Idea isä Sauli Takalo pääsi ensimmäisenä kokeilemaan istumista uudessa pyörätuolissa. Pyörän ympärillä Rantakartanon henkilökuntaa sekä pyörätuolin hankinnassa avustaneita yhteistyökumppaneita.

 

Akkukäyttöinen pyörätuoli lahjoitettiin eilen Rantakartanon käyttöön. Idea isä Sauli Takalo pääsi ensimmäisenä kokeilemaan istumista uudessa pyörätuolissa. Pyörän ympärillä Rantakartanon henkilökuntaa sekä pyörätuolin hankinnassa avustaneita yhteistyökumppaneita.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaistelainen Sauli Takalo kertoo, että joitakin vuosia sitten hän seisoi terveyskeskuksen tiskin ääressä, kun hän havahtui pyörätuolipotilaasta sekä hengästyneestä avustajasta.

Kun kysyin syytä hengästymiseen, niin avustaja kertoi, että normaalisti heitä on kaksi kuskaamassa pyörätuolipotilasta terveyskeskukseen, mutta tällä kertaa olen yksin”, Takalo muistaa avustajan kertoneen.

Arvioin, että potilaan paino oli alle puolet minun massasta (0,1ton.). Päättelin että, jos itse olisin ollut pyörätuolin kyydissä, niin tarvittaisiin ainakin kolme työntäjää, onhan nousu Rantakartanosta todella jyrkkä nousu. Mielestäni henkilökuntaa tarvitaan aivan toisaalle kuin tuolin työntöön, joten ryhdyin selvittämään, mitä alan uusin teknologia tarjoaa pyörätuolin suhteen, jotta asia hoituisi yhdellä henkilöllä ja vähemmällä läähätyksellä”.

Takalo selvitti asiaa, olisiko mahdollista työ tehdä yhdellä avustajalla.

Kyselyjen jälkeen löytyi akkutoimisia pyörätuoleja, mutta laitteet olivat myyntihyllyllä ja eurojen löytymiset olivat tuloksettomia. Yritin esittää vetoomuksen, että laitteen innostamina ehkä nuoretkin auttaisivat liikuntakyvyttömien ulkoiluttamiseen, mutta ei onnistunut”.

Takalo sanoo, että asia tuli uudelleen esiin Oulaisten Eläkeliiton kokouksessa, johon oli kutsuttu Respectan edustaja kertomaan apuvälineistä. Kävi ilmi, että akkukäyttöistä pyörätuolia oli mahdollista myös vuokrata.

Sen jälkeen soitin kaupungin perusturvajohtajalle ja esitin asian. Tulkitsin perusturvajohtajan värikkäät sanakäänteet myönteiseksi hankinnan suhteen. Kotihoidon johtaja Raija Jauhiainen näytti myös vihreää valoa. Nyt olemme tavoitteessa ja akulla varustettu pyörätuoli luovutettiin Rantakartanon käyttöön. Vuokraukseen ovat minun lisäkseni sitoutuneet muun muassa Neste Oulainen, Villen Rengas ja Kone, Reijo Huhtala sekä Paavo J. Erkkilä. Uusia vuokraajia sopii mukaan ja asiassa voi olla minuun yhteydessä”, hankkeen puuhamies Sauli Takalo sanoo.

 

 

  

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot