Lautatarhankatu seiskassa Oulaisissa on iso joukkue palveluntarjoajia niin kaupungin omista tehtävistä aina yrityksiin saakka.

Lautatarhankatu seiskassa Oulaisissa on iso joukkue palveluntarjoajia niin kaupungin omista tehtävistä aina yrityksiin saakka.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Lautatarhankatu seiskassa Oulaisissa on varsin mittava määrä palveluntarjoajia niin kaupungin omista tehtävistä aina yrityksiin saakka. Kadun kolmessa rakennuksessa on yhdeksän erilaista palvelutarjoajaa.

Ainoa yksityinen ammatinharjoittaja rakennuskompleksissa on psykoterapeutti Tuula Paavola. Tiloissa hän on toiminut helmikuusta alkaen. Paavola tarjoaa psykoterapiapalveluita aikuisille, nuorille ja lapsille.

Pariterapia on myös mahdollista kuin myös työnohjausta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Olen nyt mukana eläinavusteisen valmentajan kulutuksessa. Suunnitelmissa on koulutuksen jälkeen ja sopivien terapiaeläinten löydyttyä ottaa eläinavusteisuus mukaan yhdeksi työvälineeksi”, Valviran vahvistaman erityistason ratkaisukeskeinen psykoterapeutti Tuula Paavola kertoo. Ammatti on Suomessa suojattu lailla, sillä sitä saavat käyttää ainoastaan Valviran hyväksymät, riittävän koulutus- ja kokemustaustan omaavat henkilöt.

Psykoterapeutti Tuula Paavolan pohjakoulutuksena on sosiaalityöntekijän koulutus.

Toimin noin kymmenen vuoden ajan Haapavedellä ja Oulaisissa perheneuvolan sosiaalityöntekijänä ja sitä kautta alkoi kiinnostus psykoterapiaan. Koulutus, Oulun yliopiston alaisuudessa kesti kolme vuotta ja viime keväänä valmistuin ammattiin. Helmikuussa sitten aloitin yrittäjänä kun tunne vahvistui, että tämä on minun alani”.

Paavolalla on ammattiin Kela-pätevyys eli 16-67-vuotiaat asiakkaat voivat hakea Kelalta kuntoutuspsykoterapiaa, jolloin Kela korvaa osan käyntimaksuista.

Silloin asiakkaille jää maksettavaksi vain omavastuuosuus. Toki vastaanotolle voi tulla asiakkaaksi omakustanteisesti tai myös muun tahon kuin Kelan maksusitoumuksella. Silloin terapian alkamiseksi ei tarvitse olla lääkärin lausuntoa”.

Tuula Paavola sanoo, että terapiat aloitetaan aina arviointikäynnillä. Hän sanoo, että ensimmäisellä kerralla mietitään yhdessä, miten jatketaan eteenpäin ja punnitaan asiakkaan omia voimavaroja.

Terapian aloitetaan ja sen pituus määräytyy asiakkaan tarpeiden mukaan. Yksi terapiakäynti kestää yleensä 45 minuuttia, mutta myös tupla-ajat ovat mahdollisia tarvittaessa. Ne ovatkin hyvin tavallisia. Joskus saattaa muutama tukikeskustelu jo auttaa”.

Työleiriläisiä vailla majoitusta

Oulaisten 4H- yhdistyksen toimitilat ovat myös Lautatarhakatu seiskan C-talossa. Toiminnanjohtaja Marjo-Riitta Rytinki sanoo, että nyt kevätaika on yhdistyksellä kiire aikaa.

Nyt toukokuussa on työn alla eräkerho, joka kokoontuu maanantaisin sekä vielä loppukuusta siivouspäivä. Kansainväliselle työleirille on kesäkuun lopulla tulossa kolmetoista nuorta, joista neljä on vielä ilman majoituspaikkaa. Heille pitäisi löytää majoituspaikat. Näistä neljästä kolme on ainakin poikaa, jotka ovat Yhdysvalloista, Saksasta sekä Venäjältä. Neljäs henkilö on vielä kysymysmerkki, onko se poika vai tyttö. Näille pitäisi vielä perhemajoitus löytää, mutta eiköhän se löydy kun aikaa on vielä sitä hakea”, Rytinki sanoo.

Työleiriläiset ovat kaksi viikkoa Oulaisissa ja ovat mukana perinteisesti Konepäivillä 4H:n kioskitoiminnassa. Yleensä leiriläisistä on ollut tyttöjä enemmän, mutta nyt taitaa mennä tasajakoon. Konepäivien jälkeen käymme palkintomatkalla Power Parkissa sekä Tuurin kyläkaupassa. Matka on työleiriläisille ilmainen”.

Kesäkuun muusta 4H:n ohjelmasta Marjo-Riitta Rytinki paljastaa, että kuukauden puolessa välin on PikkuWanha- päiväleiri alakoululaisille Perinnekeskuksen alueella kuin myös onkileiri.

 

 

 

 

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot