Lampinsaaren lasten neljännen tapahtuman keskuspaikkana oli jälleen Lampinsaaren koulu.

Lampinsaaren lasten neljännen tapahtuman keskuspaikkana oli jälleen Lampinsaaren koulu.

 

Ari Vilminko VIHANTI 

Lampinsaaren lasten neljäs kokoontuminen heinäkuun toisena lauantaina oli jälleen onnistunut tapahtuma. Päivän aikana paikalla oli jopa noin 250 henkilöä, entisiä kaivoskyläläisiä.  

Tapahtuman pääjuhla oli päivällä Lampinsaaren koululla kuin myös ruokailu. Pekan puistossa istutettiin muistopuu kaivokylän terveydenhoitaja Vieno Takalon muistolle, jonka jälkeen Sinkki-Seppojen konkaripelaajat kokoontuivat yhteiseen pelihetkeen jo 33:n kerran. Illalla oli rennompaa meininkiä, musiikilla höystettynä uimalammen paviljongilla kuin myös maineikkaassa Kaivos-Kahvilassa. 

Pääjuhlassa kuultiin Haukan- sisarusten musiikkiesityksiä kuin myös koulun oppilaiden aivan huimia, jopa akrobaattisia esityksiä. Juhlapuhujana oli Lampinsaaressa varttunut, opetusneuvos Virpi Aho (os.Talola). 

Virpi muisteli lapsuuttaan ja nuoruusvuosia kaivoskylässä. Hän sanoi, että niiltä ajoilta mieleen nousi kaksi tärkeää ominaisuutta, yhteisöllisyys ja turvallisuus. 

Yhtiö piti huolta omistaan. Suon keskelle rakennettu kaivoskylä tehtiin viihtyisäksi ja työntekijöiden sekä heidän perheittensä viihtyvyyttä tuettiin monin tavoin. Kaivoksen ensimmäinen ja pitkäaikainen johtaja Gunnar Laatio piti kaivoskylän puolta ja arvosti työväkeään ja heidän perheitään. Toinen kyläläisten hyvinvoinnille tärkeä ihminen oli terveydenhoitaja Vieno Takalo, joka ei työtuntejaan laskenut auttaessaan perheitä. Vieno oli vahva ja viisas nainen, jonka sanaan luotettiin”, Aho totesi. 

 

Sääskiset kesät 

Juhlapuheessaan hän otti esiin myös Lampinsaaren sääskiset kesät, joiden myötä kaivoskylä pääsi myös valtakunnan uutisiin saakka kun sääskiä yritettiin hävittää lentokoneilla tehdyillä ruiskutuksilla. 

Kun kavereiden kanssa kesäiltoina kuljettiin, niin meillä oli koivunoksista tehdyt viuhkat, joilla huidoimme ympärillä iniseviä sääskiä. Kesällä Kaivos- Kahvilaan eli kuppilaan meno oli taitolaji. Kun sisäänpyrkijä avasi oven, sisällä olijat tuijottivat tiukasti ovea ja paheksuivat, joskus huudellenkin, mikäli joku piti ovea liian pitkään auki ja sääskiparvi pääsi sisään. Täytyi olla nopea luikahtamaan oven raosta”, Virpi Aho hauskutti juhlayleisöä. 

Lampinsaarelaiset ovat aina osanneet nauraa sääskijutuille. Tänäkin päivänä kyläpuodissa myydään T-paitoja, joissa kuvituksena on verta imevä sääski”. 

Opetusneuvos toi esiin myös urheilun, jota kaivoskylässä harrastettiin paljon.  

Kylässä oli hyvätasoinen urheilukenttä, joka toimi talvisin luistelukenttänä. Kylän monipuolinen monitoimikeskus Kaivoshovi valmistui vuonna 1964. Oli laadukas liikuntasali sekä keilahalli ja alakerrassa sellainen erikoisuus kuin jousiammuntarata. Kaivoshovi oli myös tanssipaikka sekä elokuvapaikka. Yhtiö palkkasi jopa liikunnan ohjaajan meille nuorille. Urheilu- ja liikuntatoimintaa järjestivät myös urheiluseura Sinkki-Sepot sekä naisten oma Sinkki-Siskot”, Virpi Aho muisteli. 

Muistopuu Vienolle 

Päivän aikana istutettiin muistopuu Pekan puistoon, kaivoskylän pitkäaikaisen terveydenhoitaja Vieno Takalon muistolle. 

Tilaisuutta junaillut Maija Isokääntä kertoi, että Lampinsaaren historian aikana on nimetty paikkoja, jotka ovat meille tärkeitä. 

Meillä on muun muassa Laation tie, Pekan puistoa, Anjan peltoa, Voiton mäntyä. Vienon muistaminen on ollut keskusteluissa jo pitkään. Hänellä oli aina aikaa ihmisille. Hänestä on vanhemmilla kyläläisillä hyvät muistot ja hän oli kyläläisten palveluksessa. Vienosta on vain hyviä muistoja ja on ansainnut muistopuun”, Isokääntä totesi. 

 

Diskoilua Kuppilassa 

Kaivoskuppilassa Lampinsaaren lapset illalla diskoilivat kasarimusiikin tahdissa ja lasten lapaset taputtivat käsiään ysärimusiikin lumoissa. Oliko Kaivos- Kahvila liian pieni vai oliko väkeä liian paljon, mutta osa väestä joutui tanssimaan ulkoterassilla, kun eivät mahtunut sisätiloihin. 

Lampinsaaren lasten tapahtuman järjestelyissä oli jälleen kerran iso työ. Kylän ystävien iso joukko, Haukan perheen, Maijan, Ingan ja Petrin johdolla hoitivat homman viimeisen päälle. Meiltä kaikilta osallistujilta kiitos kaikille järjestelyissä ja toteutuksessa mukana olleille. 

Ps. Kiitos Helka ja Toini! Pääsitte yllättämään, terveisin kuski.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot