Historioitsija, luennoitsija, kirjailija ja tv-kasvo Teemu Keskisarja kertoi Oulaisten vierailullaan Suomen historian lyhyimmästä, mutta raaimmasta sodasta, josta tulee tänä vuonna kuluneeksi tasan sata vuotta.

 

Historioitsija Teemu Keskisarja tunnetaan poikkeuksellisesta otteestaan historiantutkimukseen. Keskisarja ei ole kiinnostunut ns. valtavirran historiantutkimuksesta. Häntä kiinnostaa tavallisen kansanihmisen historia.


Aihe ei ole helppo. Tavallisesta ihmisestä jää historian lehdille todella vähän merkkejä. Tämän Keskisarja huomasi jo Helsingin yliopiston humanistiseen tiedekuntaan pro gradu -tutkimustaan suunnitellessaan. Keskiverto tallaaja kävelee historian lehdille oikeastaan vain rikosoikeuden kautta.


Niinpä Keskisarjan ensimmäinen varsinainen historiatutkimus keskittyi rikoksiin: eläimiin sekaantuminen 1700-luvun Ruotsi-Suomessa. Rangaistus siitä oli sekä eläimen että tekijän mestaus ja poltto roviolla.


Hulttioksi ennen yliopistouraansa äitynyt Keskisarja selvitti pro gradunsa laudaturilla, vaikka hyväksyttiin tiedekuntaan alimmilla mahdollisilla pisteillä.
Mies oli tuolloin jo 30-vuotias - satunnaisissa hanttihommissa rakennuksilla, mutta pääosin sosiaalitoimen elätettävänä. Aika kului shakinpeluussa ja muussa hauskanpidossa.


Gradun jälkeen seuraava tutkimusaihe, jota professori Markku Kuisma Keskisarjalle suositteli, toi tälle leivän pöytään kahdeksi vuodeksi ja teki Keskisarjasta arvostetun yrityshistorioitsijan. Teos käsitteli Paloheimo-suvun mahtiveljeksiä, joista tunnetuin oli K.A. Paloheimo, Pohjola-yhtiön toimitusjohtaja. Paloheimo-historiikki avasi Keskisarjalle uran yksityisyrittäjä-historioitsijana näihin päiviin, 46-vuotiaaksi asti.

 

Omituisuuksia tuotteliaasti


Keskisarja on tuottelias omituisuuksien historioitsija: seksiä, väkivaltaa, terroria, sotaa, rikoksia ja rangaistuksia ilmestyy kirja, välillä kolmekin per vuosi vauhdilla. Hänen Mannerheim-historiansa julkaistiin kaksi vuotta sitten keskittyen marsalkan hulttiomaiseen nuoruuteen.


Oulaisten vierailulla Keskisarjan aiheena oli sivujuonne hänen tuotannostaan: Suomen sisällissota 1918, josta historioitsija on kirjoittanut teoksen Viipuri 1918. Teos oli myös Tieto-Finlandia-ehdokas.


Kirjailija itse kertoo tekevänsä vuosittain noin sata kouluvierailua, joista pääosan lukioihin, kuten Oulaisissakin. Keskisarjan soljuvaa ja polveilevaa kerrontaa sisällissodasta pääsi kuulemaan illalla myös suuri yleisö.


Lukion historian kurssiin hyvin sopiva luento oli huolella valmisteltu ja juonnettu, josta kiitokset menevät historianopettaja Tapio Matinlaurille ja lukiolaisille Rosanna Järvimäelle ja Ainu Veteläiselle.


Historia lähelle ihmistä


Keskisarjan tilaisuudet järjestivät yhteistyössä kaupungin kulttuuritoimi ja Jokihelmen opisto.
Kulttuurituottaja Tuula Aitto-oja kertoo, että nivalalaiset sukujuuret omaava Keskisarja valittiin luennoitsijaksi hänen elämänmakuisen kerrontansa takia. ”Hänellä on loistava kyky tuoda historia ihmistä lähelle”, Aitto-oja tiivistää.


Myös historianopettaja Matinlauri oli erittäin tyytyväinen kuulemaansa.
”Aivan loistava ja sopi hyvin lukioikäiselle porukalle. Luento sopi meille myös siksi, että meillä on meneillään teemavuodet 1917-18. Itsenäistymisvuosi on käsitelty, ja nyt paneudumme kansalaissodan aikaan.” Myös Matinlauri kiitteli Keskisarjan ”pienen ihmisen näkökulmaa”. ”Se kiinnostaa nuoria paljon enemmän kuin rakenteelliset kysymykset.”


Lukiolaiset kyselivät Keskisarjalta luennon päätteeksi viseriäkin kysymyksiä. Iäisyyskysymykseen siitä, millä nimellä kansalaissotaa tai sisällissotaa pitäisi kutsua, Keskisarja totesi suvereenisti: ”Ei nimi sotaa pahenna. Kaikilla nimityksillä on perustelunsa.”

 

Aleksis Kivi työn alla


Seuraavaa Keskisarjan teosta odotetaan varmasti yhtä suuresti kuin montaa hänen edellistäänkin. Se ilmestyy syksyllä ja kertoo Aleksis Kivestä. Tunnetulla historioitsijalla on aina ollut rohkeutta tarttua järkälemäisiin aiheisiin.


”Olen kauhealla vaivalla käynyt lähteitä läpi. Ei kirjoista, mutta Kiven elämästä löytyy ennen tuntemattomia yksityiskohtia”, Keskisarja lupaa.
Ennen Kiven teosta ilmestyy kuitenkin noin kuukauden kuluttua kirja vakuutusyhtiö Suomen 125 vuotta kestäneestä taipaleesta.


Historioitsija on tuttu myös teeveestä Pimeä historia -sarjasta, jota Yle esitti pari vuotta sitten. Keskisarja kertoo, että jatkoa tv:ssä seurannee. ”Suunnitteilla on Karjalan historiaa kuvaava laaja dokumenttisarja.”

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot