Oulaskankaan kätilöt Noora Karjalainen (vas.) ja Tiina Kangas Vaavilassa, eli täysaikaisesti syntyneiden vauvojen tehostetulla valvontaosastolla.

 

Uutiset Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnan lopettamisesta otettiin alueella järkyttyneinä vastaan. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallitus harkitsee valituksen tekemistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Oulaskankaalta kerrotaan, että hallinto-oikeuden päätös on tehty osin vanhentuneen tiedon varassa. Hoitokäytännöt ja henkilökunnan resurssointi ovat muuttuneet uuden vastasyntyneiden valvontaosaston perustamisen jälkeen. Kansanedustajat aikovat olla yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön mahdollisen poikkeusluvan saamiseksi.


Pohjois-Suomen hallinto-oikeus päätti maanantaina, että Oulaskankaan synnytystoiminta lopetetaan ensi kesäkuun loppuun mennessä. Jatkossa synnytykset hoidettaisiin Oulun ja Kokkolan sairaaloissa.


Perusteluissaan hallinto-oikeus vetosi siihen, että Oulaskankaalla henkilökuntaa on resurssoitu ainoastaan synnytysten hoitamiseen, ei erikseen vastasyntyneiden hoitamiseen. Päätöksessä todetaan, että hoidon tason ylläpitämistä vaikeuttaa puuttuva lastentautien osasto. Lisäksi sairaalassa on vain yksi lastentautien erikoislääkäri eikä Oulaskankaalla ole teho-osastoa. Tehostetun valvonnan yksikön perustamisesta huolimatta hallinto-oikeus katsoi, että synnytystoiminnassa on potilasturvallisuutta vaarantavia puutteita riittämättömien voimavarojen ja osaamisen vuoksi.


Valvira päätti Oulaskankaan synnytysosaston lakkauttamisesta kesällä 2016. Yksi perusteluista oli riittämätön määrä, alle tuhat synnytystä vuodessa.
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri valitti Valviran päätöksestä hallinto-oikeuteen. Valviran vaatimuksia myös toteutettiin Oulaskankaalla käytännössä ja vastasyntyneille mm. perustettiin valvontaosasto.

 

Vaatimuksia tuli lisää


Sairaanhoitopiirin uusi hallitus keskustelee hallinto-oikeuden päätöksestä kokouksessaan tämän viikon perjantaina. Hallituksen jäsen, Oulaisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kai Pajala uskoo, että asiasta valitetaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. ”Olen keskustellut tänään (tiistaina) sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajan Antti Huttu-Hiltusen kanssa. Hän oli kanssani samaa mieltä”, Pajala kertoo. Aikaa valituksen tekemiseen on 30 päivää. Sairaanhoitopiirin hallituksen päätöstä asiassa odotetaan parin viikon sisällä.


Pajala sanoo hallinto-oikeuden kielteisen päätöksen tulleen yllätyksenä. ”Kaikki Valviran vaatimukset täytettiin. Vastasyntyneille rakennettiin valvontaosasto, seitsemän kätilöä lisäkoulutettiin sekä hankittiin tarvittavat koneet ja laitteet. Mikä siinä riittää sitten?” Pajala kysyy.


Oulaskankaan tulosalueen johtaja Asko Rantala sanoo, että hallinto-oikeuden päätös perustuu osin vanhentuneeseen tietoon. ”Siellä sanotaan, että synnytysosastolla ei anneta infuusiohoitoa, mutta sitä annetaan.” Infuusiolla tarkoitetaan laskimon sisäistä lääkeannostelua.


Oikeuden perustelut henkilökunnan resurssoinnista eivät myöskään enää pidä paikkaansa. ”Synnytystoiminnasta on siirretty työpanosta valvontaosastolle”, Rantala kertoo. Hän korostaa, että päätös toki voidaan tehdä, mutta on oleellista, että se perustuu oikeisiin ja ajantasaisiin tietoihin.


Kansanedustaja Antti Rantakangas (kesk.) ihmettelee hallinto-oikeuden ratkaisua. ”Valviran vaatimukset on täytetty, mutta tässä lisätään kierroksia ja vaatimuksia.”
Rantakangas kertoi yrittäneensä tavoittaa tiistaina ministeri Saarikkoa asiassa. ”Ministerillä on Valviran suuntaan asetusvalta olemassa. Itse en ole hallinto-oikeuden päätöstä nähnyt, muuta kuin uutisen siitä, mutta se käsitys minulla on, että siinä on nyt laajennettu kriteereitä.”


Yksi vaihtoehto on se, että sosiaali- ja terveysministeriö tekee Oulaskankaan kohdalla poikkeuslupapäätöksen. ”Aion rohkaista ministeriä siihen, että Oulaskankaalle tehtäisiin jatkoaikapäätös”, Rantakangas sanoo.


”Onhan tämä järkyttävä juttu, jos synnytykset jo ensi keväänä ajetaan alas. Paikalliset toimijat ovat toimineet kriteerien mukaan, ja sitten hallinto-oikeudesta tulee kylmä suihku niskaan. Korostan vielä sitäkin, että sairaanhoitopiirissä on tehty virkavastuulla päätöksiä. Asia on perusteltua viedä korkeimpaan hallinto-oikeuteen”, Rantakangas kertoo.

 

 

 

 Erma 2x65

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet