätäkeskuksesta kysytään teidän kotiosoitetta. Sen tietäminen on tärkeää ja voi pelastaa paljon. Suomessa on tällä hetkellä kuusi hätäkeskusta ja mikäli joudutte hätänumeroon soittamaan, niin se puhelu voi mennä vaikka Keravalle, eikä siellä välttämättä tiedetä, missä Matkaniva on”, Teuvo Kontio opasti.

Teidän pitää myös hätäkeskukselle kertoa, mikä on hätänä ja mitä on tapahtunut. Ei saa arkailla soittamista hätänumeroon, sillä he osaavat auttaa kun ovat ammattilaisia. Jos soitat vahingossa hätänumeroon, niin älä katkaise puhelua. Odota niin kauan, että sieltä vastataan ja kerro, että soitit vahingossa hätänumeroon. Jos katkaiset puhelun, niin numero jää siellä näyttöön ja sieltä soitetaan takaisin eli tulee turhaa soittamista”, Kontio ohjeisti.

Verenvuodot, kylkiasento

Ensiapurastilla Kontio selvitti myös koululaisille, mitä pitää tehdä kun nenästä tulee verta, kuin myös jos sormeen tulee haava. Elvytysasiat olivat myös yksi asia, jota rastilla opeteltiin. Kontio ohjeisti muun muassa, kuinka potilas laitetaan kylkiasentoon. Oppilaat pääsivät myös itse kokeilemaan potilaan laittamista kylkiasentoon.

Varovaisuus on kaikista tärkeintä. Usealla eri tavalla voi vaikuttaa, ettei tarvitse hätänumeroon soittaa. Pidetään kypärät päässä kun ajetaan pyörällä, laitetaan heijastin heilumaan ja liikutaan tiellä hyvin varovasti”, Teuvo Kontio opasti vielä lopuksi.

 

 

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot