Oulaisissa aiemminkin vieraillut Harri Ahonen on tunnettu vaelluskirjailija.

 

Asiantunteva, sopivasti huumorilla ja historialla höystetty kerronta sekä upeat valokuvat sävyttivät Harri Ahosen luentoa Keski-Skandinavian vaellusreiteistä. Röntgenhoitaja ja historian opiskelija Ahonen on kirjoittanut kolme kirjaa: Pohjois-Skandinavian vaellusreitit (2014), Keski-Skandinavian vaellusreitit (2016) ja Pohjois-Norjan rannikkoreitit (2017).


Hänen oma vaellusinnostuksensa syntyi sattumalta yli 15 vuotta sitten. Röntgenhoitajaksi opiskellessaan Ahosen oli päätettävä, lähteäkö harjoitteluun Tromssaan vai Ateenaan. Hän päätyi Tromssaan ja epäonniselle riekonmetsästysretkelle muutaman norjalaiskaverin kanssa. Ahonen eksyi, kastui, oli nälissään, mutta ihastui vaeltamiseen, joka vaatii sopivasti seikkailunhalua ja sitkeän luonteen.


Nykyisin Tampereen Pispalassa asuva Ahonen on asunut Norjassa useaan otteeseen eri paikoissa, Tromssan lisäksi Trondheimin lähistöllä ja Oslossa. Oulaisten kirjastossa Ahonen kertoi Keski-Norjan ja Keski-Ruotsin vaellusreiteistä, joista hänen kirjoittamassaan kirjassa esitellään yli 230.

 

Kuva on Langvassdalen-laaksosta, Snøhetta-vuoren (2286 m) länsipuolelta. Vuori sijaitsee Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark -kansallispuistossa.

 

Vaellustuvat palvelevat

 

Ahosen mukaan alueen reittiverkosto hakee vertaistaan. Merkityt reitit ulottuvat Atlantin valtamereltä työntyvien vuonojen rannoilta satojen kilometrien päähän Keski-Norjan henkeäsalpaavan upeille vuoristoseuduille. Kauempana idässä levittäytyy tuhansien neliökilometrien kokoinen erämaa-alue.


Den Norske Turistforening eli DNT on rakentanut Norjan noin 20 000 merkityn vaelluskilometrin varsille 500 erätupaa. Tuvat tulevat tarpeeseen, sillä vuoristoseudulla ilma on usein raakaa.


Tuvat ovat lukittuja, mutta niitä varten lunastetaan pantillinen, sata Norjan kruunua (reilu kymmenen euroa) maksava standardnøkkel eli standardiavain.
Ahonen kertoo, että Keski-Norjan vaellustuvilla on lähes jokaisessa tuvassa ruokakomero, josta voi hankkia ruokatarpeita niin pienempään kuin suurempaankin nälkään. Pohjois-Norjassa ruokakomeroita ei ole. DNT:n vaellustupia ei voi varata etukäteen ja niillä on patjatakuu. Jos sänkypaikat täyttyvät, saa vintiltä lisää patjoja lattialle. Oma makuupussi tietysti tarvitaan.

 

Fjøllburøstan autiotila sijaitsee Femundsmarka nasjonalpark -kansallispuiston länsipuolella, aivan kansallispuiston rajan tuntumassa. (Luontokuvat: Harri Ahonen).


Ruotsin Svenska Turistföreningin eli STF:n vaellustuvissa lähes jokaisessa tuvassa on paikalla työntekijä, jolta saa tarvittaessa apua ja opastusta.
Atlantin rannoilta lähtiessään voi nähdä kaskelotin, miekkavalasparven tai lunnikolonian vuorenrinteessä. Keski-Norjassa vaeltaja taas voi törmätä myskihärkään tai tunturipeuraan, joista ensin mainitun kanssa selfien kuvaaminen ei ole suositeltavaa.


Harri Ahosen luento oli Oulaisten kirjaston viimeviikkoisen luontoviikon avaustapahtuma. Viime kesänä Ahonen vaelsi tuhat kilometriä. Itä-Suomen yliopistossa historiaa opiskelevan nuoren miehen seuraava teos ilmestyy keväällä 2019.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot