Rolf Virtanen on esiintynyt vuodesta 1979 lähtien. Mies muistetaan tempauksestaan, jossa hän kiersi Suomen jokaisen kunnan, joita oli tuolloin 452 kappaletta. Nykyisin Virtanen telttailee ja valokuvaa Lapissa. Hän on koostanut retkistään valokuva- ja musiikkiesityksen. Se kertoo puhtaan luonnon eheyttävästä voimasta.

 

Tamperelaisen trubaduurin, Rolf Virtasen, elämäntarina on juuri niin uskomaton kuin elämä vain voi olla. Lyhyesti kerrottuna tarina menee niin, että huippulentopalloilija perustaa perheen ja saa kaksi ihanaa tytärtä. Tulee avioero, ja sen seurauksena 16 vuotta kestävä alkoholikierre.


Sitten Virtanen hakeutuu retkeilemään lapsuutensa muistoihin Lappiin, mutta eksyy kuudeksi päiväksi Pyhätunturiin. Tuosta eksymisestä ja omien voimavarojen, niin henkisten kuin fyysistenkin, uudelleen löytymisestä alkaa Virtasen raitistuminen. Sitä edesauttaa paitsi toistuva palaaminen Lapin puhtaaseen luontoon, myös oma, nuorempi tytär.


”Hän nauroi vaan erämaaretkillämme. Positiivinen elämänasenne, se nosti minut”, kertoo Virtanen itse.
Kerrottakoon sekin, miten Virtanen selviytyi eksymisestään. Ruokaa hänellä oli mukanaan vaikka toiseksi kuudeksi päiväksi. Hän onnistui kokoamaan ajatuksensa ja rauhoittamaan mielensä. ”Sitten päätin vain kävellä eteenpäin tiettyyn suuntaan.” Kuusi päivää tarvottuaan rättiväsynyt ja rinkkansa alla kumarassa kulkenut mies saapui Pyhätunturin ja Luoston väliselle maantielle. Sieltä hänet poimi kyytiinsä pari avuliasta mieshenkilöä, jotka tarjosivat eksyneelle kämpän, saunan ja ruokaa.


Virtanen esiintyi Oulaisten kirjastossa Suomi 100 -teemaisella esityksellään, jonka nimi on Tuokio Lapin tunnelmaa. Tunnin kestävässä esityksessä Virtanen kertoo omasta elämästään ja eritoten retkistään Lapin kansallispuistoissa. Kerrontaa siivittävät Lappi-aiheiset, eri vuodenaikoja kuvaavat valokuvat sekä Virtasen säveltämät ja sanoittamat rauhalliset balladit, joita hän säestää kitaralla. Virtanen on keikkaillut Oulaisissa usein, aiemmin varsinkin Taukokankaalla. Hän on saanut esitykselleen virallisen Suomi 100 -tunnuksen. ”Helppoa se ei ollut”, Virtanen sanoo. Hänen piti perustella, että esitys auttaa ja eheyttää ihmisiä.

 

Ihmeitä tapahtuu


Hämmästyttävimmän todistuksen musiikin ja kuvien parantavasta voimasta 63-vuotias Virtanen koki keikkaillessaan eräässä tamperelaisessa palvelukodissa. Kun esitys oli ohi, alkoi käytävästä kuulua kummallisia kiljahduksia. Noin 80-vuotias nainen oli lähtenyt kävelemään rullatuolistaan ensimmäistä kertaa vuosiin.


”Hän kertoi minulle, että esityksen aikana hänestä tuntui, kuinka hän käveli itse laulujen ja kuvien mukana, vaikka ei ollut koskaan Lapissa käynytkään”, Virtanen sanoo. Tämän jälkeen nainen käveli ulos ja aikoi illalla tansseihin. Palvelukodin johtaja tilasi Virtaselta heti kaksi uutta esitystä.


”Ihminen voi tervehdyttää itsensä positiivisilla ajatuksilla. Haluaisin, että ihmiset löytäisivät sisältään, kehostaan oman paranemiskeinon, kun henkiset ja sisäiset lukot avautuvat”, Virtanen tietää.


Elämänsä vaikeimman keikan hän kertoo heittäneensä aivan äskettäin Viitasaarelle päihdenuorten pariin. Kyynel silmissään hän kertoo, kuinka tajusi, että omissakin muistoissa on vielä käsiteltävää. ”Nuorille esiintyessä oli pidäteltävä itkua.”


Virtanen sanoo, että yksi tärkeimmistä opeista, jonka metsä ja luonnon läheisyys tarjoavat, on nöyryys. ”Luonto opettaa, että elämä on lahja. Siitä pitää olla kiitollinen. Omaa elämäänsä ei voi turmella päihteillä. Ei se rohmuamalla tule se onnellisuus”, Virtanen päättää. Ja kaiken tämän mies sanoo aidosti ISOILLA kirjaimilla.

 

 

 

 Erma 2x65

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet