Mielenterveysyksikkö Tuumalla on avoimet ovet ensi viikon torstaina. Terveyskeskuksen johtava lääkäri Mauri Niemi (vas.), Tuuman vastaava sairaanhoitaja Pauliina Yliniitty, A-klinikan sairaanhoitaja Mira Vierimaa sekä psykiatri Juri Protsenko lupaavat kakkukahvit vieraille.

 

Ari Vilminko
OULAINEN


Mielenterveysyksikkö Tuumalla tuli huhtikuun ensimmäisenä päivänä 30 vuotta toimintaa täyteen. Sen kunniaksi Tuumassa on avoimet ovet ensi viikon torstaina klo 15.00 lähtien.


Terveyskeskuksen johtava lääkäri Mauri Niemi sekä Tuuman vastaava sairaanhoitaja, EMDR-terapeutti Pauliina Yliniitty lupaavat, että kakkukahvit ovat vieraille tarjolla.


”Esittelemme mielenterveysyksikön, A-klinikan ja Toimintatuvan uusia tiloja sekä kerromme toiminnastamme. Aikaisemmin useissa eri paikoissa toiminut Toimintatupa on muuttanut Tuuman yhteyteen. Myös fysioterapia ja apuvälinelainaamo ovat muuttaneet uusiin tiloihin. Aiemmin näissä tiloissa oli terveyskeskuksen vuodeosaston osasto ykkönen”, Niemi ja Yliniitty kertovat.


Uusiin tiloihin Tuuman henkilöstö muutti tammikuun 12. päivä. Niemi ja Yliniitty vakuuttavat, että uudet toimintatilat ovat asialliset ja toimivat. Jokaisella työntekijällä on oma huone.


”Turvallisuus on myös huomioitu, sillä turvalaitteet ovat nykyaikaiset ja vartija on osa turvallisuustoimintaa. Hän käy paikalla päivittäin” Pauliina Yliniitty kertoo.


Toimintatupa tarjoaa mielenterveyskuntoutujille mahdollisuuden ohjattuun ryhmämuotoiseen päivätoimintaan ja kuntouttavaan toimintaan. Yliniitty sanoo, että Toimintatuvan kirjoilla on noin 30 henkilöä.

Mielenterveystyössä työskentelee neljä sairaanhoitajaa ja toimistovirkailija, A-klinikalla kaksi sairaanhoitajaa ja Toimintatuvalla sairaanhoitaja ja lähihoitaja.


”Psykiatrin palveluja ostetaan kahtena päivänä viikossa ja psykologin palvelut tarvittaessa yksityiseltä palveluntuottajalta. Toukokuun alusta terveyskeskuksessa on työnsä aloittanut myös terveyskeskuspsykologi”, Pauliina Yliniitty sanoo.


Päihdeongelmat, masennus


Niemi ja Yliniitty sanovat, että useimmat ihmiset kohtaavat elämänsä aikana erilaisia ongelmia, joista ei tarvitse selviytyä yksin.
”Kun huoli kasvaa ja luottamus omiin voimavaroihin ei enää tunnu riittävän, niin ongelmiin voi hakea apua ja tukea muun muassa Tuuman kautta”.


Psykiatri, päihdelääkäri Juri Protsenko sanoo, että päihdeongelmat ovat tänä päivänä yhä kasvusuunnassa samoin masennus.
”Olemme huomanneet, että kun asiakas joutuu työpaikalla yt-neuvottelujen piiriin, niin se näkyy meillä masennuspotilaina. Kun jää työttömäksi ja tulotaso romahtaa, niin se on kriisin paikka”, Protsenko tietää.


Pauliina Yliniitty ja Juri Protsenko sanovat, että masennuspotilaista on suurin osa työikäisiä ihmisiä.
”Vuodenajoissa näkyy myös masennus. Keväällä sairaus näkyy eniten ja se vuodenaika on syksyn ohella meillä Tuumassa kiireisintä aikaa. Silloin ovat varauskirjat myös täynnä”.


Pauliina Yliniityn mukaan peliriippuvuusongelmat ovat viimeisten vuosien aikana lisääntyneet.
”Rahapelit ja nettipelit ovat suurimmat syyt peliriippuvuuteen”.


Asiakkaat ottavat itse suoraan yhteyttä tai he tulevat esimerkiksi omaisten tai sosiaalitoimiston ohjaamina. 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot