Roller derby on naisten kontaktiurheilulaji, jossa pelaajat luistelevat quad-rullaluistimilla ovaalin muotoista rataa vastapäivään. Pisteitä tehdään ohittamalla vastapuolen pelaajia, samalla estäen vastapuolta tekemästä pisteitä.

 

Roller derby on naisten kontaktiurheilulaji, jossa pelaajat luistelevat quad-rullaluistimilla ovaalin muotoista rataa vastapäivään. Pisteitä tehdään ohittamalla vastapuolen pelaajia, samalla estäen vastapuolta tekemästä pisteitä.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Urheilumaailmassa ei ole montaa lajia, missä naisille sallittaisiin taklaaminen. Yksi harvinaisuus on rullaluistimien päällä harjoitettu kontaktilaji, Roller derby.

Roller derby on naisten kontaktiurheilulaji, jossa pelaajat luistelevat quad-rullaluistimilla ovaalin muotoista rataa vastapäivään. Pisteitä tehdään ohittamalla vastapuolen pelaajia, samalla estäen vastapuolta tekemästä pisteitä. Pelissä puolustetaan ja hyökätään samanaikaisesti.

Roller derbystä saatiin maistiaisia helatorstaina Oulaisten palloiluhallilla, kun Kalajokilaakson alueen yhteinen Roller Derby joukkue Riverdale Rollers mittasi 2-vuotisjuhlaottelussaan Seinäjoen Roller Derby joukkueen taidot. Tasainen ja tiukka ottelu kääntyi lopulta Seinäjoen nimiin 164-196 tuloksella vaikka Riverdale Rollers johti peliä vielä tauolle mennessä.

Roller derby -ottelu, eli bout on jaettu kahteen puolituntiseen jaksoon, jotka koostuvat kahden minuutin eristä eli jameista. Pelissä kaksi viisihenkistä joukkuetta rullaluistelevat ovaalilla radalla ja kilpailevat toisiaan vastaan. Tarkoitus on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä yhden erän aikana, sekoittaa vastustajan pelikuvioita ja estää näitä kartuttamasta pistetiliään. Joukkueet luistelevat tiiviinä ryhmänä, packissa. Jammeri, joka pääsee ensimmäisenä luistelemaan ryhmän läpi rikkeettä, on lead jammer. Hänellä on oikeus keskeyttää kaksiminuuttinen erä ennen sen loppua. Jammerit saavat pisteitä aina ohittaessaan vastapuolen pelaajan, mutta pisteiden lasku aloitetaan vasta toisella ohituskerralla. Pelaajat voivat estää eli blockata vastapuolen pelaajia vartalollaan ja antamalla hittejä. Tuomarit valvovat, että pelaajat toimivat sääntöjen mukaan ja rikkojaa odottaa jäähypenkki.

Tuomarit tarkastavat varusteet

Ennen Riverdale Rollersin ja Seinäjoki Roller derby pelin alkua viisi henkinen ottelun tuomaristo tarkisti jokaisen pelaajan varusteet. Tuomaristo tarkisti kypärän, että se riittävän tiukka ja pysyy päässä. Ranne-, kyynär- ja polvisuojat olivat myös tarkistuksessa, että ne olivat ehjät. Hammassuojat myös tarkistettiin. Luistimet pelaajat pitävät itse kunnossa. Tuomarit katsovat myös, että pelinumero näkyy paidasta ja käsistä. Numerot pitää olla koko pelin ajan näkyvissä, muuten voi saada jäähyn.

YleX paikalla palloiluhallilla

Oulaisten palloiluhallin pelipaikalla nähtiin myös YleX:n juontajat Viki ja Mäkkäri, jotka rantautuivat Oulaisiin Täällä taas!- kiertueen merkeissä. Viki ja Mäkkäri muun muassa esittelivät joukkueiden pelaajat tuttuun tyyliinsä eli palloiluhallilla oli show- meininkiä.

Riverdale Rollers ry perustettiin kaksi vuotta sitten Ylivieskaan. Seuran tavoitteena oli lisätä roller derbyn harrastajamäärää ja saada lajille vakiintunut harrastajakunta alueelle tulevien vuosien aikana. Kaksivuotisen toimintansa aikana Riverdale Rollers on saanut mukaan kymmeniä innokkaita harrastajia ja aloittanut ensimmäisenä Suomessa roller derbyn junioritoiminnan sekä järjestänyt useita harjoitusleirejä. Pelaajia joukkueessa on Kala- ja Pyhäjokilaaksosta. Seuran taholta kerrotaan, että Oulaisten palloiluhalli on erinomainen Roller derbyn harjoitus- ja pelipaikka.

Alla kaksi harjoitusottelua

Tällä pelikaudella joukkue on kevään aikana pelannut kaksi harjoitusottelua. Ensimmäinen ottelu oli Oulussa helmikuussa, vastuksena oli Oulu Roller Derbyn pelaajista koottu sekajoukkue. Riverdale Rollersin joukkueesta usealle tämä peli oli ensimmäinen. Pelin joukkue hävisi niukasti pistein 189-147.

Kyseinen peli oli lopputuloksesta huolimatta merkittävä saavutus joukkueellemme. Harjoittelu oli tuottanut tulosta ja pelissä näkyikin hienoja puolustuskuvioita sekä tehokasta jammaamista. Seuraava harjoituspeli oli Oulaisissa. Tämä maaliskuinen ottelu pelattiin voitokkaasti Rovaniemien Roll-On Derbyä vastaan. Rovaniemi kaatui pistein 289 – 103”, Riverdale Rollersin valmentaja Karoliina Vaararinne kertoo.

Riverdale Rollers pelaa kaudella 2015 Pohjola Cupissa. Pohjola Cup alkaa syksyllä 2015. Vastustajiksi tähän turnausmuotoiseen kilpailuun on odotettavissa ainakin Seinäjoelta, Jyväskylästä ja Kuopiosta. Pohjola Cup on pohjoisten roller derby seurojen perustaman Villi Pohjola – ryhmän järjestämä turnausmuotoinen kilpailu. Mahdollisesti kotipelit pelataan Oulaisissa”, Vaararinne jatkaa.

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot