Kirjan kansittaminen vaatii puristimet, porakoneen ja liimaa. Anja Petäistö on kurssittautunut kirjansidontaan, mutta silti parin sadan kirjan kansittaminen on valtava työ.

 

Viimeisin eli kuudes Oulaisten kyläkirjoista on julkaistu. Se kertoo Ylivieskaan rajoittuvan Hanhiperän talojen tarinat 1800-luvulta lähtien. Kirjan on kirjoittanut Anja Petäistö, jonka äidin suku on ”hanhiksia”. Perukan vanhin talo on yhä asuttu Ruokokoski vuodelta 1807, sitten Vaikonpää vuodelta 1845 ja Viitala vuodelta 1850. Nämä kolme taloa olivat Hanhiperän kruununtiloja. Vaikonpäässä ei enää asuta, mutta Ruokokoskella ja Viitalassa kyllä.


Kirja alkaa yleisestä kuvauksesta hallinnosta, väestöstä, maanomistuksesta, elinkeinoista ja kansakoulusta. Kerrotaanpa siinä Vaikonojan varrella olleesta vankileiristäkin.
Petäistö esittelee kirjassaan kaikki Hanhelan koulupiirin talot perustamisjärjestyksessä. Niitä on yhteensä 42. Lisäksi kirjassa esitellään viisi karjamajaa. Vanhin taloista on 1807 rakennettu Ruokokoski (Pökkylä). Uusin taloista on vuonna 1993 rakennettu hirsinen Annala. Sotavuosina perän savujen määrä oli suurimmillaan ja taloja oli 42. Nykyisin Hanhiperällä on vain kahdeksan savua.


Petäistö on kirjoittanut ja kustantanut kirjan itse. Haastattelujen ja materiaalin keräämiseen kului kolme vuotta. Petäistö teki myös valtavan työn sitoessaan kirjan kannet omin käsin.


Petäistö kertoo, että Hanhiperän kirjan toimittaminen lähti edesmenneen kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajan, Harri Turusen aloitteesta. Petäistö on julkaissut jo aiemmin kaksi Hanhiperään liittyvää kirjaa Vaikonpään suvusta sekä edesmenneestä Amerikan sukulaisesta, Toivo Vaikonpäästä. Näiden innoittamana Turunen kehotti Petäistöä myös kyläkirjan kirjoittamiseen.


Hanhiperän kyläkirjassa on liki 400 sivua, lähes 800 valokuvaa sekä noin sata karttaa ja piirrosta. Petäistö on myös taittanut kirjan itse. Kyläkirja on painettu Rannikon Laatupainossa Vihannissa.


Anja Petäistö kertoo, että hänen seuraava, kymmenes kirjansa on puolittain valmis. Se kertoo Anjan edesmenneen miehen, Ilkka Juhani Petäistön rautiolaisesta suvusta. Suvun tunnetuin henkilö on ulkomaankirjeenvaihtaja Helena Petäistö, Ilkan serkku.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot

Liitteet