Viime viikolla Lampinsaaren kylän sähköverkon maakaapeloinnin suunnittelupalaverissa olivat mukana maastosuunnittelija Aarni Kemi HSK Sähköltä, (vas.) maankäyttöinsinööri Hannu Patana Raahen kaupungilta, Raimo Jussila Elenialta, Heikki Lehtovirta kyläyhdistyksestä sekä Ari Hintsala HSK Sähköltä.

 

Ari Vilminko

VIHANTI

Sähköverkkoyhtiö Elenian suunnitellut investoinnit sähköverkkoon nousevat 115 miljoonaan euroon vuonna 2016. Investoinnit jakautuvat koko yhtiön alueelle, muun muassa Pohjois-Pohjanmaalle.

Elenian pitkän aikavälin investointiohjelma parantaa sähköverkon toimitusvarmuutta ja edistää myös paikallista työllisyyttä. Elenia rakentaa tänä vuonna säävarmaa sähköverkkoa noin 2 500 kilometriä.

Tulevan kesän yksi maakaapeloinnin kohde on Lampinsaaren kylä. Entisen kaivokylän sähköverkko uusitaan Elenian investointihankkeena säävarmaksi verkoksi tulevan kesään aikana. Urakoinnin toteuttaa HSK Sähkö Oy. Aliurakoitsijana on Joupet Oy.

Työnjohtaja Ari Hintsala HSK Sähköstä sanoo, että kaivoskylän sähköverkko on Outokumpu Oy:n vanhoja peruja 1950- luvun alkupuolelta.

Verkko alkaa olla tiensä päässä. Kun verkolla alkaa olla jo ikää noin paljon, niin jotain pientä ongelmaa on ollut sähkön jakelun suhteen. Katkoja on jakelussa ollut”, Hintsala kertoo.

Elenian taholta hankkeen valvojana toimiva Raimo Jussila sanoo, että verkko uusitaan Vihannin sähköasemalta lähtien.

Oulun tien reunustaan pitkin Petäjämäelle, josta Lampinsaaren tietä Korsulle. Sieltä linja haarautuu Käppäläisenmäelle sekä Lampinsaaren koulun nurkille, josta alkaa kylän kaapelointi. Katu kerrallaan edetään kaapeloinissa. Kaapelia uusitaan 32 kilometrin matkalta”, Jussila selvittää miljoonahankkeesta.

Kun sähköverkko pudotetaan ilmasta maan uumeniin 70-80 sentin syvyyteen, niin Lampinsaaren kylältä poistuu merkittävä määrä sähköpylväitä. Osa tolpista on Jussilan ja Hintsalan mukaan jopa alkuperäisiä sähkötolppia.

Työt käyntiin toukokuussa

Säävarman sähköverkon rakennustyöt Lampinsaaressa aloitetaan toukokuussa. Suunnitelmien mukaan koko kylä on kaapeloitu säävarmaksi lokakuun alkuun mennessä.

Iso savotta on edessä, eikä tässä laajuudessa ole taajamaa meidän taholta aiemmin kaapeloitu. Yllätyksiä saattaa tulla eteen, mutta en jaksa uskoa, että mitään isoa yllätystä olisi edessä. Ennakkoon olemme pyrkineet kartoittamaan ongelmakohdat. Outokummun vanhaa perua löytyy muutamilta kaduilta. Yhdellä kadulla on muun muassa muuntamolla neljän asunnon sähkömittarit. Kaapeloinnin myötä mittarit muutetaan taloihin. Kesän aikana taitaa kolme kaivuria tehdä töitä kylällä”, Ari Hintsala mietiskelee.

Heikki Lehtovirta Lampnsaaren kyläyhdistyksestä tietää ainakin kokemuksen perusteella, että maa on tiivistä ja kovaa katujen vieressä.

Kaivamista riittää. Maaperä on tiivistä ja uskoisin, että on yksi haaste hankkeessa. Pyykatu on leveämpi katu kuin muut kylän kadut, mutta tuskinpa se tuottaa ongelmaa”, Lehtovirta arveli.

Hän uskoo, että kyläläiset suhtautuvat hankkeeseen myötämielisesti.

Kylän parasta tässä ajatellaan ja on ennen kaikkea positiivinen hanke, sillä se turvaa varman sähkön saannin”.

Raimo Jussila Elenialta sanoo, että samaan kaivantoon sopisi myös toisen operaattorin valokuitukaapeli.

Elisalta ei ole tullut vielä päätöstä, mutta taitavat mennä mokkulaan”, Jussila epäili.

Työnjohtaja Ari Hintsala sanoo, että kylän asukkaille ei hankkeesta koidu kustannuksia eikä juuri häiriöitä.

Ainoa häiriö taitaa olla kun tehdään kytkentä loppuvaiheessa, jolloin sähköt ovat poikki 1-2 tunnin ajan”.

Maanomistajia kuullaan

Ennen kuin hanke käynnistyy Lampinsaaren kylällä, niin HSK Sähkön toimesta ollaan yhteydessä kylän jokaiseen talouteen, jota on noin 150-160. Asukkaita Lampinsaaren kylällä on noin 300.

Kyläläisille laitetaan jokaiselle tiedote asiasta ja sen lisäksi vielä maanomistajia puhutetaan, mistä kautta sähkökaapeli tuodaan kiinteistöön. Istutukset ja kukkapenkit pyritään kiertämään, ettei tuoteta vahinkoa kiinteistölle kun jokaiseen kiinteistöön tulee oma jakokaapeli”, HSK Sähkön toimesta kylällä hanketta johtava maastosuunnittelija Aarni Kemi sanoo.

HSK Sähkö hakee myös hankkeen luvat sekä tekee sopimukset kylän asukkaiden kanssa.

 

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot