Sentabin toimitusjohtaja Tarmo Pihl esittelee television avulla annettavia terveyspalveluita. Kuvassa myös Madis Tiik, Esa Siivola ja Taukokankaan toimitusjohtaja Mika Rytkönen.

 


Taukokangas ryhtyy hyödyntämään uutta teknologiaa palveluissaan. Kuntoutuskoti ottaa käyttöön asiakkailleen uutta, virolaisen Sentabin kehittämää terveysteknologiaa. Sentabin kehittämässä mallissa terveystieto voidaan tuoda potilaan kotiin televisioruudun avulla. Sitran asiantuntijana työskentelevä lääketieteen ja tekniikan tohtori Madis Tiik sanoo, että televisioavusteinen teknologia poikkeaa aiemmista sovelluksista, jotka toimivat matkapuhelimilla tai tablet-tietokoneilla. ”Television etu on siinä, että ruutu on isokokoinen, tv löytyy joka kodista ja sen käyttäminen on kaikille tuttua.”


Televisiota voidaan käyttää videopuheluihin ja sosiaaliseen mediaan. Sen avulla yksinäiset vanhukset voivat olla yhteydessä toisiinsa. Siihen voidaan liittää myös lääkinnällisiä laitteita, esimerkiksi verenpaine-ja diabetesmittari tai aktiivisuusranneke. Antureiden avulla televisio kertoo hoitohenkilöille sekä potilaalle itselleen hänen fyysisestä, sosiaalisesta sekä älyllisestä ja tiedollisesta aktiivisuudestaan.

 

”Pienet anturit mittaavat esimerkiksi kosteutta suihkutiloissa, jääkaapilla käyntiä tai onko asiakas juonut vettä”, kertoo Esa Siivola tamperelaisesta VCU:sta. VCU kehittää huipputeknologiaan perustuvia antureita ja erilaisia mittaustapoja. Anturit mittaavat myös, onko vanhus käynyt lääkekaapilla ja ulkona tai onko kukaan vieraillut hänen luonaan. Vierailut pystytään päättelemään ilman hiilidioksidimäärästä, joka lisääntyy, kun useampi henkilö oleskelee samassa huoneessa.


Television ja videoyhteyden avulla kuntoutuva voi osallistua kotonaan esimerkiksi Taukokankaalla annettavaan ryhmäterapiaan tai hän voi katsella erilaisia talon tilaisuuksia, vaikkapa konserttia. Sentabin toimitusjohtaja Tarmo Pihl kertoo, että televisioteknologiaa käyttäneillä virolaisilla ja englantilaisilla kuntoutuvilla liikunta lisääntyi huomattavasti, he esimerkiksi ottivat päivittäin jopa 4000 askelta. Laitteet paransivat myös heidän tiedollisia kykyjään, sillä tv:n kautta voidaan pelata mm. muistia edistäviä ja korjaavia pelejä.


Taukokankaan toimitusjohtajan Mika Rytkösen mukaan uuden teknologian avulla voidaan lyhentää laitoskuntoutusjaksojen pituutta, mikä hyödyntää niin potilasta itseään kuin yhteiskuntaa laskevina terveyskuluina. ”Terveysteknologialla on myös ennaltaehkäisevää vaikutusta, sillä se, missä kunnossa väestö vanhenee, on tulevaisuudessa olennaista. On tärkeää, että ihminen ei laitostu liian aikaisin”, Rytkönen muistuttaa.


Televisioon liitettävän Sentabin laitteen hinta on jonkin verran yli sata euroa ja neljä eri mittausta tekevää anturia maksaa noin sata euroa. Laitteiden avulla voitaisiin säästää huomattavasti terveydenhoitajien tai sosiaalityöntekijöiden kotikäynneissä. ”Jo yhden kotikäynnin poisjäänti maksaa takaisin laitteen kustannukset”, Tiik laskee.


Uudessa sote- ja maakuntamallissa tarvitaan hänen mukaansa uudenlaista ajattelutapaa terveyspalveluista ja niiden kustannuksista. Nykyisessä järjestelmässä maksetaan yhä edelleen terveydenhoitoalan suoritteista, ei niinkään hyvistä hoitotuloksista ja nopeutuneista hoitoajoista.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot