Oulaisten ammattiopiston, rapuyksikössä toisen vuoden kokin koulutusohjelmassa opiskeleva Joonas Järvenpää oli kansainvälisessä vaihdossa Pohjois-Irlannissa. Työssäoppimisjakso poiki Joonaalle vakituisen työpaikan Finn Lough – lomakeskuksen keittiölle.

 

Oulaisten ammattiopiston, rapuyksikössä toisen vuoden kokin koulutusohjelmassa opiskeleva Joonas Järvenpää oli kansainvälisessä vaihdossa Pohjois-Irlannissa. Työssäoppimisjakso poiki Joonaalle vakituisen työpaikan Finn Lough – lomakeskuksen keittiölle.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Oulaisten ammattiopiston, ravitsemis- ja puhdistuspalveluyksikön, toisen vuoden opiskelijan Joonas Järvenpään tarinaa voi sanoa satumaiseksi. Kokin kahden vuoden koulutusohjelmassa opiskeleva Joonas oli kuuden viikon ajan kansainvälisessä opiskelijavaihdossa Pohjois-Irlannissa. Työssäoppimisjakso oli hänelle erittäin merkittävä, joka tulee muuttamaan hänen elämänsä täydellisesti, sillä hän sai työpaikan työssäoppimispaikastaan. Pohjois-Irlannissa Joonas aloittaa työt jo toukokuun loppupuolella, vaikka rapu-yksikössä vielä opiskellaan.

Olihan tässä aivan älytön tuuri. Toukokuun puolella muutan Pohjois-Irlantiin ja kesäkuun alusta aloitan siellä työt. Iso muutos on elämääni tulossa ja se muutos on kokonaan positiivista”, Järvenpää sanoo.

Oulaisten ammattiopiston rehtori Veikko Honkanen ja lehtori, koulutusalavastaava Merja Kalliokoski mietiskelevät, että ammattiopiston historiassa ei ole tainnut olla kovinkaan monta samanlaista tilannetta, että kansainvälisen vaihdon kautta opiskelija saa vakituisen työpaikan ulkomailta.

Tämä on ihan satumainen tarina kun Joonas onnistui työssäoppimispaikassa, mutta samalla tämä on myös hyvää mainosta ammattiopistolle. Opiskelijana Joonas on rehti ja reilu sekä sitoutunut työhönsä. Kaikesta hänen tekemisestään näkee, että hän on keittiöalalle motivoitunut opiskelija ja haluaa oppia kaiken aikaa lisää uusia asioita”, Kalliokoski kehuu opiskelijaansa.

Järvenpää sanoo, että kun kaksi vuotta sitten hän tuli Lohjalta Oulaisiin opiskelemaan, niin jo ensimmäisen syksyn aikana oli tavoitteena saada työssäoppimispaikka ulkomailta.

Kun kuulin tuosta mahdollisuudesta, niin se oli tavoitteena. Kansainvälisen vaihdon kautta halusin uusia kokemuksia ammatillisesti kuin myös työkokemusta ulkomaisen keittiön toimintatavoista. Koulun hyvien kansainvälisten kontaktien kautta sekä Leonardo da Vinci -liikkuvuushankkeesta saadulla stipendillä avautui työssäoppimispaikka Pohjois-Irlantiin. Skype-puheluiden välityksellä olin yhteydessä Finn Lough-lomakeskuksen johtajaan ja sovimme käytännön järjestelyjä”.

Vastuu kasvoi keittiöllä

Kuusi viikkoa hän työskenteli Finn Lough lomakeskuksen keittiössä. Yhden päivän viikossa hän työskenteli lomakeskuksen lähellä olevassa, viiden tähden hotellin Lough-Erne keittiöllä.

Alussa toimin keittiön pääkokin apuna valmistelutöissä kuin myös lautasannosten kasaamisessa. Mitä pitemmälle työssäoppimisjakso eteni, niin sen enemmän sain myös vastuuta keittiöllä. Hoidin itsenäisesti aamiaiset kuin myös lounasajan ruokailut. Periaatteessa keittiötoiminta ei juuri poikennut suomalaisesta keittiötoiminnasta. Liharuokaa oli usein tarjolla ja se oli pääasiassa lammasta. Liharuuan valmistamisesta ehkä sain siellä eniten oppia, sen käsittelystä, lautaselle asettelusta kuin myös sen maustamisesta. Kalaa siellä ei syödä niin paljoa, eikä niin monipuolisesti kuin Suomessa. Työpäivät olivat yleensä 12-13 tunnin mittaisia, mutta pääsiäisen aikaan valmistimme ruokaa 15-16 tuntia”, keittiömestarin tutkintoon tähtäävä Joonas kertoo.

Sunnuntailounas on Pohjois-Irlannissa iso asia, sillä silloin paikalliset tulevat ravintolaan syömään ja nauttimaan sunnuntaipäivästä. Lounasruoka kuin myös aamiainen tarjoillaan siellä lautasannoksina eikä itsepalveluna linjastolta”.

Joonas Järvenpää huomioi Pohjois-Irlannin reissulla, että vaikka oli pieniä kyliä, niin ainakin pari lihakauppaa kylästä löytyi.

Ja pubikulttuuri on Irlannissa edelleen voimissaan”.

 

 

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot