Invalidiliiton Esteettömyyskeskuksen vt. johtaja Marika Nordlund oli kertomassa esteettömyysasioista Oulaisten Seudun Invalidien jäsentapaamisessa.

 

Ari Vilminko
OULAINEN


Oulaisten Seudun Invalidien viime viikon jäsentapaamisessa keskusteltiin laajasti esteettömyydestä. Aiheesta oli esitelmöimässä Invalidiliiton Esteettömyyskeskuksen vt. johtaja Marika Nordlund.


Hän sanoi, että Invalidiliiton visiona on yhdenvertainen ja esteetön Suomi.


”Invalidiliiton tarkoituksena on jakaa tietoa esteettömyydestä ja sen puitteissa teemme paljon yhteistyötä viranomaisten kanssa”, Nordlund sanoi ja muistutti, että Invalidiliiton kannalta paikallinen vaikuttaminen on tärkeää toimintaa.


”Tiedän, että täällä Oulaisissa on toimiva yhdistys, joka on ottanut kantaa esteettömyysasioihin ja paikallisesti vaikuttanut sekä tehnyt yhteistyötä viranomaisten kanssa. Se on hienoa toimintaa liiton kannalta”, Nordlund kiitteli.


Hän sanoi seurakuntakodilla pidetyssä tilaisuudessa, että esteettömyys luo sujuvuutta arkeen, on turvallista eikä se ole haitaksi kenellekään.


”Sen huomaa vasta kun se puuttuu”.


”Esteettömyys on yhdenvertaista eli kaikki pääsevät samoihin paikkoihin, samasta ovesta ja samoja reittejä”, Nordlund täsmensi.
Oulaisten Seudun Invalidien puheenjohtaja Hannu Salonpää harmitteli kun Oulaisissa ei kaikilta osin ole yhdenvertaisuus toteutunut.


”Esimerkiksi valtuustosaliin pyörätuolilla ei ole mahdollista päästä kun siellä ei ole hissiä eli emme ole yhdenvertaisessa asemassa. Valtuustosalissa on myös yleisiä tiedotustilaisuuksia, joista jäämme paitsi. Vetoankin edelleen voimakkaasti kaupungin teknisen toimen suuntaan, että hoitavat asian kuntoon”, Salonpää esitti.


Miljoona esteetöntä asuntoa


Marika Nordlund muistutti jäsentapaamisessa, että esteettömyys on myös kestävää kehitystä. Hän sanoi, että on tehokkaampaa ja ekologisempaa suunnitella ja rakentaa huolella esteetöntä kuin korjata jälkeenpäin.


”Kun korjataan jälkeenpäin, niin se tulee myös kalliimmaksi. Pitkällä aikavälillä tulee säästöjä ja kestävän kehityksen haasteeseen voi vastata hyvällä suunnittelulla”.


Nordlund kertoi, että tutkimuksen mukaan esteettömyys tulee kasvamaan tulevaisuudessa.


”Vuoteen 2030 mennessä Suomeen tarvitaan miljoona esteetöntä asuntoa. Tällä hetkellä niitä on noin 300 000 eli haastetta riittää. Enää ei ole varaa rakentaa yhtään esteetöntä asuntoa, että tavoitteeseen päästään”, vt. johtaja totesi.


Rakennetusta ympäristö Nordlund totesi, että se on esteetön silloin kun se on käyttäjälle toimiva, turvallinen ja miellyttävä käyttää.


Asunnoista hän sanoi, että kerrostaloissa ja pientaloissa on erilaiset määräykset. Kerrostalo-asiassa Nordlund totesi, että taloyhtiöiden kannattaa nyt tarttua kiinni ARA:n tarjoamiin tarjouksiin.


”Mikäli kerrostalossa ei ole hissiä, niin hissirakentamiseen ARA:lta saa 50 prosenttia avustusta. Taloyhtiöiden on mahdollista myös saada avustusta esteettömyyskorjauksiin”, Marika Nordlund tiesi.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot