Matkanivan metsästysseuran 50-vuotisjuhlan jälkitunnelmissa varapuheenjohtaja Petri Karihtala (vas.), puheenjohtaja Matti Suvanto sekä seuran historiikin kirjoittanut Tapio Isokivelä.

 

Oulaisten Matkanivan metsästysseura on vireä viisikymppinen ainakin, jos asiaa mitataan jäsenmäärällä. Seurassa on tällä hetkellä 190 jäsentä. ”Uusia jäseniä on tullut ihan mukavasti. Enemmän kuin entisiä on poistunut”, kertoo metsästysseuran puheenjohtaja Matti Suvanto.


Seura juhlisti puolivuosisataansa sunnuntaina Matkanivan nuorisoseuralla, samassa paikassa, jossa seura 50 vuotta sitten perustettiinkin. Tapio Isokivelän kirjoittaman historiikin mukaan ensimmäinen puheenjohtaja, 23 vuoden ajan, oli Kalle Murto ja muut ensimmäisen johtokunnan jäsenet Paavo Erkkilä, Alpo Haarakangas, Sakari Keskinen, Rauno Ojala ja Kalevi Yliniitty. Murron jälkeen puheenjohtajina ovat olleet Pauli Mäyrä, Paavo Erkkilä, Eino Haara ja Matti Suvanto.


Historiikissa kerrotaan, että metsästysseura on vaikuttanut kylän kehittämiseen myös muuten kuin perustoiminnallaan, jota on metsästyksen ohella riistanhoito sekä haukku- ja ajokokeiden järjestäminen. Seura on tarjonnut rahallista apua tai talkooapua mm. kylän ryhmäpäiväkodille, kylä- ja laskiaistapahtumiin, kylätalon leivinuunin ja polttopuiden hankintaan, metsästyksessä menehtyneen hautajaisiin sekä myös Ylivieskan uuden kirkon rakentamiseen.


Historiikin mukaan vastuullisuus korostuu metsästysseuran toiminnassa. Rauhoitusalueella metsästämisestä on seurannut määräaikainen jäsenyyden menettäminen. Kokouspöytäkirjaan merkitään vuosittain vetoomus, että maanomistajille ei saa aiheuttaa harmia yksityisalueilla liikuttaessa, autoja ei pidä jättää tien tukkeeksi ja tyhjät hylsyt on kerättävä pois.

 

Luvat sähköisesti


Tietotekniikka on tullut osaksi metsästyseuran toimintaa, mikä näkyy seuran kotisivuina ja Metsänpoika-ohjelmassa. Metsänpoika sisältää kaikki seuran olennaiset asiakirjat, mm. kartat ja jäsenrekisterin ja se otettiin käyttöön 2013. Omariista-sovelluksen avulla hirvenpyyntiluvat on anottu tänä vuonna sähköisesti.


Matkanivan metsästysseuralla on maanvuokraussopimus 270 maanomistajan kanssa. Seura on tehnyt yhteistyötä muiden Oulaisten metsästysseurojen kanssa hirvien yhteisluvissa ja laavujen rakentamisessa. Seuran historian suurin päätös tehtiin vuonna 1984, kun Martti ja Lea Korhoselta vuokrattiin tontti hirvien nylkyvajan paikaksi. Seura otti rakentamiseen 30 000 markan lainan.


Metsästysseuran 50-vuotisjuhlassa palkittiin 15 johtokunnissa eri tehtävissä toiminutta henkilöä komposiittikuksilla. Juhlaan osallistui noin 25 henkilöä ja juhlapuhujana oli historiikin kirjoittaja Isokivelä.

 

 

 

 Erma 2x65

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet