Elinan pöllö on valmis.

 

Virkkuukoukut heiluvat Oulaisten lukion matikan luokassa. On tiistai-iltapäivä 9.2. Opiskelijat virkkaavat selviytyjäpöllöjä. Ne on tarkoitus myydä osana hyväntekeväisyystempausta. Idea pöllöistä lähti opiskelijakunnan hallituksesta, joka mietti keinoja auttaa yhdessä vakavasti sairastunutta luokkatoveria ja hänen perhettään. Opiskelijakunta pyysi tutorit virkkuutalkoiden järjestäjiksi.

Tutorit eivät epäilleet hetkeäkään mukaan lähtemistä saatuaan tietää, mihin tarkoitukseen pöllöt menevät”, kertoo tutoreiden ohjaaja Virpi Leinonen. Selviytyjäpöllöjä on tehty myös lähikunnissa, muun muassa Ylivieskassa, syöpään sairastuneiden lasten hyväksi.

Materiaalit pöllöihin kerättiin yhteisvoimin. Kotoa tuotiin lankoja, vanua ja nappeja. Tiistaina otettiin mukaan virkkuukoukut. Yläkoululta saatiin vieraileva tähti. Tekstiilityön opettaja Leila Uusitalo tuli neuvomaan virkkausta niille, joille virkkuukoukun pujottelu ei ole kovin jokapäiväinen juttu.

"Tuntuu mukavalta olla mukana", Uusitalo kommentoi.

Monet olivat virkanneet viimeksi ala-asteella, eikä tekeminen tuntunut helpolta. Toisilta virkkaaminen sujui kuin itsestään. Kahdessa tunnissa pöllöjä ei juurikaan saatu valmiiksi, mutta opiskelijat jatkavat virkkaamista kotona.

Kyllä tämä loppuun tehdään”, sanoo yksi jatkavan luokan pojista ja pakkaa pöllön tekeleensä reppuun. ”Niin, voishan sun äitisikin sitä vilkaista”, sanoo toinen ja molemmat nauravat isoon ääneen. Kolmas kertoo opettajan sallineen virkkuun tunnillakin.

Ylpeänä yhdessä

Oppilaat tiesivät hyvin, mihin tarkoitukseen selviytyjäpöllöjä tehtiin. Idea oli monen mielestä hyvä. Yhdessä tekeminen ja tunne siitä, että tekee jotain hyödyllistä, tuntuu mielessä mukavalta. Kaikilla opiskelijoilla oli mahdollisuus osallistua. Sairastuneen luokkatoverin auttaminen yhdistää koko koulua.

"Olen ylpeä meidän lukiosta, kun kaikki ovat lähteneet mukaan", kertoi toista vuotta käyvä Sanni-Sisko.

Kysyimme sairastuneen ikätovereilta, miltä tuntuu, kun luokkakaveri sairastuu vakavasti. "Tietenkin tuntuu pahalta ja toivon, että hän parantuu." Tieto sairaudesta on myös pelottavaa. Konkreettisesti auttaminen voi olla joillekin terapeuttista.

Opiskelijakunnan hallitus on pöllöjen lisäksi kehitellyt myös muita ideoita auttamiseksi. Maanantaina 22.2. opiskelijat osallistuvat taksvärkkiin, sunnuntaina 28.2. on yläkoulun musiikkiluokassa opiskelijakunnan järjestämä Sinulle Madde -konsertti. Esimerkiksi sieltä voi selviytyjäpöllön hankkia. Pääasiassa opiskelijoista koostuva OLOT ry eli Oulaisten lukion opiskelijain tukiyhdistys on hankkinut virallisen rahankeräysluvan poliisilta Oulaisten alueelle huhtikuun loppuun asti. Kaikki eri tavoin hankittu raha menee sairastuneen opiskelijan perheen tukemiseen aivan kuten pöllötkin.

Emilia Jukkola

Emmanoora Huhtanen

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot