Maaseutuasiamies Keijo Pylväällä on huomenna torstaina juhlan paikka. Mittariin tulee 60 vuotta täyteen ja sen kunniaksi maa-ja metsätalolla on kahvia ja kakkua tarjolla.

 

Maaseutuasiamies Keijo Pylväällä on huomenna torstaina juhlan paikka. Mittariin tulee 60 vuotta täyteen ja sen kunniaksi maa-ja metsätalolla on kahvia ja kakkua tarjolla.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Huomenna torstaina on maaseutuasiamies Keijo Pylväällä juhlanpaikka. 60 ikävuotta tulee täyteen ja sen kunniaksi Oulaisten maa- metsätalolla on kakkua ja kahvia tarjolla klo 12.00 alkaen neljän tunnin ajan.

Ylivieskassa syntynyt Pylväs on kaiken kansan mies, joka on tehnyt elämäntyönsä maaseutuun liittyvissä asioissa, jo lapsuuden kodista lähtien. Toki 6-kymppinen mies tunnetaan monesta muustakin asiasta, kuten muun muassa urheilun saralta, juontohommista sekä kyläaktivistina.

Synttärisankari kehuu, että Ylivieskan Pylväältä hän sai hyvät matkaeväät elämän tielle. Hän sanoo, että kansakoulun opettajat Aino ja Erkki Leppikankaan opetukset ovat edelleen mielessä ja usein niitä kiitollisuudella miettii.

Keijo Pylvään työura alkoi vuonna 1981 agrologiksi valmistumisen jälkeen, jolloin hän sai työpaikan Valion Oulun tehtaalta. Meijerin tuotantoneuvoja hän toimi vuoteen 1990 saakka. Tuotantoneuvojan töistä hän siirtyi Oulaisten kaupungin maaseutusihteerin virkaan, jossa hän toimi vuoteen 2011 saakka kunnes Kepusta tuli Nivalan kaupungin maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen maaseutuasiamies Oulaisiin ja sama työ jatkuu edelleen.

Nivalan kanssa toimitaan yhdessä, eivätkä asiat ole mihinkään entisestä muuttuneet vaikka yhteistoiminta-alue tuli voimaan”, Pylväs sanoo.

Pidän työstäni maaseutu-asiamiehenä, kun saan palvella maanviljelijöitä. Viljelijät ovat ensiluokkaisia asiakkaita”, lähes 35 vuotta työuraa Pohjois-Suomen maatalouden ja maaseudun parissa tehnyt Keijo Pylväs kehuu.

Pitkän työuran saatossa hän on ehtinyt nähdä maatalouden moninaisuuden. Pylväs sanoo, että maatalouden byrokratia on entisestään kasvanut.

Maaseutuhallinnon kuntatason viranomaisena on tullut sellainen tunne, että viljelijät ovat hallintoa varten eikä päinvastoin. Itse olen aina korostanut, että me olemme viljelijöitä varten jokaisella maatalouden hallintoportaalla. Harmittavasti tämän vain tahtoo unohtua hallinnon ylimmillä portailla”, maaseutuasiamies kritisoi.

Kylätoiminta nostanut päätään

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n puheenjohtajana synttärisankari on toiminut vuodesta 2013 lähtien. Pylväs sanoo, että tänä päivänä kylätoiminta on nostanut päätään ja sen myötä maakunnan alueella kylätoiminta on vilkastunut selkeästi.

Mistä se johtuu, niin siihen on mielestäni osaltaan vaikuttamassa muuttuva yhteiskunta sekä kuntakentän liikehdintä. Aktiivinen kylätoiminta yhteistyössä Leader- ryhmien kanssa mahdollistavat uusien ja monipuolisten toimintatapojen hyödyntämisen kylätoiminnassa”, Pylväs sanoo ja ottaa esimerkkinä Alpuan kyläyhdistyksen, joka ei jäänyt paikalleen makaamaan kun kylältä vietiin koulu ja kauppa lopetti toimintansa.

Vastoinkäymiset antoivat Alpuan kylälle uutta voimaa ja sen myötä on kylä saatu uuteen elämään aktiivisuudella”.

Hän sanoo, että kylien äänen on myös kuuluttava muuttuvassa kuntakentässä kun kuntastrategioita suunnitellaan ja tehdään. Pylvään mukaan tuntuu myös ihmeelliseltä, kun samat henkilöt, jotka politiikassa valtakunnan tasolla vastustavat äänekkäästi ja voimallisesti keskittämispolitiikkaa, ovat kuitenkin oman kunnan tai kaupungin valtuustossa ensimmäisenä sulkemassa kyläkouluja.

Lentis. pesäpallo, penkkiurheilu

Liikunta sekä ennen kaikkea penkkiurheilu on myös isossa osassa Keijon Pylvään elämää. Liikunnan saralla ykköslaji on lentopallo, jota hän on harrastanut jo 40 vuoden ajan.

Ja se jatkuu edelleen. Lentopallo on siitä miellyttävä laji, kun ikäerot tasoittuvat. Näin on myös pesäpallossa. Kesän ajaksi olen varannut keskiviikkoillalta peli-illan harrasteporukalle pesäpallokentältä. Ja eiköhän sitä taas kesällä Alpuan isäntiä vastaan pelata. Penkkiurheilu juontaa juurensa jo lapsuusajoista lähtien kun silloiset opettajat saivat iskostettua pojankossiin liikuntakipinän ja urheilun seuraamisen”, Keijo Pylväs sanoo.

Urheiluun hurahtaneet ihmiset ovat varmasti huomioineet, että Keijo Pylväs on erikoistunut varsinkin 1960-luvun urheiluun tietokilpailukysymyksillään.

Kun Keijo Pylväästä on kysymys, niin ei voi ohittaa Wanhaa Woimaa eikä juontohommia.

Wanhan Woiman Konepäivät ovat aivan oma lukunsa. Se on menestystarina vailla vertaa ja on ollut suuri kunnia olla mukana toiminnassa sekä kesäisin Konepäivien juontajana. Erilaisissa tapahtumissa olen ollut juontajana yli 30 vuoden ajan, eikä ollut kaukana, etten olisi silloin aikoinaan lähtenyt elämää viemään eteenpäin juontajana. Huutokaupoissa meklarin kokemusta on yli 20 vuoden ajalta”.

 

 

 

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot