60 vuotta vanhassa kivinavetassa hoidettiin pikkuvasikat ja ajoittain myös osa lihakarjasta. Juhonsalon naudat olivat kuitenkin pääosin kylmäkasvatuksessa 22 hehtaarin kokoisessa ulkoaitauksessa ja suojakatoksissa.

 

Asta Uusivirta
OULAINEN


”Meillä ei ole mitään salattavaa. Tervetuloa vain katsomaan”, sanovat Oulaisten Katilanperällä asuvat Anna-Liisa ja Aarne Juhonsalo. Ylivieskan käräjäoikeus tuomitsi heidät tänä keväänä päiväsakkoihin eläinrääkkäyksestä. Eläimiä tilalla ei enää ole muutamaa kanaa ja kissaa lukuun ottamatta.


Pitkä tapahtumaketju sai alkunsa jo 1980-luvun puolivälissä. Pariskunnalla oli pieni, noin 30 eläimen lihakarja, jota he ryhtyivät laiduntamaan ulkona myös talvisin. He kävivät tutustumassa Ruukissa nautojen kylmäkasvattamoon ja kyselivät kokemuksia ns. Taivalkosken metsäsonneista. Viimeisin sysäys oli Miettimäellä asuva mylläri, joka kertoi kokemuksista nautojen ulkokasvatuksesta Amerikassa.


”Hän ihmetteli, kuinka Suomessa pidetään lehmiä hautomolaitoksissa. Siellä eläimet hakeutuivat talvella jokien pohjille tuulelta suojaan tai seisoivat rämeikön laidassa ja kuusikossa”, Juhonsalo kertoo kuulemastaan.


Timo Nieminen oli ensimmäinen eläinlääkäri joka kävi katsomassa ulkona talvella pidettäviä eläimiä samalla, kun hän haki verinäytteitä vuohilta, joita tilalla myös kasvatettiin. Hänen toteamuksena oli, ettei eläimillä ollut mitään hätää. Seuraavaksi eläinlääkäri Jukka Kivioja toi paikalle Oulun läänineläinlääkäri Hanna Lounelan. Kivioja oli kieltänyt tätä ennen piikkilangan käyttämisen aitalankana kylmäkasvatusta tarkistaessaan.


Kaikkia eläimiä ei katsottu


Lounelan pyynnöstä paikalle saapui myös rakennustarkastaja Arto Lepola, jonka tehtävä oli tarkistaa 60 vuotta vanhan navettarakennuksen kunto. Juhonsalo moittii sitä, että ei koskaan saanut Lepolalta minkäänlaista kirjallista tarkastusraporttia, vaikka pyysi sitä parikin kertaa. Vasta vuosia myöhemmin Juhonsalo luki eläinlääkäri Sirkka Hankosen papereista, että ”Lepola muistelee, että navettarakennuksessa oli routavaurioita kantavissa rakenteissa”.


”Haluaisin nähdä, missä ovat ne routavauriot, ja voiko virkamies kirjoitella toisen virkamiehen muistelmia” kysyy Aarne.


Edellä mainittu Hankonen kirjasi tarkastuksen yhteydessä, että eläimillä on tarjolla vettä ja runsaasti heinää ja vasikat vaikuttavat puhtailta ja normaalikuntoisilta. Navetan korkeudesta kirjattiin merkintä ”sisäkorkeus ruokintapöydältä on alle 175 cm”. Myöhemmissä tarkastuksissa Juhonsaloja moitittiin navetan puutteellisesta valaistuksesta. Sähköroikalla johdettu lisävalo ei kelvannut. Isännän laitumille rakentamia siirrettäviä suojakatoksia sanottiin ”kyhäelmiksi”. Myös eläinten vedensaannista ulkona huomautettiin. Eläimet joivat peltoja lävistävästä kanavasta. Talvisin juomavesi pidettiin sulana sähköpumpun avulla.


Juhonsalo moittii eläinlääkäri Hankosen tarkastusta epätarkaksi. Hän tarkasti karjan kaksi kertaa näkemättä kaikkia eläimiä. Kun osa eläimistä oli tarkastushetkellä Ohinevan laidalla hiukan etäämmällä, jätti eläinlääkäri nämä katsomatta.


”Ensin ajetaan yli sata kilometriä autolla Oulusta asti ja sitten ei viitsitä kävellä sataa metriä katsomaan kaikkia eläimiä.”


Uhkasakkoja ja tukimenetyksiä


Karjalla oli kellot kaulassaan. Juhonsalot olivat oppineet tämän käydessään Sveitsin Emmentalissa tutustumiskäynnillä. Kelloista oli hyötyä silloin, kun karja karkasi salaman iskiessä tai karhun hätyyttäessä niitä. Karhun takia lauma ehti tunnin sisällä noin viidentoista kilometrin päähän Haapaveden rajalle ja Antikanperälle, josta eläimet oli haettava takaisin kävelyttämällä. Urakka vei kolme päivää, vaikka apuna oli kyläläisiä.


Tammikuussa 2014 Juhonsalot luopuivat pienestä karjastaan, mikä oli erityisen vaikeaa eläimistä päätoimisesti huolehtineelle Aarnelle. Eläinlääkärit olivat jo aiemmin langettaneet viljelijöille 7 000 euron uhkasakon, joka heiltä perittiin ulosottona. Toisesta 15 000 euron arvoisesta uhkasakosta he valittivat. Valitus hyväksyttiin, sillä viimeisin tarkastus tilalla oli tehty toukokuussa 2013, ja sakkovaatimus saapui yli puoli vuotta myöhemmin. Juhonsalot menettivät kuitenkin osan maataloustuestaan.


Oikeus mitätöi asenteellisena Oulaisten maaseutusihteeri Keijo Pylvään lausunnon, jossa tämä totesi muun muassa, että ”ei näe mitään sellaista syytä, joiden perusteella Juhonsalo olisi syyllistynyt eläinsuojelurikkomukseen. Tilalta on jo eläimet pois ja he ovat kärsineet henkisesti ja taloudellisesti. Tämä on virkamiesten taholta kansalaisten kiusaamista”.


Hovioikeus antoi asiassa päätöksensä pari viikkoa sitten. Se piti käräjäoikeuden sakkorangaistuksen voimassa, mutta pienensi sakkoja alle 500 euroon.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot