Saab taitaa olla sellainen automerkki, että siitä 70- vuotias Paavo Oja ei luovu.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Kolme vuotta eläkepäiviä viettänyt, autoalan yrittäjänä toiminut Paavo Oja sanoo, että eläkkeelle jäänti ei sujunut aivan kivuttomasti.

Ensimmäiset eläkepäivät olivat kaikista hankalimmat. Oli hieman tyhjä tunne kun puhelin ei enää soinutkaan kuin silloin työaikana. Se oli outo tunne. Jotenkin tuntui, että nyt Paavo on hyljätty, oli tyhjiötilanne”, 2.2 tiistaina 70 vuoden ikään ehtinyt Paavo Oja naurahtaa.

Hän sanoo, että ajantäytön kanssa oli eläkkeelle jäännin jälkeen ongelmia.

Talviaika oli ehkä sellainen, jolloin piti miettiä, mitä nyt tekisi. Jos jotain tekemistä löytyi, niin kummasti niitä vain siirsi tuonnemmaksi. Sitä vain mietti, että ehtiihän tuon tehdä. Tekosyitä löytyi. Sellaista tilannetta ei tullut eteen, kun oli vielä mukana työelämässä. Pitää myöntää, että pikkuhiljaa on alkanut tottua eläkkeelle jääntiin. Nyt ei enää ole sellaista tyhjiön tunnetta. Pientä kapistelua on löytynyt omalta metsäpalstalta. Puuhommat ovat mieluista työtä sekä kesäisin työtä riittää ison pihan hoidossa hortonomina, perinneaidasta lähtien”, Pate kertoo.

Lastenlapset ovat myös oivallisesti täyttäneet tyhjiötä ja he pitävätkin virkkuna, vaikka aina ei tahdo perässä pysyä”.

Pate sanoo, että vaikka työura oli ollut pitkä autoalalla, niin eläkkeelle jäännin jälkeen hän ei ole juurikaan kapistellut autojen kanssa.

Toki neuvoja olen antanut. Vuosikausia minulla autonsa huollattaneet naisasiakkaat ottivat edelleen yhteyttä huoltoasioista, mutta enpä voinut kuin vain neuvoja antaa ja ohjata heitä autopajoille”.

Uusi yritys päiväkirurgialle

Synttärisankari tunnetaan automiehenä, sillä autoalalla hän on työskennellyt 46 vuotta, kun otetaan mukaan myös Ruotsissa vietetty aika. Ruotsissa, Volvon tehtaalla Pate aloitti vuonna 1967, mutta pian hän löysi paikkansa Saabin korjaamolla autosähköasentajana.

Ruotsissa vierähti aikaa kolme vuotta, kunnes sain työpaikan Oulusta Aineelta. Ojan Autosähkö oli ensimmäinen yritys, jonka perustin yhdessä veljeni Taunon kanssa Oulaisiin vuonna 1975. Yritys toimi 15 vuotta nimissäni kunnes Takalon Kauko otti yrityksen ohjat käsiinsä. Sen jälkeen perustin Ojan Auto-ja Turvalaitteen, joka olikin työpaikkana aina eläkkeelle jääntiin saakka. Harmittaa vain kun uusi yrittäjä ei saanut hommaa toimimaan. Kun huomasin mihin suuntaan yritystoiminta uudella yrittäjällä lähti, niin se ei ollut minun mieleeni. Reilu vuosi sitten yritin vielä puuttua asiaan ja lunastaa yrityksen itselleni, ja olisin työllistänyt pari nuorta autoasentajaa, mutta se ei onnistunut. Olisi tehty nuorten kanssa pientä remonttihommaa, päiväkirurgia-systeemillä eli tuo auto aamulla ja hae se illalla pois. En päässyt kuitenkaan sopimukseen kaupungin kanssa. Suurin syy oli, että tilavuokraa kaupunki oli korottanut roimasti”, Paavo Oja sanoo.

Kesäisin Paavo ja Pirjo Oja viettävät paljon aikaa Maasydänjärvellä, jossa heillä on vaunupaikka ollut jo vuosikausia.

Kanarialle teemme myös vuosittain kuukauden mittaisen akkujen latausreissun”.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot