Kati Lahtisen tytär Veera Ruotsalainen palkitsee Maailman voittaja Bear Busters Aria hyvin menneen poseerauksen päätteeksi. 

 

Saana Vuoti 

OULAINEN 

Kauas ollaan tultu siitä päivästä, kun noin kymmenvuotias Kati Lahtinen toi salaa ostamansa koiranpennun kotiin ja esitteli vanhemmilleen. Nykyään 38-vuotias oulaistelainen on perustanut kennelin, saattanut maailmalle jo viitisenkymmentä itse kasvattamaansa pentuetta ja menestynyt useissa näyttelyissä ja kilpailuissa vuosien varrella.

Käpylässä kotiaan pitävä Kati sai innostuksen koiriin jo pienenä. Ensimmäinen koira oli dreeveri ja osittain sillä tiellä ollaan edelleen. Katin Black Happies – kennelissä alkunsa ovat saaneet niin rottweilerin, dreeverin, siperianhuskyn, karjalankarhukoiran kuin muutaman muunkin rodun pentueet. Koirat ovat jatkaneen kennelistä eri suuntiin, mutta niistä on saatu niin kotikoiria, näyttelykoiria kuin metsästyskoiriakin. Koirien erinomaisuus on huomattu ulkomaita myöten ja Katin kasvatit ovat kunnostautuneet niin kauris-, kuin villisikajahdissakin.

Koirat ovat Katin lempiharrastus ja vievät suurimman osan vapaa-ajasta. Hänen mukaansa niiden kasvatus onkin monimuotoista ja vaatii erilaisia asioita:

Minulle on tärkeää, että koirilla on ennen kaikkea hyvä terveys ja hyvä suku. Koiran tulee kuitenkin olla myös rotumääritelmänsä ja käyttötarkoituksensa mukainen.”

Kunnollisen koiran kasvatuksen lähtökohdiksi Kati nimeää hyvät geenit ja pentuajan hyvät olosuhteet. Hän painottaakin jalostusratkaisuissa tunnetta ja monimuotoisuuden säilyttämistä. Kennelissä syntyneet pennut asuvat ensiviikkonsa aina sisällä ja niille tarjotaan sosiaalisia kontakteja.

Kati ei erikseen määrittele kenelle pentuja myy, vaan tärkeintä on, että omistaja ymmärtää sitoutuvansa koiraan sen koko elämäksi. Omistajan päätettävissä on käytetäänkö koiraa metsällä tai näyttelyissä. Kuitenkin Kati painottaa sitä, kuinka tärkeää olisi kouluttaa jokainen koira ja varmistaa eläimelle – ruoka ja unirauha, sillä stressitön koira on onnellinen ja käyttäytyy hyvin.

 

Koirapuisto hyvä lisä’

Oulaista Kati kehuu erinomaiseksi koirapaikkakunnaksi.

Täältä löytyy paljon päteviä kasvattajakollegoita, eläinlääkäripalvelut ovat kunnossa ja myös koirien tarvikkeita ja ruokia myydään hyvällä valikoimalla. Koirapuiston perustaminen on kiistelty kysymys, mutta riskit huomioon ottaen se olisi minusta hyvä lisä Oulaisten koiraharrastustarjontaan.”

Tällä hetkellä Katilla on itsellään 11 omaa koiraa, muutamia osaomistuskoiria ja kolme pentua, jotka odottavat uutta kotia. Näyttelyissä Kati on käyttänyt koiriaan Suomessa ja Virossa. Lähiaikoina myös Norja ja Ruotsi odottavat valloitusta. Uusi pentue on myös keväällä toiveissa.

Alkukuusta Katin koirat toivat huomattavaa menestystä Helsingistä, missä järjestettiin Koiramessut. Tuliaisiksi tarttui titteleitä molemmilta päiviltä eri roduissa ja eri ikäsarjoissa. Mahtuupa Katin kotiin kaksi Maailman voittajaakin, sillä Katin, Vesa Ruotsalaisen ja Heikki Hyytiäisen yhteisomistama karjalankarhukoira Bear Busters Ari, sekä Katin ja Vesa Ruotsalaisen dreeveri Köykän Hasu nappasivat tittelit viime vuonna.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot