”Miten tätä laitetta käytetään”, Raahen seutukunnan OmaisOivan vastaava Riitta Sipola kyselee. Takana Sulo Somero sekä Pertti Somero.

Ari Vilminko

VIHANTI

Vihannin omaishoitajat kokoontuvat kerran viikossa kuntosaliharjoitteluun Vihannin Kunnon Paikkaan. Torstaisin Omaishoitajille on kuntosali varattu puolentoista tunnin ajaksi, jolloin kuntoa kohennetaan, mutta salilta saa myös vertaistukea.

Vertaistuki taitaa olla tärkeintä antia kun saa keskustella muiden omaishoitajien kanssa omaishoitoon liittyvistä asioista. Tämä on meille aivan mahtava tapahtuma. Samalla kertaa saa kuntoilla sekä vertaistukea”, kuntosalilaitteen kimpussa ahertava vihantilainen Pertti Somero sanoo.

Hän sanoo, että kun tällainen kuntoilumahdollisuus on tarjolla omaishoitajille, niin sitä kannattaisi käyttää.

Kun ensimmäistä kertaa tulee kuntosalin ovesta sisään, niin sen jälkeen on helpompi tulla. Suosittelen ehdottomasti kaikille omaishoitajille, ettei jäädä pelkästään kotiympyröihin. Ne saattavat käydä pieneksi”.

Kuntosali antaa hyvää vaihtelua’

Raahen seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n OmaisOiva vastaava Riitta Sipola sanoo, että omaishoitajien kuntosalitoiminta Vihannissa on ollut suosittu tapahtuma.

Omaishoito on raskasta työtä ja kuntosali antaa siihen hyvää vaihtelua. Se on totta, että salilla voi yhdellä kertaa hoitaa kahta asiaa eli kuntoilla kuin myös saada vertaistukea. Kun olen ollut salilla mukana, niin olen huomannut, että omaishoitajat puhuvat ja jakavat kokemuksiaan kuntoilun välillä hoitajan työstä ja se on sitä vertaistukea. Kunnon Paikassa käy viikoittain noin kymmenkunta omaishoitajaa. Mukaan voi tulla vaikka yhdessä hoidettavan kanssa”, Sipola sanoo.

Vaikka aiemmin ei ole käynyt kuntosalilla, niin ei se haittaa. Salin isäntä Ilkka Maarala antaa tarvittaessa ohjeita salilaitteiden käytössä. Rohkeasti vain mukaan, eikä salilla käynti ole taloudellisesti iso asia. Yhdistys tukee toimintaa, omavastuu on kuukaudessa vain muutaman euron”.

Sipola sanoo, että vaikka Vihannin Kunnon Paikassa kuntoillaan ja mukana on ollut pelkästään vihantilaisia omaishoitajia, niin koko Raahen seutukunnan alueella toimivat omaishoitajat ovat tervetulleita mukaan.

Meille on tärkeintä, että saamme heitä mukaan toimintaan, ennen kaikkea liikkumaan sekä hakemaan vertaistukea. Sohva ei ole paras paikka. Rohkeasti vain mukaan”, Riitta Sipola patistaa ja muistuttaa, että helmikuun 10.päivä, iltapäivän aikana pidetään Kuusiradin kylätalolla OmaisOiva kahvilaa.

Se on omaishoitajien yhteinen kokoontuminen parin tunnin ajalle. Siellä tapaa muitakin omaishoitajia ja on myös vertaistukitapahtuma”.

Yli 10 vuotta omaishoitajana toiminut Eino Pelkonen kehuu Kunnon Paikan salilaitteita. Ne ovat hänen mielestään monipuoliset ja sopivat kaikille.

Jo ennen kuin omaishoitajille tarjottiin tätä mahdollisuutta, niin olin käynyt aktiivisesti salilla useita vuosia. Kuntoilua ja keskustelua, sitähän tämä on”, kuntosalin lisäksi muun muassa hiihtoa harrastava Pelkonen totesi.

 

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot