Lumenkaatopaikalla Pyhäjoentien varrella on tänä talvena ennätyksellisen paljon lunta.

 

Tämän talven runsaat lumisateet ovat herättäneet monilla paikkakunnilla kysymyksiä, kuka tekee ikäihmisten lumityöt. Eräs lukija Oulaisista lähestyi sähköpostitse toimitusta. Hän kertoo, että hänen yli 80-vuotias äitinsä tekee pihallaan paljon itse lumitöitä.


”Toki yritämme auttaa, mutta hän ei tahdo malttaa odottaa auttajia, vaan lähtee itse hommiin ja väsyttää turhaan itseään”, lukija kertoo. Suurin ongelma ovat palteet, jotka syntyvät katuja auratessa ja tukkivat pihaan pääsyn. Niiden poistaminen on todella raskasta.


”Usein kadut aurataan vasta, kun piha on putsattu ja apujoukotkin lähteneet jo muihin hommiin. Olen soittanut ongelmasta kaupungille, mutta kuulemma auraajille ei kuulu liittymien putsaus”, lukija sanoo.


Hän kertoo miettineensä talven mittaan, että jonkinlaisen lumityöringin perustaminen voisi olla hyvä ajatus.


”Ringistä voisi tilata korvausta vastaan apujoukkoja, jos omat joukot eivät pääse ikäihmisen avuksi. Mielestäni kannattaisi käyttää kaikki konstit, jotta ikäihmiset pystyisivät asumaan kodeissaan mahdollisimman pitkään”, lukija ehdottaa.

 

Pihat aurattava itse


Joillakin naapuripaikkakunnilla, kuten Ylivieskassa, kaupunki huolehtii myös pihojen aurauksesta ikäihmisille, jos samassa taloudessa ei asu nuorempia kuin 75-vuotiaita. Aivan joka sateelle aurat eivät kuitenkaan ikäihmistenkään pihoille saavu, sillä lunta on täytynyt sataa vähintään kymmenen senttiä.


Oulaisten tekninen johtaja Markku Ketonen kertoo, että Oulaisissa vastaavaa palvelua ei ole eikä hän muista, että asiasta olisi tehty kuntalaisaloitetta.
”Me hoidamme lakisääteiset tehtävät: kaavoituksen ja yleiset alueet.” Hän myös vahvistaa, että liittymien ja pihojen auraus ei kuulu urakoitsijoiden kanssa tehtyyn sopimukseen. Kyse on kustannuksista.


”Joitakin kyselyitä näistä on meille tullut, mutta olemme ohjeistaneet kyselijöille, että kun traktoreita on lähialueella auraamassa, niin voi yrittää sopia aurauksesta omin kustannuksin. Jonkin verran näin on tietääkseni sovittu, mutta kovin yleistä tämä ei voi olla”, Ketonen sanoo.


Teknisestä toimesta toivotaan, että poikkeuksellisena talvea, kun lunta tulee äkkiä nelisenkymmentäkin senttiä kerrallaan ja useaan otteeseen talven mittaan, tielläliikkujat ottaisivat huomioon myös auraajien kiireitä. ”Auraajia ei voi olla rajatonta määrää eivätkä he voi ajaa yhtä aikaa joka paikassa.”


Pyhäjoen tien varressa sijaitsevalle lumenkaatopaikalle on nyt kuljetettu normaalia enemmän pihoilta ja tienpenkoilta poistettua ylimääräistä lunta. ”Kyllä sinne vielä mahtuu, mutta ei enää hirveitä määriä”, Ketonen sanoo.

 

Asunnoille aurataan


Merijärven teknisen johtajan, Esa Linnalan mukaan kunta aurauttaa tiet jokaiseen asuttuun talouteen ilmaiseksi tien pituudesta riippumatta. Loma-asuntoja ja pihoja kunnan talviauraus ei Merijärvelläkään koske.


”Ilmainen auraus on ollut kunnassa jo pitkään. Se on kunnan palvelua, johon emme saa valtionapua”, Linnala sanoo. Muu yksityisteiden kunnossapito, kuten esimerkiksi hiekoitus, jää tiehoitokuntien hoidettavaksi taajama-alueita lukuunottamatta.


Merijärvellä on yksityisteitä noin 45 kilometriä sekä kaavateitä noin viisi kilometriä. Aurauksen alaisia teitä on yhteensä siis noin 50 kilometriä.


”Keskimääräinen teiden talvikunnossapitokustannus on verottomana noin 37 000 euroa. Vuosittaiset vaihtelut ovat kohtalaisen suuret. Yksi kunnon lumimyräkkä maksaa muutaman tonnin”, Linnala arvioi.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot