Maija Mäkikankaan valokuvia sekä paperimassa töitä on esillä elokuun ajan taidetalo Väinölän yläkerrassa.

Maija Mäkikankaan valokuvia sekä paperimassa töitä on esillä elokuun ajan taidetalo Väinölän yläkerrassa.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Taidetalo Väinölän yläkerta on elokuun ajan oulaistelaisen Maija Mäkikankaan hallussa. Näyttelyvieraita vastaan tulee Maijan paperimassasta muovaamat ihmishahmot sekä takahuoneessa Maijan kookkaita valokuvia. Valokuvat eivät ole maisemakuvia vaan pääasiana niissä on ihminen. 

Henkilöitä kuvaan mielellään, mutta en isoja massoja. 1-2 henkilöä on minulle mieluisin henkilömäärä valokuvissa. Joskus olen miettinyt, miksi valokuvaan ihmisiä, enkä maisemaa tai jotain muuta. En tiedä, ihmiset vain tuntuvat todellisemmilta. Ne vaan tuntuvat ainutlaatuiselta”, Maija sanoo. 

Hän sanoo, että hyödyntää valokuvissaan omaa perhettään, sukulaisia sekä ystäviä. 

Näissäkin, esillä olevissa valokuvissa on kuvattuna minun omia lapsiani. Sukulaisuutta hyödynsin muun muassa mutaisessa metsäkoneen renkaan painanteessa. Meren rannalla otetussa valokuvissa on ystävä kuvattuna. Esillä olevat kuvat on kuvattu lähialueella erilaisista tilanteista. Niitä on Mieluskylältä, Mäyrästä, Pyhäjoelta, Kalajoelta”, Maija luettelee. 

Hän sanoo, että valokuvatessa hän usein miettii yhdessä kuvattavan kanssa kuvaustilannetta. 

On tärkeää, että valokuvista välittyy fiilis”. 

 

Ensimmäinen oma näyttely 

Kuvitteellista, kuviteltua- näyttely on Maijan ensimmäinen oma näyttely Väinölässä. Oulaisten Valovoiman useissa yhteisnäyttelyissä on hänen valokuvia ollut aiemmin esillä. 

Näitä, nyt esillä olevia valokuvia ei ole aiemmin ollut esillä. Kuvat ovat uudempia otoksia”. 

Maija sanoo, että hänen valokuvaharrastus käynnistyi kun hän oli ammattikoulussa Nivalassa vuonna 1997. 

Valokuvaus vei mukanaan. Silloin otettiin kuvia filmille ja vaikka digikamerat nostivat jo päätään, niin kuvasin edelleen filmille. Kun digikamerat kehittyivät, niin se vei sitten mennessään. Tänä päivänä digikamerat ovat tuoneet lisää valokuvauksen harrastajia. Ehkä harrastus on osaltaan kasvanut, kun kuvaaja itse pystyy ottamiaan kuvia käsittelemään ja muokkaamaan tietokoneella”, Maija mietiskelee. 

Hän sanoo, että kun digikamerat tulivat, niin sillä oli hyvät ja huonot puolet. 

Se on verrattain halpa harrastus nuorille, mutta toisaalta kameran tekninen puoli saattaa jäädä hämärän puolelle”, Nikon kameralla henkilöitä ikuistava Maija Mäkikangas pohtii.

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot