Raos Voima Oy:n maajohtaja Alina Haapalainen-Kamenev sanoi Keskustelun paikka- tilaisuudessa Oulaisten yrittäjille, että venäläiset ovat vaativia, mutta ystävällisiä asiakkaita.

Raos Voima Oy:n maajohtaja Alina Haapalainen-Kamenev sanoi Keskustelun paikka- tilaisuudessa Oulaisten yrittäjille, että venäläiset ovat vaativia, mutta ystävällisiä asiakkaita.

 

Ari Vilminko 

OULAINEN 

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämä Keskustelu paikka rantautui viime viikolla Oulaisiin. Yritystalolla pidetyssä tilaisuudessa puhuttiin Fennovoimasta, etenkin kaupan- ja palvelualan yrittäjien näkökulmasta. 

Tilaisuudessa oli mukana Rosatomin tytäryhtiö Raos Voima Oy:n maajohtaja Alina Haapalainen-Kamenev. Hän kertoi tilaisuudessa kulttuurien välisestä yhteistyöstä. Hänen viestinsä Oulaisten yrittäjille oli, että venäläiset ovat vaativia, mutta ystävällisiä asiakkaita. 

Alueelle tulee Fennovoiman myötä satoja venäläisiä ja vuokra-asuntojen tarve kasvaa. Ensi vuonna heitä on noin 20-30, mutta jatkossa venäläisiä on satoja. Kun näitä työntekijöitä alkaa tulla, tulevat monet heistä myös perheineen ja silloin tarvitaan päivähoitoa, kouluja sekä muita kunnallisia palveluja. Päiväkodeissa ei tarvitse venäjänkielen taitoista henkilöstöä, sillä lapset ovat pikaisesti suomenkielen. Kaikki venäläiset eivät sovi Pyhäjoella vaan vuokra-asuntoja tarvitaan myös naapurikunnista. Tiedän, että he haluavat mieluummin kalustettuja asuntoja, joten se kannattaa ottaa huomioon Oulaisissakin. Kun venäjänkielisiä majoittuu Oulaisiin, niin he tarvitsevat myös kuljetuspalvelua. Paikallisilta yrittäjiltä kaivataan palvelua ja he, ketkä sitä ensimmäisenä tarjoavat, ovat etusijalla”, Haapalainen-Kamenev opasti. 

Ja ruokapaikoissa on tärkeää, että ruokalistat ja hinnastot ovat venäjäksi”. 

Alina Haapalainen-Kamenev sanoo, että vapaa-aika on venäläisille tärkeää aikaa ja silloin he haluavat harrastaa. 

Venäläiset tykkäävät liikkua, urheilla ja käydä kuntosaleilla sekä erityisesti liikkua luonnossa sekä kalastaa. Olisi toivottavaa, että kalastuslupia saataisiin samasta paikasta kuin kalastusvälineitä. Jos se ei onnistu, niin neuvokaa mistä luvan saa, ettei tule ongelmia”. 

Hän sanoo, että venäläiset naiset puolestaan käyttävät paljon kauneus- ja kampaamopalveluja ja Haapalainen- Kamenevin mukaan käyttävät myös paljon kahviloita. 

Enimmäkseen he juovat teetä ja pitävät makeasta. Olisi hienoa, jos kahvilassa olisi tarjolla muutakin kuin korvapuusteja. Venäläiset tykkäävät kakuista”.

 

Politiikka ja bisnes erillään 

Yritystalon tilaisuudessa oli mukana myös, vuosikymmenten kokemuksen Venäjän kaupasta omaava yrittäjäneuvos Pirjo Karhu. Hänen viestinsä yrittäjille oli, että politiikka voi sotkea hyvänkin bisneksen ja suhteen. 

Keskittykää tekemiseen eikä politiikkaan”, Karhu viestitti. 

Hän sanoo, että venäläisten kanssa toimiessa on tunnettava heidän tapansa. 

Neuvotteluissa on hyvä käyttää tulkkia, mutta venäjän kielen alkeista on apua jään murtamiseen”, Karhu tietää. 

Yrittäjäneuvoksen mukaan johtotason suhteet avaavat ovia Venäjällä, mutta muistuttaa, että venäläisten kanssa toimiessa on myös opittava sietämään epävarmuutta sekä byrokratiaa. 

Jos venäläinen sanoo kyllä tai ei, niin hän ehkä tarkoittaa luultavasti tai ehkä”. 

Jos ja kun teette sopimuksia venäläisten kanssa, niin tehkää ne yksityiskohtaisesti siten, että hyödyttää molempia osapuolia”, Pirjo Karhu ohjeistaa. 

Hän tietää, että venäläiset ovat ahkeria, tekevät pitkiä päiviä ja sietävät hyvin stressiä sekä ovat huumorintajuisia. 

Liike-elämässä uuden polven venäläiset johtajat haluavat olla täsmällisiä ja haluavat sanoutua irti vanhasta neuvostotyylistä. Keskinäinen luottamus ja arvostus pätevät myös liike-elämässä, mutta heidän kanssaan ei saa olla liian asiakaskeskeinen. On myös osattava pitää hauskaa ja rentoutua”, yrittäjäneuvos Pirjo Karhu sanoo.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot