Arto ja Esa Hakala ovat tehneet Oulaisissa käytetyn auton kauppaa yli 25 vuotta.

 

Arto ja Esa Hakala ovat tehneet Oulaisissa käytetyn auton kauppaa yli 25 vuotta.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Arto ja Esa Hakala ovat tehneet Oulaisissa autokauppaa jo yli 25 vuoden ajan.

Pitkä on historia autokaupan alalta. Ennen kuin Arton perustimme yrityksen, niin teimme koemyyntiä entisen Esson pihamaalla tovin aikaa. Ja kun se näytti, että autoista voisi saada voita leivän päälle, niin perustimme Automyynti ja Välitys Hakalan. Kaupunki rakensi hallin Takojankadulle, jonka lunastimme itsellemme sen valmistuttua. Ennen oman yrityksen perustamista olimme molemmat töissä autoalalla”, Esa Hakala selvittää.

Hän sanoo, että silloin yrityksen alkuvaiheissa tehtiin ehkä hieman enemmän autokauppaa kuin tänä päivänä. Esa Hakalan mukaan siihen löytyy selvä syy.

Silloin ei ollut nettiä ja ihmiset tulivat liikkeeseen katsomaan autoja ja sen ansiosta kauppaa tehtiin enemmän. Nykyään asiakkaat vertailevat autoja netissä, ja tulevat harvemmin liikkeeseen katsomaan autotarjontaa. Muutos on ollut iso kun autokauppa muuttui nettiin reilun kymmenen vuotta sitten, jossa vertaillaan autoja sekä hintoja. Asiakkaat tietävät jo useimmiten liikkeeseen tullessaan, minkälaista autoa he hakevat. Vain kilpailukykyisillä autoilla saa asiakkaat liikkeelle. Netti on muuttanut kaupankäyntiä myös muilla kaupan aloilla, kuten kodinkonepuolella. Olen kuitenkin ehdottomasti sillä kannalla, että oman kylän palveluita pitäisi käyttää vaikka netin kautta ostoksen saa kotiovelle saakka. Näin taataan, että huomennakin on meillä palveluita omalla kylällä. Netistä kun palvelua ei saa samalla tavalla”, Hakala painottaa.

Priima-autoja asiakkaille

Esa Hakalan mukaan autokauppa on vuosien saatossa muuttunut myös siinäkin mielessä, että nykyään pitää olla tarjolla priima-autoa asiakkaille, autot pitää olla katsastettuina ja jopa huollettuina ennen myyntiä.

Viime vuosien aikaan tulleet uudet säädökset päästöjen ja muiden suhteen on tuonut muutosta autokauppaan. Aiemmin ostettiin huonompikuntoista autoa, jota itse kunnostettiin ajokuntoon. Näin oli varsinkin nuorten taholla. Tänä päivänä asiakkaat tuntevat myös paremmin auton tekniikkaa kuin parikymmentä vuotta sitten”.

Vuositasolla Automyynti Hakala myy käytettyjä autoja noin 200 kappaletta. Esa Hakalan arvion mukaan autoista jää Oulaisiin noin 30 prosenttia.

Oulainen ja lähialueen kunnat ovat suurinta markkina-aluetta. Netin kautta menee autoja ympäri Suomea”, Hakala tietää ja sanoo, että heillä myydyimmät autot ovat hintaluokassa 5 000-10 000 euroa.

Uusien autojen kauppaan Hakalat eivät ole lähteneet missään vaiheessa.

Ylivieskassa on riittävästi uusien autojen liikkeitä. Ja toisaalta, jos myyt uusia autoja, niin kassassa pitää olla volyymiä todella tuhdisti tai jokin iso konserni takana. Ei se muuten onnistu”.

Yritykseensä Hakalat hakevat autoja ympäri Suomea, joskin pääasiassa Oulusta, Kuopiosta, Helsingistä sekä Tampereelta. Esa Hakala sanoo, että kun ammattilaiset tekevät keskenään autokauppaa, niin tarjolla on pelkästään hyväkuntoisia autoja.

Mikäli autoissa on moittimista, niin yhteistyö saattaisi loppua siihen. Muualta ostetut autot tulevat Oulaisiin pääasiassa rekoilla, mutta toisinaan haemme myös itse autoja. Emme hae erikoisuuksilla olevia autoja vaan ihan perinteisiä autoja. Vuosien aikana on käynyt selväksi, minkälaisilla autoilla on kysyntää. Yksityiseltä sektorilta ei tule enää juurikaan autoja myyntiin”, Hakala sanoo.

Rahoitusyhtiöltä apua ostoon

Auton ostotilanteessa on Esa Hakalan mukaan myös tapahtunut muutosta, sillä hänen mukaansa ostotilanteessa käytetään hyvin yleisesti rahoitusyhtiön antamaa mahdollisuutta auton ostoon.

Se on kätevä kun auto toimii vakuutena ja sopiva kuukausierä löytyy varmasti jokaiselle.”

Käytetyn auton kaupassa ei tunneta sanaa takuu, ellei sitten autolla ole vielä voimassa tehdastakuu. Hakalan sanoo, että käytetyn auton kaupassa puhutaan korjausturvasta tai rajatusta korjausturvasta, Korjausedusta, jonka myyjäliike myöntää kirjallisesti, joka useimmiten koskee rajatusti vaihdelaatikkoa sekä moottoria eli auton kalleimpia komponentteja.

Autoihin teemme itse perushuollot. Erikoisosaaminen ostetaan asiantuntijoilta”.

 

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot