SeutuMajakan lukijamatka suuntautuu syksyllä Kreetan saarelle.

 

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten kirjastolla luennoi viime viikolla oulaistelainen Ulla Perälä lomasaari Kreikasta sekä erityisesti Kreetan saaresta.

Ulla on alan ammattilainen luennoimaan lomalaisten matkakohteista, sillä hän on aiemmin toiminut kymmenisen vuotta matkaoppaana Kreikassa. Matkaoppaan työt hän jätti, mutta Kreikka säilyy Perälän Ullan mielessä. Viimeiset kuusi kesää hän on viettänyt siellä lomaillen.

Vuonna 1997 olin ensimmäisen kerran Kreikassa matkaoppaana Kosin saarella. Siitä alkoi minun kymmenen vuotta kestänyt työ matkaoppaana Kreikassa. Sydämeni jäi Kreikkaan ja siksi vietän kesät siellä”, Ulla sanoi.

Kirjaston luennolla hän kertoi kuulijoille Kreikasta sekä kreikkalaisten elämästä. Ullan mukaan ortodoksisuus näkyy voimakkaasti Kreikassa, varsinkin pääsiäisen aikaan.

Tänä päivänä Kreikka on monessa asiassa pattitilanteessa ja syitä niihin saa hakea valtion sisältä. Keskipalkka siellä on noin 500 euroa kuukaudessa, mutta verovapaasti Kreikassa saa tienata tuhanteen euroon saakka. Ja lienee selvää, että harva henkilö tienaa yli tuhat euroa kuukaudessa. Siellä pelataan vilunkipeliä, ettei tarvitse veroja maksaa. Se näkyy tänä päivänä Kreikan taloustilanteessa”, Perälä sanoi.

Kreetan saaresta, jonne SeutuMajakan lukijamatka syksyllä suuntautuu, Perälä kertoi, että saari on 250 kilometriä pitkä ja asukkaita siellä on 630 000.

Kreeta on Kreikan suurin saari ja se on jaettu neljään lääniin. Saarella asuu useita satoja suomalaisia ja siellä on suomiseuroja sekä suomalaisia kouluja, joissa pidetään suomalaisia perinteitä yllä. Entinen oulaistelainen Marita Pekkala asuu myös Kreetalla, Agios Nikolauksella. Kreeta on vuoristoinen saari ja se on huomattavasti turvallisempi matkailijoiden kannalta kuin Ateena, jossa tänä päivänä on usein levottomuuksia”, Perälä kertoo.

Hintataso Suomen luokkaa

Hintatasosta Ulla tiesi, että tänä päivänä se on lähes sama kuin Suomessa.

Toki ruokakaupasta saa ruokakassiin hieman edullisemmin kuin Suomessa. Maitolitra on sama kuin Suomessa, mutta olut on halvempaa. Ravintolahinnat ovat samoissa euroissa, mutta toki Kreetalta löytyy halvempiakin ruokapaikkoja. Hyvä ruokapaikka on siellä sellainen, jossa näkyy paikallistakin väkeä”.

Kreikan asiantuntija Ulla Perälä summasi, että Kreeta on hyvä lomapaikka.

Vakuutukset kuitenkin kuntoon kuten muillakin lomamatkoilla”, Perälä sanoi.

Kreetalle suuntautuvan SeutuMajakan lukijamatkan ajankohta on 21.9-28.9.2015 suoralla lennolla Oulusta.

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot