Ennen kokouksen alkua valtuustonpuheenjohtajan Kai Pajalan nappimikrofoni oli jälleen tarkastelun kohteena. Nyt ei tainnut löytyä uusia pattereita.

 

Ennen kokouksen alkua valtuustonpuheenjohtajan Kai Pajalan nappimikrofoni oli jälleen tarkastelun kohteena. Nyt ei tainnut löytyä uusia pattereita.

 

Ari Vilminko 

OULAINEN 

Oulaisten kaupunginvaltuuston kokous viime viikolla alkoi samoissa merkeissä valtuustosalissa kuin monta kertaa aiemminkin. Äänentoiston tekniikka ensin kuntoon ja sen jälkeen kokousasioihin. Tällä kertaa ei vain valtuuston puheenjohtajan nappimikrofonia saatu kuntoon, kun uusia pattereita ei löytynyt. Ääntä ei puheenjohtaja Kai Pajalan tarvinnut kuitenkaan alkaa korottamaan kun onneksi pöytämikrofoni oli kunnossa. 

Valtuuston kokouksen isot asiat olivat ensi vuoden tuloveroprosentin vahvistaminen kuin myös kiinteistöveroprosentin sekä Pyhäjoen rantaosayleiskaavan vahvistaminen kaupungin keskustan itäpuolella. 

Oulaisten kaupungin nykyinen tuloveroprosentti, 21,75 vahvistettiin myös ensi vuodelle. Kaupunginjohtaja Esa Sippolan sekä kamreeri Hannu Kaartisen puheenvuorojen jälkeen valtuustosalissa oltiin kautta linjan yksimielisiä, että ensi vuodelle 21,75 on riittävä veroprosentti. 

Tällä prosentilla pärjätään. Toki valtionosuuksia saamme arvioitua enemmän, mutta toisaalta kulut ovat kasvaneet. Ei päästä veroprosenttia laskemaan, mutta ei tarvitse myöskään korottaa”, Sippola muotoili. 

Kaartinen puolestaan kertoi valtuutetuille, että vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden jälkeen kaupungin taloudellinen tulos näyttää plussaa 2,5 prosentin verran. 

Toteuma on ollut hyvä, mutta erikoissairaanhoito on vielä kysymysmerkki”, Kaartinen kertoi. 

Valtuuston päätöksellä kaupungin kiinteistöveroprosentit säilytettiin myös kuluvan vuoden lukemissa. Kiinteistöveron tuotoksi ensi vuodelle arvioidaan 1,8 miljoonaa euroa.

 

Jokirantaan rakennuspaikkoja 

Valtuusto hyväksyi Pyhäjoen rantaosayleiskaavan Oulaisten keskustasta aina Haapaveden rajalle saakka. Kaavassa on uusia rantarakentamispaikkoja 73, joista 50 tonttia on osoitettu vakituisille asuinrakennuksille ja loput 23 tonttia vapaa-ajan asumiseen. 

Oulaisten kaupungin tekninen johtaja Markku Ketonen sanoi, että kaava on kaupungin suurin ja tärkein kaavoitushanke. 

Tavoitteena oli 60 uutta rantarakentamispaikkaa, mutta rantaan saatiinkin 73 tonttipaikkaa rakennuksille. Kaavanteossa maanomistajat ovat olleet aktiivisia. Yleisötilaisuuksissa kerätyt ja kuullut näkökulmat on kyetty huomioimaan. Kun kaavaehdotus oli nähtävillä, niin siihen ei tullut yhtään muistutusta”, Ketonen kertoi. 

Kaupungin itäosan kaavaa oli esittelemässä kaavan laatija Elina Marjakangas Sweco Ympäristö Oy:stä. Hän kertoi, että kaavoituksessa on ollut pohjana nykyiset tilajärjestelyt.  

Ranta-alueen pituudessa on noudatettu todellista ranta-alueen mittaa. Maanomistajien kanssa on noudatettu yhdenvertaisuutta. Uusia tieliittymiä ei tonteille rakenneta vaan kulku olemassa olevien liittymien kautta. Kuulemisissa virkistysasiat herättivät eniten kiinnostusta, varsinkin Annosen suunnalla. Kaavassa ei ole kuitenkaan osoitettu uusia virkistyspaikkoja”, Marjakangas selvitti. 

Kaupunginjohtaja Esa Sippola ei peitellyt tyytyväisyyttään kaava-asian yhteydessä. 

Kaupungin tonttitarjonta on nyt hyvä. On tontteja järvi- ja jokimaisemalla ja kestää vertailun mihin tahansa”. 

Kaava voi olla mahdollisuus, mutta myös rajoittava. Ilman kaavaa ei rannoille voi rakentaa, eikä kaavaa voi olla noudattamatta. Nyt rakennustarkastaja voi myöntää luvan paikoille, jotka ovat kaavaan merkitty”, kaupunginjohtaja sanoi. 

Valtuutettu Jorma Perälä (kesk.) jätti kokouksessa aloitteen, että kaupunki tukisi Oulaisiin muuttavia lapsiperheitä siten, että muuttohetkellä perheen alle 12-vuotiaista lapsista maksetaan kertakorvauksena 500-1 000 euroa. Edellytyksenä, että perhe on kirjoilla Oulaisissa muuttovuotta seuraavan vuoden ensimmäisenä päivänä. Aloitteellaan Perälä toivoo kaupungin asukasluvun kääntyvän plusmerkkiseksi.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot