Noin 40 viljelijää osallistui maanantain maatalouspäivään Oulaisten Yritystalolla.

 

Maatalousalalle yritettiin valaa maanantaina uskoa tulevaisuuteen, vaikka alan näkymät eivät paljon lupaa. Maatalouspäivään osallistuneet viljelijät, Heikki Hietaharju Oulaisten Honkarannalta ja Heikki Lumijärvi Raahen Alpuasta, sanovat, että alalta on puristettu jo löysät pois ja kaikki mahdollinen tehostettu.

 

Kylmin suihku niskaan tuli vuonna 2014 Venäjän vientipakotteista, kun maidon hinnasta putosi kertarysäyksellä viidesosa. ”Kahteen vuoteen ei kukaan investoinut mitään”, Lumijärvi sanoo. Lisäksi luonto on ollut sen jälkeen kitsas. ”Tuli kolme huonoa kesää. Vuosi -15 oli tosi märkä, -16 pikkuisen parempi, mutta viime kesä sitten niin kylmä, ettei mikään joutunut ajallaan”, Lumijärvi jatkaa.


Hänen tilallaan on kuitenkin tulevaisuudenuskoa, kun nuoripari olisi ottamassa isännyyden itselleen. ”Pystyttäisiin vain tila pitämään niin, että se elättää tulevaisuudessakin.”
Hietaharju on vastavalittu MTK:n Oulainen-Vihanti uusi puheenjohtaja. Hänen mukaansa valoa tulevaisuuteen tuo suurten ikäluokkien eläköityminen, jolloin peltomaata vapautuu aktiivitilojen ostettavaksi tai vuokrattavaksi. ”Vaihtoehtoja ei juuri ole: osa jäähdyttelee, osa koittaa investoida, mutta paikallaan ei alalla pysty olemaan”, Hietaharju korostaa. Omasta tilastaan hän kertoo, että pienimuotoista laajennusta kehitetään olemassaolevien seinien sisälle.

 

MTK:n Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja Matti Tyhtilä (takana vas.), MTK Oulainen-Vihanti uusi puheenjohtaja Heikki Hietaharju ja viljelijä Heikki Lumijärvi osallistuivat muiden mukana maatalouspäivään.

 

Lisää yhteistyötä


Pohjois-Suomen MTK:n toiminnanjohtaja Matti Tyhtilä kehottaa viljelijöitä entistä ennakkoluulottomampaan yhteistyöhön. ”Yhteiskoneita on ollut paljon ja koneurakoitsijoita käytetään harvinaisen paljon, mutta yhteisnavetoita on tosi vähän. Siinä on suurin mahdollisuus. Tietysti se vaatii samanhenkiset viljelijät, luovimista ja luottamusta sekä paljon suunnittelua. Yhteisnavetoissa velkamäärä ja työmäärä pysyvät kohtuullisina ja yhtä perhettä kohti tulee enemmän ajankäytöllistä joustavuutta. Lisäksi tulee kannattavuushyötyä, kun yksikkökoosta saadaan suuruuden hyötyjä”, Tyhtilä korostaa.


Tyhtilä jaksaa uskoa myös pitkän ajan hyötyihin maatalouspolitiikassa, koska EU:n linja on muuttumassa ja jatkossa EU antaa enemmän kansallista päätösvaltaa maatalouspolitiikan tekemiseen. ”Tätä myöten byrokratia kevenee ja lomakesulkeisia ei tarvitsisi olla pitämässä”, Tyhtilä sanoo.


Samoin maakuntauudistuksesta odotetaan helpotusta maatalouteen lomituksen siirtyessä Melalta maakunnille. ”Päätöksenteko tulee lähemmäksi, mutta nyt tarvitaan vaaleihin maakuntien ehdokkaita.”


Suurin kysymys Tyhtilän mukaan on kuitenkin se, miten Suomen kilpailuvaltit: puhdas vesi, puhdas maa, puhtaat elintarvikkeet, tuotanto ilman antibiootteja ja gmo-vapaalla rehulla tuotettu liha tai maito saadaan markkinoitua kuluttajille niin, että puhtaus näkyy myös ruuan hinnassa.


”EU:n halvimmista tuotteista ja puhtaimmasta tuotannosta ei ole tullut lisäarvoa tuottajalle. Tässä on se iso kysymys. Kaupan osuus on kasvanut koko ajan. Esimerkiksi kananmunan hinnasta tuottaja ja pakkaamo saavat 50 senttiä, kun kauppa myy sen kolmella eurolla. Naudanlihassa on alituotantoa, mutta tuontinauta vie hinnannousun mahdollisuuden tuottajalta.”

 

OP-ryhmän yksikönpäällikkö Janne Mäkikalli saapui puhujaksi Hyvinkäältä.

 

Monenlaisia mahdollisuuksia


OP ryhmän yksikönpäällikkö Janne Mäkikalli korostaa, että hyvät investoinnit pystytään aina rahoittamaan. Hän sanoi, että maatalousyrittäjien pitää pystyä lisäämään taloudellista ja tuotannollista osaamista sekä talouden tunnuslukujen arviointia kannattavuuden selvittämiseksi.


”Tässä suhteessa maatalousyritysten tilanne on toisenlainen, kun tuloslaskelma ja tase saadaan verotuksesta, mutta meillä OP:ssa on oma maatilan talousanalyysi, joka on viljelijöille ilmainen”, Mäkikalli muistutti.


Maatilat ovat velkaantuneet noin 30 prosentilla viimeisen kymmenen vuoden aikana samalla, kun yrittäjätulo on pienentynyt. Mäkikalli oli suuruuden ekonomian kannalla: isot tilat pärjäävät paremmin, tuotto peltohehtaaria kohti on parempi ja tuotantokustannukset alhaisemmat.


Maatalouspäivän idean takana on Oulaisten Osuuspankin toimitusjohtaja Mika Korkia-aho, joka kertoo tuoneensa idean Oulaisiin aiemmalta työpaikaltaan Alavudelta, jossa vastaava päivä sai hyvän vastaanoton. Myös Oulaisiin oli monipuolisia luentoja saapunut kuuntelemaan yli 40 viljelijää.


”Henkilökohtaisesti ajattelen, että Suomessa on tärkeää säilyttää ruuantuotanto, jotta saamme aidosti lähiruokaa. Rahoittajana haluamme kertoa, että pitkäjänteisessä yhteistyössä viljelijän kanssa ollaan valmiita joustamaan niin, että elinmahdollisuudet säilyvät ja maatilat pystyvät menestymään myös jatkossa”, Korkia-aho sanoo.


Maaseutuasiamies Keijo Pylväs näki maataloudessa mahdollisuuksia hyvinkin monilla eri suunnilla: globaalisti maailman väestömäärän kasvaessa voimakkaasti, uusien viljelykasvien kehittämistyössä, bioenergiassa, puhtaassa tuotannossa, huoltovarmuudessa sekä elintarvikkeiden omavaraisuudessa.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot