Tästä lokeristosta eli ’gastista’ käynnistyi Eero Haaraniemen ura kirjapainoalalla. Kirjasimet ladottiin gastista hakaan ja käytön jälkeen purettiin takaisin gastiin uudelleen käyttöä varten. Silloisessa kirjapainossa käytettiin kohopainotekniikkaa.

 

Tästä lokeristosta eli ’gastista’ käynnistyi Eero Haaraniemen ura kirjapainoalalla. Kirjasimet ladottiin gastista hakaan ja käytön jälkeen purettiin takaisin gastiin uudelleen käyttöä varten. Silloisessa kirjapainossa käytettiin kohopainotekniikkaa.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Kirjapainotoiminta on loppumassa Oulaisista, kun Painoykkösen omistaja Eero Haaraniemi siirtyy eläkepäivien viettoon.

Yritin tehdä töitä sen eteen, että painotoiminnalle olisi jatkaja löytynyt valmiisiin tiloihin. Kun se työ ei tuottanut tulosta, niin Painoykkösen toiminta on loppumassa. Nyt vielä jotain pientä teemme, mutta tavoitteena on, että huhtikuun lopulla ei enää ole lainkaan toimintaa. Kiinteistö on kaupungin ja heidän kanssaan vuokrasopimus loppuu toukokuun lopulla”, vuodesta 1964 lähtien painoasioiden kanssa työskennellyt Eero Haaraniemi selvittää.

14.9.1964 oli ensimmäinen työpäivä painoalalla. Mikä viikonpäivä se oli, niin sitä en muista. Pääsin kirjapainolle oppilaaksi ja siitä lähti työt painoalalla käyntiin. Tähän päivään siitä tulee lähes 51 vuotta täyteen. Ura on ollut pitkä, mutta muuten en ole päässyt pitkälle. Olen Matkanivasta syntyisin ja sieltä päässyt Oulaisten kaupunkiin”, Haaraniemi hauskuttaa.

Työntekijänä kirjapainolla hän oli töissä vuoden 1988 alkupuolelle saakka. Hän sanoo, että jäi pois faktorin ammatista kun kirjapainolla alkoi arkkipainotyöt hiipua, eikä sitä alaa ollut työnantajalla halu kehittää.

Puolen vuoden ajan kehittelin ja mietiskelin, olisiko Eerolla rohkeutta perustaa oma kirjapainoalan yritys. Lopulta siihen rohkeutta löytyi ja joulukuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1988 Painoykkönen aloitti toimintansa. Koska olin aiemmin yli 20 vuotta palvelut rotaatio- ja arkkipainon asiakkaita, niin asiakaskunta oli jo tuttua ja se antoi lisärohkeutta yritystoiminnan aloittamiseen”, Eero Haaraniemi kertoo.

Intoa oli työn tekemiseen

Hän sanoo, että Painoykkösen alkuaikoina toiminta oli vaatimatonta kun tilatkin olivat pienet.

Into työn tekemiseen oman yrityksen nimissä oli valtava. Konekanta nykyaikaan verrattuna oli minimaalinen, mutta pienelläkin koneella sain paljon aikaan ja olipa joukossa ihan isojakin töitä. Tuntipalkkaa ei kannattanut kuitenkaan laskea, tehtyyn työhön nähden”.

Digipainaminen alkoi nostaa päätään painoalalla ja siihen oli mentävä mukaan. Laitoin digipainokoneen, joka oli valtava investointi pieneen yritykseen, mutta se oli hyvä investointi, kun lähialueen kirjapainoilla ei sitä ollut. Saimme lisää asiakkaita ja parin vuoden ajan koneelle riitti todella hyvin töitä”, Haaraniemi kertoo.

Aivan piakkoin eläkkeelle siirtyvä yrittäjä sanoo, että asiakaskunnan osalta Painoykkösen ydinaluetta ovat olleet Pyhä- ja Kalajokilaakson alueet kuin myös Siikalatvan kunnat. Satunnaisia asiakkaita on riittänyt aina Helsingistä, Lapin perukoille saakka. Haaraniemi on kiitollinen, että yrityksellä on ollut pitkäaikaisia asiakassuhteita, jopa aivan sieltä Painoykkösen alkumetreiltä saakka.

On iso joukko uskollisia asiakkaita ja kun olen pyrkinyt kaikkia asiakkaita palvelemaan asiallisesti ja vilpittömästi, niin ehkä se uskollisuus on kantanut tänne saakka”, Haaraniemi sanoo.

Kirjapainoalan kilpailutilanteesta hän sanoo, että sitä on ollut kaiken aikaa ja viimeisten vuosien aikana se on edelleen tiivistynyt.

Kun markkinataloudessa eletään, niin palvelun tarjoajia riittää eli asiakkailla on vaihtoehtoja. Se taitaa olla niin, että asiakkaat hyötyvät eniten tästä tilanteesta”.

Ei enää herätyskelloa

Kun Eero Haaraniemelle koittaa ensimmäinen eläkepäivä, niin sitä hän odottaa innolla. Hän sanoo, että yli 50 vuoden ajan on kello herättänyt aamuisin töihin.

Odotan sitä nautintoa innolla, kun ei tarvitse kuunnella kellon pärinää”.

Kesänaika otetaan leppoisasti ja ihmetellään maailman menoa sekä totutellaan eläkepäiviin. Kuntoliikunta jatkuu ja jokivarressa käyn edelleen kalassa sekä kirjaston ilmaispalvelut kiinnostavat jatkossakin”, Eero Haaraniemi vastaa kysymykseen, mitä aiot tehdä eläkepäivillä.

 

 

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot