Farmaseutit Anneli Rahkala sekä Kaija Jaakola valmistavat vielä Alavieskassa apteekin omalla reseptillä yskänlääkettä.

 

Farmaseutit Anneli Rahkala sekä Kaija Jaakola valmistavat vielä Alavieskassa apteekin omalla reseptillä yskänlääkettä.

 

Kaisa Hietala 

OULAINEN 

Menkoja eli Menthol pulvereita on luultavasti lähes jokainen varttuneempi oulaistelainen nauttinut. Pulveri oli Oulaisten apteekin oma privaattilääke, ja sen uskottiin tehoavan lähes kaikkiin särkyihin. Nykyisin Oulaistenkaan apteekilla ei ole omaa tuotetta, ei ole myös Kalajoen, Ylivieskan tai Nivalan apteekeillakaan, mutta Alavieskassa on.  

Lähes sata vuotta siellä on valmistettu apteekkari Viikonkosken kehittämän reseptin mukaista yskänlääkettä. 

En voi katkaista noin pitkää paikallisen yskänlääkkeen valmistushistoriaa. Jatkamme kyseisen oman tuotteen valmistamista niin kauan, kuin siihen tarvittavia aineita on saatavilla”, lupaa apteekkari Anne Palander. 

Ruokalayrittäjä Eeva Knuutila muisteli, kuinka hän kävi entisaikaan vielä oman työnsä ohessa leipomassa maatalojen emännille ja näki siinä ohessa menkojen suosiota. 

Yhdenkin oulaistelaisen talon emäntä oli hyvin huolissaan, kun hänen ainoa poikansa aloitti jokaisen päivänsä nauttimalla ensimmäiseksi lappusen Menthol pulveria veden kera ja liimasi sitten pulveripaperin vielä otsaansa lisälievitykseksi”. 

Anni Arola kertoo puolestaan, että heillä käynyt kengäntekijä eli suutari sairasti usein päänsärkyä. 

Hän otti aina lappusen Menthol pulveria veden kera. Pulverin päällyslapun hän kiinnitti aina otsaansa saadakseen lisähelpotusta särkyyn”.

 

Suuresti suosittu 

Farmaseutti Hilkka Kuusisto tuli Oulaisten apteekkiin oppilaaksi vuonna 1948. Hän ei muista kuulleensa, minkä nimisen oulaistelaisen apteekkarin kehittämä lääke Menthol pulveri oli, mutta se oli jo silloin kysytty yleislääke. Päivittäin sitä valmisti pelkästään kaksi, jopa kolme lääketyöntekijää. 

Pulverin menekki oli aivan mahdottoman kova. Sitä käytettiin yleislääkkeeksi kaikkiin kipuihin. Syrjäkylien kauppiaat saattoivat hakea kerrallaan 50 pussia Menthol pulveria oheispalveluksi kauppoihinsa. Ei he siitä mitään voittoa ottaneet, mutta halusivat palvella näin asiakkaitaan, ettei näiden tarvinnut lähteä kirkonkylästä asti pulvereita hakemaan”.
Farmaseutti Kuusisto muistelee myös, kuinka sodan käyneet miehet hakivat yleisesti Menthol pulveria sodan aiheuttamia kipuja ja särkyjä lieventämään.
 

Menthol pulveria myytiin niin hurjasti, että sitä piti valmistaa päivittäin”. 

Asperinpohjaisen pulverin vaikuttavia aineita oli useita, mutta Hilkka Kuusisto mainitsee vain esimerkkinä mentholin lisäksi fenasetiinin. 

En maistanut muistaakseni koskaan tätä pulveria. Ostajat tulivat lähinnä Oulaisista ja sen lisäksi laajalta alueelta ympäristökunnista”, Hilkka Kuusisto muisteli.

 

Menkojen aika on ohi 

Proviisori Aleksi Nokela Oulaisten apteekista kertoo, että viimeinen erä suosittua Menthol pulveria valmistettiin Oulaisten apteekissa kesällä 2010. 

Vuosien saatossa pulverin alkuperäisen reseptin vaikuttavia aineita oli vähennetty, eikä se ollut enää yhtä tujua, kuin aluksi. Viimeinen pussi menkoja myytiin alkusyksystä 2010”, proviisori Nokela tarkentaa.  

Valmistus lopetettiin hänen mukaansa pussituslaitteen mentyä rikki. 

Uutta laitetta ei ollut saatavilla, eivätkä yrityksemme vanhan laitteen korjaamiseksi onnistuneet”,Nokela kertoo. 

Hänen mukaansa lääketehtaissa valmistetuista käsikaupan lääkkeistä löytyy samansuuntaisella reseptillä tehty flunssalääke laimeampana valmisteena.

 

Myynnistä hävinneitä 

Paljon vanhoja, hyviä lääkkeitä on hävinnyt myynnistä, samoin kuin paikallinen valmistus. Nykyisin ei ole saatavilla oulaistelaissyntyisen lääkäri ja ministerin Matti Ruokolan kehittämää yskänlääkettä, eikä lääkintäneuvos Untamo Soraston yskänlääkettä. Suosittuinakin ne on poistettu valmistuksesta. Usein syyksi on ilmoitettu, että resepteihin kuuluneita perusaineita ei ole ollut saatavilla. Toisekseen EU:n määräyksestä yskänlääkkeissä ei saisi olla kahta vaikuttavaa ainetta, kuten Ruokolan ja Soraston yskänlääkkeissä oli. 

Ylivieskan apteekin omia valmisteta ja kansan suosikkeja ovat olleet tohtori Voutilaisen liljamentti, jossa oli paljon eteerisiä öljyjä, Kamferipulveri ja oman reseptin mukaiset Mustat yskäntipat. Ne valmistettiin tarkoin varjellun reseptin mukaisesti Ylivieskan apteekissa. 

Jäljellä on vain Alavieskan apteekissa valmistettava yskänlääke, jota haetaan sieltä pitkien matkojen takaa. Farmaseutit Kaija Jaakola ja Anneli Rahkala valmistavat yskänlääkkeen paikallisesti. Kaija Jaakola kertoo, että yskänlääke on ilmeisesti kuulunut valikoimiin koko apteekin satavuotisen historian ajan.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot