Taidetalo Väinölän yläkerrassa on Oulaisten Kamerakerhon musta-valkoisia valokuvia 1970-luvulta. Kyösti Terentjeffin takana hänen omia kuviaan.

Taidetalo Väinölän yläkerrassa on Oulaisten Kamerakerhon musta-valkoisia valokuvia 1970-luvulta. Kyösti Terentjeffin takana hänen omia kuviaan.

 

Ari Vilminko 

OULAINEN 

Taidetalo Väinölässä on syyskuun ajan nähtävillä vanhoja musta-valkoisia valokuvia kuin myös uusia valokuvia. Yläkerrassa on Oulaisten Kamerakerhon valokuvia 1970- luvulta. Alakerrassa on puolestaan Oulaisten Valovoiman arvoituksellinen näyttely. 

Suotta ei näyttely nimi ole Yhteyksiä. Kamerakerhon ja Valovoiman valokuvilla on oma yhteytensä ja toisaalta Valovoima on jatkanut Oulaisissa Kamerakerhon harrastustoimintaa. Yhteyksiä löytyy myös Valovoiman omasta näyttelystä, mutta mikä se yhteys on, niin se laittaa katsojan miettimään, katsoessaan vierekkäin olevaa kahta kuvaa. 

1970-luvulla aktiivisesti toimineen Oulaisten Kamerakerhon jäsenistä, nyt Väinölään pääsivät kuvillaan esille Kyösti Terentjeff, Jorma ja Jukka Rantala, Hannu Merilehto ja Paavo Martikainen. 

Martikaisen Paavolla oli jo silloin meistä eniten otetta valokuvaukseen. Myöhemmin hän teki sitten uraa A-lehtien valokuvaajana. Paavon valokuvista on yhdellä seinällä useita otoksia Oulaisten nuorisokuorosta”, Kamerakerhon puheenjohtajana toiminut Terentjeff sanoi. 

Kamerakerhon nimissä kokoonnuimme Oulas-opiston alaisuudessa perjantaisin joko vanhan seurakuntatalon kellarissa tai sitten kauppaoppilaitoksella. Se oli sitä aikaa kun kamerassa oli vielä filmit ja niitä perjantaisin sitten kehitettiin. Lauantaisin opeteltiin kuvien valmistusta ja niitä mustavalkoisia kuvia on nyt sitten nähtävillä. Enimmäkseen kuvasimme ihmisiä, mutta myös erilaiset tapahtumat sekä urheilukisat saivat kameran surraamaan”. 

Esillä olevilla Kamerakerhon valokuvilla on mielenkiintoisia tarinoita kuten muun muassa Rantalan veljesten kuvilla Salmelan talon palosta kuin myös talvipakkasella Piparkakkutalon tulipalosta. Kyösti Terentejeff muistelee, että Piparkakkutalon tulipalon aikaan oli palokunnalla pikkujoulu meneillään. 

Hyvin sammutus kuitenkin onnistui, mutta sammutusveden kanssa taisi olla ongelmia paukkupakkasesta johtuen”, Terentjeff muisteli.

 

Katsojille mietittävää 

Väinölän alakerrassa Oulaisten Valovoima laittaa katsojan miettimään, mitä mielikuvaa valokuvat luovat. 

Eikä välttämättä kaikille katsojille luo samaa mielikuvaa. Arvoituksia riittää ja näillä valokuvilla katsoja haastetaan”, Jarmo Tyyskä Valovoimasta sanoo. 

Jos Oulaisten Kamerakerhon valokuvista löytyy tarinaa, niin niitä löytyy myös Valovoiman kuvista. 

Yhteyksiä valokuvanäyttelyn avajaiset ovat tänään illalla Väinölässä.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot