Fennovoiman aluetiedottaja Kimmo Siira haastatteli Rakennusliike Sorvojan toimitusjohtaja Jaakko Sorvojaa yritystalon auditoriossa. Infotilaisuudessa oli paikalla yrittäjiä sekä asiasta kiinnostuneita.

 

Ari Vilminko

OULAINEN

Fennovoiman Oulaisissa järjestämä infotilaisuus veti Yritystalon auditorion lähes täyteen yrittäjiä kuin myös asiasta kiinnostuneita henkilöitä. Fennovoiman taholta ydinvoimalan tämän hetkisiä vaiheita olivat kertomassa kehityspäällikkö Juha Miikkulainen kuin myös aluetiedottaja Jaana Kangas. Paikalla oli myös rakennusliike Sorvojan Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Sorvoja kertomassa tuntemuksia työmaalta, kun rakennusliike sai tarjousten perusteella rakennettavaksi alueelle Fennovoiman koulutusrakennuksen Pyhäjoen Hanhikivenniemen ydinvoimala-alueelle.


Rakentamistyöt alkoivat vuoden alussa ja rakennus valmistuu heinä-elokuussa.


Fennovoiman koulutusrakennus palvelee ydinvoimalaprojektin työntekijöiden koulutus- ja perehdytystilana. Kaksikerroksisen koulutusrakennuksen kerrosala on noin 1 200 neliömetriä.

Esivalmistetuista puuelementeistä toteutettava koulutusrakennus on ensimmäinen Fennovoiman rakennuttama varsinainen rakennus Hanhikivenniemellä.


”Kohde on mielenkiintoinen rakennettava, siinäkin mielessä koska se on puurunkoinen. Perustukset tehtiin tammikuussa ja tällä hetkellä on vesikatto päällä. Rakennus on valmis elokuun tietämillä”, Sorvoja kertoi.

”Olemme Hanhikivellä Fennovoiman alaisuudessa ja se tietää sitä, että tarkkana pitää olla. Asiat tehdään suunnitelmien mukaisesti, eikä keksitä itse ratkaisuja. Asioiden kirjaaminen ja dokumentointi Hanhikivellä on huomattavasti tarkempaa, kuin mitä on ollut meidän muissa rakennuskohteissa, vaikka ovat olleet vaativampia rakennettavia”.


Sorvoja sanoi auditoriossa, että Fennovoiman taholta myös tarkistetaan rakennusliikkeen toimintaa.

”Selvitys rakennusliikkeestä on annettu kirjallisena Fennovoimalla eli miten me toimitaan ja mitä kuuluu sopimukseen”.
Kehityspäällikö Juha Miikkulainen lisäsi, että vielä saattaa koettaa päivä, että Fennovoiman edustaja tulee paikan päälle urakoitsijan toimistolle tarkistamaan asioita.

Tarjouspyyntöön kannattaa paneutua

Jaakko Sorvoja viestitti yrittäjille auditoriossa, että tarjouspyyntö kannattaa lukea tarkasti ja vastata kaikkiin kysymyksiin. Hän painotti, että tarjouspyyntöön kannattaa yrityksessä paneutua, sillä Sorvojan mukaan Fennovoima haluaa työmaalle mahdollisimman paljon paikallisia urakoitsijoita.


”Tämän rakennushankkeen osalta olemme myös olleet julkisuuden valokeilassa Olemme saaneet huomattavan paljon ilmaista mainostilaa. Siinäkin valossa katsottuna homma kannattaa hoitaa hyvin. Asiakaskunta on tämän projektin myötä myös laajentunut ja kasvua haemme edelleen”, toimitusjohtaja Jaakko Sorvoja sanoi.


Sorvoja painotti, että on hyvä olla vahva ja luotettava aliurakoitsijaverkosto. Hän sanoi, että Sorvojan projektin aliurakoitsijoina Hanhikivenniemellä ovat toimineet muun muassa Oulaisten LVI ja Tapani Saari Oy maanrakennuksen osalta.
”He ovat meille tuttuja ja turvallisia sekä ennen kaikkea luotettavia”.


Harmaata taloutta torjuttu

Auditoriossa tuli puheeksi myös ydinvoimalahankkeen pääurakoitsija Titan-2:n maksujen viivästymiset suomalaisille aliurakoitsijoille.


”Viivästykset ovat johtuneet riittävien dokumenttien, paperien ja erilaisten leimojen puutteesta. Maksuvalmiutta ei heiltä puutu. Työt on aina maksettu”, Juha Miikkulainen vakuutteli.


Kehityspäällikkö sanoi, että työmaalla noudatetaan Suomen lakeja ja palkat maksetaan rahalaitosten kautta.

”Surullisen kuuluisan Olkiluoto kolmosen kokemuksista viisastuneina, on tässä hankkeessa otettu opiksi harmaan talouden torjuminen. Työmaalla on vuoden alusta alkaen toiminut muun muassa Rakennusliiton luottamushenkilöt. Yrittäjienkin pitää pystyä osoittamaan, ettei harmaata taloutta ole”, Miikkulainen kertoi.


Aluetiedottaja Jaana Kangas kertoi tilaisuudessa Fennovoiman eri vaiheista ydinvoimalatyömaalla.
”Ydinvoimala- hankkeen investointi on noin 6,5-7,0 miljardia euroa. Henkilöstöä Fennovoimalla on hankkeessa töissä tällä hetkellä noin 300, joista 23 työskentelee Pyhäjoelle. Kuluvan vuoden aikana noin kymmenen henkilöä tulee vielä lisää.

Rakentamisvaiheessa työntekijöitä on ehkä parhaimmillaan noin 4 000. Ydinvoimalan käyttövaiheessa laitosalueella työskentelee noin 500 henkilöä.”, Kangas selvitti.


Auditoriossa tuli esiin myös ydinpolttoaineen loppusijoituspaikka. Kangas sanoi, että kesäkuun loppuun mennessä he esittävät suunnitelman käytetyn polttoaineen loppusijoituspakaksi. Vaihtoehtoina on joko yhteistyö Posivan kanssa tai ympäristövaikutusten arviointiohjelma omasta ratkaisusta.

”Kummassakaan tapauksessa kesäkuussa ei vielä päätetä paikkaa, johon jäte sijoitetaan 2090 luvulla. Keskustelut ovat käynnissä”.


Yleisön taholta kysyttiin, että eikö jo lopetettu Vihannin kaivos sovellu loppusijoituspaikaksi. Kehitysjohtaja Juha Miikkulainen vastasi, että kaivos ei siihen sovellu.


”Loppusijoituspaikaksi haemme mineraaliköyhää aluetta, eikä Vihannin kaivoksen alue ole sellainen. Toisaalta voisi olla, että erilaiset tahot kiinnostuisivat paikasta, eikä se olisi hyvä asia”, Miikkulainen vastasi.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot