Liotettuja kissanraksuja siilille, se on parasta ravintoa, kertoi kirjaston siili-infossa Riikka Kupila Oulaisten Eläinsuojeluyhdistyksestä.

 

Liotettuja kissanraksuja siilille, se on parasta ravintoa, kertoi kirjaston siili-infossa Riikka Kupila Oulaisten Eläinsuojeluyhdistyksestä.

 

Ari Vilminko 

OULAINEN 

Oulaisten kirjastolla pidettiin perjantai-iltana siili-ilta. Tilaisuuden järjesti, vuonna 1969 perustettu Oulaisten Eläinsuojeluyhdistys. Yhdistyksen taholta siilistä oli kertomassa puheenjohtaja Riikka Kupila. 

Kupila kertoi, että tähän aikaan vuodesta siilien pitäisi jo talvehtia. 

Normaalisti elokuun lopulla alkaa talvehtiminen, mutta kun syksy on nyt ollut lämmin, niin talvehtimisaika on siirtynyt. Kun ilman lämpötila laskee alle +10 asteen, niin silloin ne siirtyvät pesiinsä. Jos niitä näkee vielä muutaman asteen lämpötilassa, niin siilit saattavat olla kylmettyneessä tilassa. Toki talvehtimisaika riippuu myös poikasten syntymästä. Mikäli pentue on syntynyt elo-syyskuun aikana, niin horrosaika siirtyy. Vieroitusaika kestää 5-7 viikkoa”, Kupila kertoi. 

Talvehtimisajasta hän sanoi, että silloin siilin ruumin lämpö laskee +2-+4 asteeseen. Kupilan mukaan siili herää talvehtimisaikana 7-10 päivän välein lämmittämään itsensä normaaliin kehon lämpötilaan. 

Horroksessa siili on toimintakyvytön. Ensimmäistä kertaa horrostavista siileistä kuolee yli 50 prosenttia. Mikäli siili on lämpimissä olosuhteissa, niin valveilla olo sujuu hyvin”, Riikka Kupila tietää.

 

Hän sanoo, että siilien keskimäärin elinikä on 3-7 vuotta. 

Siili on hyönteissyöjä, välillä siili täydentää ravintoaan kasviksilla. Puutarhaa siili hoitaa syömällä etanoita. Maitotuotteita ei saa tarjota laktoosi-intoleranssin takia, eivätkä puurot saati vellit ole suotavia. Jos siiliä haluaa ruokkia, niin sopivaa ruokaa ovat vesi ja liotetut kissan raksut. Kun raksut liottaa, niin siitä siili saa myös nestettä”

 

Siili on rauhoitettu eläin 

Tilaisuudessa hän muistutti, että siili on rauhoitettu eläin, eikä sitä saa ottaa lemmikiksi. 

Siili-infossa Riikka Kupila kertoi lisäksi laajasti muun muassa siilien pesien rakentamisesta ja miten ne sijoitetaan. Hän sanoi, että kun siili on yksin eläjä, niin siksi pesät on rakennettava kauas toisistaan. Kupila selvitti myös, mistä tunnistaa apua tarvitsevan siilin.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot