Oulaisten ammattiopiston rapu-yksikössä opiskelevat Ella, Noora ja Jasmin odottavat avoimin mielin uusia opiskelijoita Valma-koulutuksen ryhmään mukaan.

 

Oulaisten ammattiopiston rapu-yksikössä opiskelevat Ella, Noora ja Jasmin odottavat avoimin mielin uusia opiskelijoita Valma-koulutuksen ryhmään mukaan.

 

Ari Vilminko 

OULAINEN 

Opinto-ohjaaja Paula Jaakkonen Oulaisten ammattiopistolta sanoo, että elokuun alusta alkanut uusi koulutusmuoto Valma, korvaa aiemmat valmentavat koulutukset. 

Valma-koulutus selkeytti valmentavat koulutukset. Neljästä eri koulutuksesta tuli yksi paketti, joka sai nimekseen ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus ja se korvaa ammattistartin, maahanmuuttajien koulutuksen, valmentavan koulutuksen sekä talouskoulun. Uuden koulutuksen kynnys on vedetty niin matalalle kuin vain on mahdollista, että se olisi saavutettavissa nuorilla, joilla ei ole toiseen asteen perustutkintoa. Tai oikeastaan, ei sitä kynnystä ole lainkaan”, Jaakkonen sanoo. 

Opetussuunnitelma on koko Suomessa sama, mutta ammattioppilaitosten välillä sisällöt eriävät. Esimerkiksi Oulaisten ammattiopisto keskittyy nuoriin ja Haapavedellä erityisnuoriin. Ylivieskassa puolestaan maahanmuuttajiin”. 

Oli syy mikä tahansa puuttuvaan toisen asteen koulutukseen, Valma- koulutuksen voi tulla mukaan. Pääsyvaatimus on puuttuva toisen asteen tutkinto. Mukaan pääsee peruskoulusta, ammatillisen tutkinnon tai lukion keskeyttämisen jälkeen. Valma- koulutuksessa keskitytään hakemaan opiskelijan omaa alaa, jota pyritään kartoittamaan koulutuskokeiluilla, sillä opiskelija pääsee tutustumaan oppilaitoksiin sekä koulutuksiin, jotka kiinnostavat. Lisäksi teemme työkokeiluja”, opinto-ohjaaja Paula Jaakkonen sanoo.

 

Aloitusviikot monipuolisia 

Oulaisten ammattiopiston rapu-yksikössä aloitti elokuussa kolme nuorta Valma- koulutuksen. Ella, Noora ja Jasmin sanovat, että koulutuksen ensimmäiset viikot ovat olleet monipuolisia. Tyttöjen mukaan vielä muutaman viikon aikana ei ole mielenkiinnon kohteita löytynyt. 

Testien myötä on ehkä enemmän löytynyt sellaista, mitä ei halua tehdä”, Jasmin tunnusti. 

Ella, Noora ja Jasmin odottavat avoimin mielin uusia opiskelijoita Valma-koulutuksen ryhmään mukaan. 

Tyttöjen lukujärjestys sisältää monipuolisesti eri aiheita. Koulupäivissä tärkeässä asemassa ovat keskustelut kuin myös tulosten analysointi. 

Kun koulupäivät ovat pääasiassa viiden tunnin mittaisia, niin se tietää tytöille jonkin verran myös kotitehtäviä”, opinto-ohjaaja sanoo. 

Paula Jaakkonen sanoo, että tietous Valma- koulutuksesta on tärkeää etteivät nuoret jäisi ilman koulutuspaikkaa. Koulutukseen voi hakeutua suoraan oppilaitokseen, paikkoja on vielä avoinna. Hän sanoo, että koulutuksen tärkein tavoite on sitoutumisen ymmärtäminen. 

Koulutuksen aikana pyritään löytämään muun muassa motivaatio seuraavan kolmen vuoden opinnoille ja niiden loppuun suorittamiselle. Kun yksi tutkinto on suoritettu, niin se avaa ovia tulevaisuuteen”.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot