Mcon Partners Oy:n hallituksen puheenjohtaja, ekonomi Juha Puutio kertoi runsaslukuiselle kuulijajoukolle yrityksen omistajavaihdoksiin liittyvistä asioista.

 

Mcon Partners Oy:n hallituksen puheenjohtaja, ekonomi Juha Puutio kertoi runsaslukuiselle kuulijajoukolle yrityksen omistajavaihdoksiin liittyvistä asioista.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten Osuuspankin tiloissa pidettiin viime viikolla, Oulaisten yrittäjien, Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien sekä Oulaisten Osuuspankin järjestämä tilaisuus yrityksen omistajavaihdoksesta.

Paikalla oli todella runsaasti asiasta kiinnostuneita henkilöitä, sillä heitä taisi olla jopa noin 40. Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien kehityspäällikkö Tommi Sirviö muisteli, ettei aiemmin vastaavassa tilaisuudessa ole ollut näin paljoa väkeä kuulemassa yrityksen omistajanvaihdoksesta. Kun asiasta kiinnostuneita oli noin paljon, niin ilmeisesti Oulaisissa on lähiaikoina tulossa yrityksen omistajanvaihdoksia, sillä tilaisuudessa oli useita yrittäjiä, joilla oli oma poika mukana kuulemassa, miten pitää toimia ja mitä ottaa huomioon kun omistus vaihtuu.

Rautaisannoksen omistajanvaihdoksesta oli kertomassa Mcon Partners Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Puutio. PPO:n toimitusjohtaja Kati Peltomaa selvitti sukupolvenvaihdosasioita, Finnveran asiakkuuspäällikkö Anne Karjalainen yrityksen rahoitukseen liittyviä asioita, kehityspäällikkö Tommi Sirviö omistajanvaihdosprojektin palveluista sekä Oulaisten yrittäjien kummi Paavo J. Erkkilä selvitti omistajanvaihdosta oman yrityksensä kautta.

Tilaisuuden avannut Oulaisten Osuuspankin toimitusjohtaja Mika Korkia-aho nosti esiin neljä seikkaa, jotka kannattaa huomioida yrityksen omistajanvaihdostilanteessa.

Valmistaudu riittävän ajoissa yrityksen omistuksen vaihdokseen, varmista riittävä toimeentulo luopujalle, pidä yritys kiinnostavana sekä ole realistinen yrityksen kauppahinnan suhteen”, Korkia-aho listasi.

30 vuoden kokemuksen yrityksen omistajanvaihdoksista omaava Juha Puutio toi tilaisuudessa esiin tyypillisimmät yrittäjän omistajanvaihdostilanteet. Hänen mukaansa ne ovat yrittäjän ikääntyminen, halu siirtää vastuuta, muuttaa elämäntyö rahaksi, keskittää voimavarat muuhun toimintaan kuin myös ostaja-aloitteiset omistajanvaihdostilanteet.

Juridiikka vaihdostilanteessa on yksi tärkeimmistä asioista. Siinä on otettava huomioon muun muassa omistajanvaihdosta ennakoivat järjestelyt kuin myös, jos yrityskaupat tehdään ulkopuolisen ostajan kanssa tai sukulaisten kesken. Kaikki asiat on laitettava selkeästi paperille esiin. Verosuunnittelu kannattaa tehdä verottajan kanssa ennen kuin nimet laitetaan paperiin kuin myös rahoitusjärjestelyt”, Puutio toi esiin.

Järjestelyt hyvissä ajoin

Yrityksen arvonmäärityksestä hän sanoi, että siihen verottajalla on selkeät periaatteet.

Eikä elämä verottajan kanssa ole lainkaan hankalaa kun muistaa kuunnella verottajan periaatteet. Ne ovat nimittäin selkeät. Kun yrityskauppa tehdään, yritystä on katsottava kokonaisuutena. Yrityksen arvo perustuu myös aikaikkunaan”, Juha Puutio sanoi ja muistutti ennakoivista järjestelyistä. Muun muassa apuyhtiöiden käyttö helpottaa yrityskaupan järjestelyjä.

Apuyhtiö voidaan myöhemmin fuusioida yhtiöön”.

Puutio totesi, että ostotilanteessa tulee usein eteen poikkeavat näkökulmat ostajan ja myyjän välillä.

Se on selvä asia, että myyjä haluaa tietenkin mahdollisimman korkean myyntihinnan, eikä mitään jälkivaatimuksia. Vastuurajoitus kannattaa kirjata kauppakirjaan. Ostaja haluaa tietenkin lisää poistopohjaa kuin myös kauppahinnan sopiminen viime vuosien tulokseen eli näitä poikkeavia tilanteita vain tahtoo tulla kun on kahdenlaista näkemystä”.

Puutio muistutti myös, että yrityksen omistusjärjestelyasiat kannattaa tehdä hyvissä ajoin elinaikana ja riskit pitää tunnustaa.

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot