Maakunnan kansanedustajia vieraili viime viikolla Oulaskankaalla. Paikalla olivat muun muassa Juha Pylväs, Antti Rantakangas sekä Katja Hänninen. Taustalla Oulaisten kaupunginjohtaja Esa Sippola sekä kaupunginsihteeri Maarit Grekula.

Maakunnan kansanedustajia vieraili viime viikolla Oulaskankaalla. Paikalla olivat muun muassa Juha Pylväs, Antti Rantakangas sekä Katja Hänninen. Taustalla Oulaisten kaupunginjohtaja Esa Sippola sekä kaupunginsihteeri Maarit Grekula.

 

Ari Vilminko 

OULAINEN 

Maakunnan kuusi kansanedustajaa vieraili viime viikolla aluesairaala Oulaskankaalla. Ennen Oulaisiin tuloa kuusikko, keskustan Antti Rantakangas, Juha Pylväs, Tapani Tölli, vasemmiston Katja Hänninen ja Hanna Sarkkinen sekä vihreiden Hanna Halmeenpää vierailivat Haapavedellä Pohjolan Maidon sekä Ylivieskassa Centria-ammattikorkeakoululla vieraana. 

Oulaskankaalla oli paikalla myös Oulaisten kaupungin johtoa sekä aluesairaalan puheenvuoron käytti Oulaskangas-Visalan tulosalueen johtaja Asko Rantala. 

Rantala kertoi sairaalan historiasta kuin myös nykypäivästä sekä toiminnasta. Hän toivoi, että saataisiin lisää paukkuja sairaalan tietotekniikkaan. 

Meillä on tiivistä yhteistyötä Oys:n sekä Raahen sairaalan kanssa, mutta tietoyhteydet eivät aina puhu samaa kieltä. Sähköposti ei ole tietoturvallinen vaihtoehto potilastietoja lähetettäessä. Tietotekniikalla voitaisiin myös lisätä potilaan omaa vastuuta sekä omatoimisuutta jo ennakkoon”, Rantala visioi. 

Synnytykset ovat Oulaskankaalla lisääntyneet yli tuhanteen vuodessa kun Raahen sairaalassa synnytykset lakkautettiin. Uuden päivystysasetuksen vaatimuksiin olemme pystyneet vastaamaan. Oulaskangas toimii hyvänä synnytyssairaalana, mutta päivystysasetus lisäsi kustannuksia. Synnytysosastolle olemme lisänneet henkilöstöä asetuksen myötä, mutta se on myös lisännyt turvallisuutta”, Asko Rantala sanoi. 

Kansanedustajaryhmää vetänyt Antti Rantakangas sanoi, että on tärkeä asia, että synnytystoiminta jatkuu Oulaskankaalla. 

Se on yksi iso osa sairaalan toimintaa, mutta on harmi kun menot ovat kasvaneet. Isossa sote- kuviossa on tärkeää suojata Oulaskankaan toiminta ja se on nähtävä yli kuntarajojen. Ymmärrystä tarvitaan myös Oulun suunnalta”, Rantakangas sanoi. 

Hanna Halmeenpää puolestaan totesi, että jos synnytystoiminta jostain syystä lakkaa Oulaskankaalla, niin se on kohtalokas kierre. 

Se näkyisi sairaalan toiminnassa kuin myös koulutuspaikoissa”, Halmeenpää totesi. 

Katja Hänninen tunnusti, että hän on täysin sitoutunut Oulaskankaan puolesta. 

Omassa ryhmässäni tulen ottamaan asian esiin. Toivottavasti pääministeri, joka on meidän maakunnasta, näkee asian niin kuin me maakunnan kansanedustajat sen näemme”, Hänninen toivoi.

 

Tunnissa Ouluun 

Oulaskangas-Visalan tulosalueen johtaja Asko Rantala kertoi, että vuoden 2013 aikana 38 naista synnytti tunnin aikana sairaalan tulosta. Rantala arveli, että tekee tiukkaa ehtiä Ouluun synnyttämään tuossa ajassa. 

Tuo esimerkki kertoo sen, että matkasynnytykset kasvavat, mikäli synnytystoiminta lakkaa Oulaskankaalla”. 

Oulaisten kaupunginjohtaja Esa Sippola totesi, että kun Oulaskankaan sairaalaa koskee myös päivystysasetus, niin se vaikeuttaa suuresti sairaalan synnytystoiminnan jatkamista. 

Kaupunginhallituksen käsityksen mukaan on yksinkertaisesti purettava säätelyä ja säätelyn purkaminen on tarkoituksen mukaista toteuttaa myös päivystysasetuksen purkamisella. Asetuksella on pyritty varmuuden maksimointiin. Tuloksena saattaa kuitenkin olla varmuuden heikentyminen pitkien synnytysmatkojen lisääntyessä ja ennen kaikkea matkasynnytysten riskin huomattavasti kasvaessa”, Sippola sanoi.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot