Maineikas, legendaarinen Barons soitti Oulaisten 1970-ja 80 luvun nuorten kokoontumisessa 33 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Jarmo Tyyskä.

 

Maineikas, legendaarinen Barons soitti Oulaisten 1970-ja 80 luvun nuorten kokoontumisessa 33 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Jarmo Tyyskä.

 

Ari Vilminko OULAINEN

Legendaarinen bändi, Barons- oli keskipisteenä kun Oulaisten 1970-ja 80 luvun nuoret kokoontuivat yhteiseen illanviettoon entiseen Onnikkaan, nykyiseen Sun-hotelliin. 

Vuonna 1976 perustettu Barons soitti Onnikassa lähes alkuperäisessä toisessa kokoonpanossaan. Alkuperäisessä Baronsissa soitti Harri Kinnunen ja nyt jo edesmenneet Jari Kinnunen, Risto Tervakangas ja Arto Hanhikorpi. Nyt soittamassa olivat Veikko Simunaniemi, Esko Padinki sekä Harri Kinnunen. Toisesta kokoonpanosta poissa oli vain jo edesmennyt Arto Hanhikorpi.

Se oli vuonna 1976 kevättalvea kun alkuperäisen Baronsin syntysanat lausuttiin. Olihan se aikaa kun Padinki, Simunaniemi sekä Kinnunen perustivat bändin uudelleen vuonna 1977 ja myöhemmin keväällä 1978 Arto tuli mukaan remmiin, käytyään vierailemassa Välirauha-yhtyeessä. Kun siihen vielä miksaajana Rauno Kyröläinen sekä roudarit, valomiehet ja discoporukka porukka Mauri Tenkula, Eero Simunaniemi sekä Juha Mäntykangas päälle, niin olihan meillä kova porukka”, Harri Kinnunen jatkaa.

Ennen Baronsia jo paria vuotta aiemmin soittivat Veikko ja Eskon yhdessä. Hirsiperällä ja Padingissa. Aloitettiin ja muun muassa saunoissa ja soiteltiin enemmän omatekoisilla vehkeillä. Toki meillä oli vahvistimet, mutta muuten varustus oli aika kevyttä. Soiteltiin omaksi iloksi kunnes Harri tuli mukaan vuonna 1977 Baronsin ensimmäisen kokoonpanon hajottua. Kun Arto tuli mukaan keväällä 1978 niin siitä alkoi Barons uusi tarina, muun muassa vuonna 1978 Barons tuli toiseksi valtakunnallisessa taidetapahtumassa Kotkassa” Simunaniemi muistelee.

Baronsin soittajat muistelevat, että bändi teki silloin keikkaa tosi vauhdilla. 

Alkuaikoina oli lähes sata keikkaa vuodessa. Viikonloppuisin tehtiin kaksi keikkaa kun managerimme Epäilyksen Antti pyrki myymään keikat siten, että ne olivat samoilla suunnilla. Toisinaan tehtiin myös keskiviikkoisin keikkaa”, Baronsin soittajat kertovat. 

Bussi keikkakuntoon 

Bändin vauhti oli jopa niin kovaa, että Barons hankki oman keikkabussin. Veikko Simunaniemi sanoo, että bussi ostettiin Oulun Pyrinnöltä. 

Olimme heidän keikallaan ja bussi oli yksi osa keikkapalkkiota, sen lisäksi maksoimme vielä muutaman tonnin. Bussin kunnostimme keikkakuntoon kevättalvella vuonna 1979 silloisessa VM-Steelin hallissa. Penkit otettiin pois ja yksi penkki vietiin Hirvinevalle bussipysäkille, että mummut voivat siinä istua bussia odotellessa. Jossain vaiheessa penkki kuitenkin katosi pysäkiltä”, Simunaniemi kertoo, mutta tunnustaa, että joskus otettiin mummujakin kyytiin keikkareissulla. 

Kaikista tiiviimmin Barons teki keikkaa nimenomaan ns. fiftaribuumin aikaan 1978-1981. Viimeisen keikkansa Barons teki Hanhikorpi, Padinki, Kinnunen ja Simunaniemi-kokoonpanolla syyskesällä -81. Baronsin tarina jatkui syyskesästä 1982, eri kokoonpanoissa ja musiikkityyli vaihtui. 

    Esko Padinki ja Harri Kinnunen ovat molemmat pitkän linjan muusikoita ja ovat tehneet lukuisissa eri kokoonpanoissa mittavan musiikkiuran omilla tahoillaan. Simunaniemelle taukoa tuli musiikin parissa lähes 30 vuotta, mutta on nyt soittanut muutaman vuoden pääkaupunkiseudulla. Jokainen siis touhuaa musiikin parissa edelleen. 

Keikka varmistui keväällä 

Onnikan keikka tuli Baronsille ajankohtaiseksi jo pari vuotta sitten, kun tapahtumaan suunniteltiin. 

Keväällä keikka varmistui kun lehdessä kerrottiin, että Barons tulee tapahtumaan soittamaan. Yllättävän helposti entinen soundi löydettiin, vaikka yli 30 vuoteen ei ole yhdessä soitettu. Muutaman kerran treenattiin yhdessä. Kiitos treenitilasta kuuluu Kivijärven Heikille ja sen pohjalta keikka vedettiin Sunissa. Keikasta jäi niin hyvät fiilikset, ettei ole pois suljettu, vaikka vielä uudestaankin soitettaisiin yhdessä. Ei tiedä vaikka seuraavassa tapaamisessa”, Barons antaa toiveita.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot