En ole keräilijä vaan moottorisahatallentaja”, Paavo Mikkonen sanoo.

 

En ole keräilijä vaan moottorisahatallentaja”, Paavo Mikkonen sanoo.

 

Jos haluatte tietää asioita moottorisahoista, niin kääntykää ihmeessä vihantilainen Paavo Mikkosen puoleen. Hän nimittäin tietää kaiken moottorisahoista, mutta varoituksen sana. Varatkaa aikaa.

Väki puhuttelee minua keräilijäksi, mutta sitä en ole vaan omasta mielestäni olen moottorisahatallentaja. Niin ja tervetuloa tänne siunattuun hulluuteen”, Paavo Mikkonen toivottaa pajaa esitellessään, joka on varaston viereinen rakennus. Ja siellä varastossa on suurin osa moottorisahoista aina 1940- luvulta lähtien. Niin ja niitä sahoja on sitten vielä Alpualla, Verkasalon sahan sisätiloissa kuorma-auto Hanomagin lavalla.

Sieltä auton lavalta tulee jokunen saha Konepäiville näytille. En tiedä, minkä verran isännät niitä sinne haluavat. Yksi idea voisi olla sahojen vuosikymmenet, josta näkyisi sahojen kehitys vaikka sieltä 1940-luvulta aina nykypäivään saakka. Se olisi sahojen kavalkadi”.

Sahan määrää ei voi kuin vain ällistellä. Kun Mikkoselta kysyy, kuinka paljon sinulla on sahoja, niin vastaus on, että muutama plus.

Määrällä ei ole mitään merkitystä. Niitä on muutama plus”.

Paavo Mikkonen ei ole metsämies eikä metsuri, mutta siitä huolimatta hän tallentaa sahoja.

Haluan tallentaa metsureiden arvokasta työtä sekä kunnioittaa suomalaista metsätyötä”, Mikkonen sanoo perusteluksi sahojen kiintymiseen.

Kiinnostus sahoihin hänellä alkoi vuonan 1983, jolloin hän oli kunnan virastotalolla talkkarina.

Tehtäviin kuului myös paloaseman tarvikkeiden huoltoa. Moottorisaha kuului myös huollettaviin laitteisiin ja kun sitä pitelin ensimmäisen kerran käsissä, ja kokeilin sitä, niin siitä kiinnostus alkoi sahoihin”, Mikkonen muistelee.

Ensimmäisen oman sahan hän laittoi pari vuotta myöhemmin pikkupuun tekoa varten.

Homelite ensimmäinen kunnostettu saha

Jossain vaiheessa naapurin Eskolta sain pahvilaatikon, jossa oli rikkinäinen saha. Laatikossa oli Homelite XL12, joka oli silloin 1980-luvun puolessa välissä myyntimenestys ja sitä sahaa aloin kunnostamaan. Mitä pitemmälle sahan kunnostuksen kanssa pääsin, niin sen enemmän alkoi kiinnostus kasvaa. Ja se oli siitä sitten menoa. Sahoja alkoi kertyä kun sana kiersi, että yksi houkka löytyy, joka ottaa sahan raatoja vastaan”.

Paavo Mikkonen sanoo, että moottorisahojen yksi suuri kehitysaskel oli kun Husqvarna kehitti sahan, jossa oli äänenvaimennus kuin myös tärinän vaimennus.

Sahat olivat käyttäjäystävällisiä ja tekniikka kehittyi. Siinä kehitysvaiheessa amerikkalaiset sahat putosivat kyydistä”.

Mikkonen sanoo, että mieluummin hän moottorisahoista rappaa vanhempia sahoja kun mieltynyt vanhempaan tekniikkaan.

Sahoista Stihl on minun mieleen. Sen merkin rakenne on sellainen, että se kiehtoo. Olen joskus sanonutkin, että jos itse rakentaisin sahan aivan alusta alkaen, niin se olisi kuin Stihl. Huski on myös toimiva saha. Se on aika veikeä vekotin, kun siinä on vain yksi männänrengas, mutta kaksi niitä pitää olla”, Paavo sanoo.

Vihannin mies ei entisöi eikä uudelleen maalaa moottorisahoja. Hän sanoo, että niissä pitää näkyä käytön ja työn jälki.

Hieman harmittaa kun ohjekirjoja ei tahdo saada vanhoihin sahoihin. Joitakin niitä minulta löytyy, mutta enemmän niitä saisi olla. Se taitaa olla niin, että kun saha on ostettu, niin ohjekirjaan ei ole koskettu vaan sillä on saunan pesä sytytetty suomalaiseen tyyliin. Ajattelutapa on ehkä ollut sellainen, että ohjekirjaa ei tarvita. Vedetään vaan narusta saha käyntiin”.

Elinikäinen jäsenyys kerhoon

Paavo Mikkonen on ollut Wanhan Woiman jäsen yli 20 vuotta. Hän sanoo, että kun kerho perustettiin, niin lähes siitä saakka hän on ollut kerhon jäsen. Usean vuoden ajan hän on myös toiminut Wanhan Woiman hallituksessa varajäsenen paikalla.

Aiemmin olin aktiivisesti mukana toiminnassa, mutta tänä päivänä en enää niinkään. Kun tahtoo olla pientä kremppaa, niin en halua pyöriä muiden jaloissa. Vuosikokouksissa pyrin käymään ja varmaan tänäkin kesänä käyn Konepäivillä, mutta vain pyörähtämässä. En taida jaksaa olla koko päivää”.

Mikkosella on Wanhaan Woimaan elinikäinen jäsenyys.

Kun olen niin laiska mies, niin en viitsi joka vuosi hoitaa jäsenyysasiaa, niin hoidin sen aikoinaan kerralla kuntoon. Eikä siitä tarvitse sen enempää huolehtia”.

Ari Vilminko

 

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot