Personal trainer Elina Vierimaa kehittyi tukinnostossa selvästi jo kolmen nostosession jälkeen.

 

Maanantai-iltana paukkui parinkymmenen asteen pakkanen, mutta kuntokeskus Femoriksessa hikoiltiin tavallistakin enemmän. Hien kirittäjänä hääräsi monialayrittäjä, Suomen Voimalajiliiton perustaja ja puheenjohtaja Jyrki Rantanen.


Hämeenlinnassa asuvalla miehellä on neljännesvuosisadan kokemus erilaisista voimailukilpailuista urheilijana, valmentajana ja järjestäjänä. Plakkarista löytyy myös vahvin mies kilpailun MM-hopea 105-kiloisten sarjassa. Aktiivisimmilla kausillaan Rantanen osallistui noin sataan eri kilpailuun vuosittain, myös Suomen rajojen ulkopuolella.
Sittemmin 43-vuotias lajin veteraani on valmentanut maailmanmestaruuteen muutamia muita voimalajiurheilijoita.


Mies tunnetaan myös vahvasta antidopingin vastaisesta työstään, mikä on merkittävää siksi, että voimailulajeissa järjestetään yhä edelleen kilpailuja, joissa douppaaminen on sallittua ja testaamatonta.


Rantasen johtama Voimalajiliitto oli uranuurtaja tehtyään pesäeron dopingiin ensimmäisenä lajiliittona koko maailmassa vuonna 2015. Myöhemmin Ruotsin, Englannin ja Unkarin vastaavat lajiliitot seurasivat perässä antidoping-julistuksillaan.

 

Päivi Raetsaari rohkaistui kokeilemaan voimalajeja pitkään kuntosalia harrastettuaan.

 

Sohvaperunat liikkeelle


Rantanen on vieraillut Oulaisissa aiemminkin. Tuolloin harjoiteltiin perusnostotekniikoita, nyt enemmän lajitekniikoita. Kolmen tunnin sessiossa käytiin läpi tukinnostoa, Conan- ja merimieskävelyä, voimaporrasta.


Rantasen rohkaisu tavalliselle sohvaperunalle on seuraava: rohkeasti koittamaan kaikenlaisia toiminnallisia harjoitteita. Ne sopivat kenelle tahansa perusterveelle. Kilpailuissa on useita sarjoja eri painoisille henkilöille.


”Omiin rajoihin sopiva voimaharjoittelu on yksi parhaista kuntoilumuodoista. Arkivoima ja otevoima paranevat, samoin hapenottokyky ja lihasvoima.”
Rantanen on tyytyväinen siihen, että vahvin mies ja vahvin nainen kilpailuja myös televisioidaan. ”Siinä normaali sohvaperuna pystyy vertaamaan tv:ssä näytettyihin, jotka vetää rekkaa, että voisinko minäkin.”


Voimalajien kokeilijat saapuvat Rantasen work shop -tyyppisille kursseille eri syistä. ”Osa tähtää kilpailuihin, osa etsii vaihtelua kuntosaliharjoitteisiin, osa testaa mielenkiinnosta, mikä tämä hullutus on.”


Kokenut voimalajivalmentaja tunnetaan myös siitä, ettei hän ilmoita etukäteen, paljonko tukissa on rautaa. Syykin on selvä: henkinen kynnys on isoin kynnys. Oikeat nostotekniikat opittuaan voimailulajeja kokeilevat hämmästyvät usein itsekin, millaisiin suorituksiin yltävätkään.


Asta Uusivirta

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot