Kauko Simunaniemi (vas.) ja Jukka Kivioja lähdössä suksimaan Laulumaan ladulle. Taavi Savukoski oli laturetken huoltojoukoissa.

 

Kiitos Laulumaan ladun aukipitämisestä kuuluu Laulumaan läheisyydessä, aivan Pyhäjoen rannassa, Alarannan suvannon kohdalla asuvalle Jukka Kiviojalle. Kivioja on päivittäinen näky kuuden kilometrin pituisella ladulla. Yleensä hän valitsee hiihtokalustokseen 280-senttiset , kuten hän itse hiihtotapaansa kuvailee: ”ei niillä kovaa pääse, mutta varmasti”.


Kivioja on ottanut Laulumaan ladun sydämen asiakseen. Jäätyään kolme vuotta sitten eläkkeelle eläinlääkärin ammatista Kivioja ryhtyi hiihtämään säännöllisesti Pyhäjoen jäällä.


Pian hän kuitenkin huomasi, että joki on arvaamaton. Monessa paikkaa vesi työntyi jään päälle, kasteli ladun ja sukset. Jokainen tietää, että pakkassäällä kastunut suksenpohja jäätyy heti eikä luista ollenkaan.


”Rupesin kahtelemaan, saisko kuivalle maalle latua”, Kivioja kertoo.

 

Kiviojan reittikartta Google Mapsista.

 

Kolme laskua, ei nousuja


Laulumaan latu kaartelee kolme kilometriä vaihtelevassa maastossa jokipenkalla, pelloilla ja metsässä. Jos hiihtää myös puolentoista kilometrin lenkuran Koskikeitaalle, matkaa kertyy yhteensä kuusi kilometriä. Paras latuprofiilin kuvaus kuuluu tietysti latuaktiivi Kiviojan suusta: siinä on kolme pitkää laskua eikä yhtään nousua. Parhaimmat vauhdit, gepsillä mitattuna 30 kilometriä tunnissa, saa Harjunmäen päältä.


Lähtöpaikka on Rauno Laulumaan omistaman perinnekeskuksen pihamaalla. Kivioja kertoo, että reitillä on haluttu kunnioittaa myös kylän vanhoja perinteitä. Ladulta on yhteys Laulumaan vanhaan pyykkirantaan. Reitti kaivatettiin tasaiseksi kaivurilla ja kanavan yli talkoiltiin silta.


Aikansa etsittyään Kivioja löysi myös vanhan kärrytien paikan, jota pitkin Laulumaan perukkalaiset kulkivat aikoinaan hevoskärryillä asioilleen emäkylä Petäjäskosken kauppaan ja nuorisoseuralle. Kaivuri jouduttiin käyttämään puolen kilometrin mittaisen kärrytien paikallakin, jotta se saatiin talvella hiihdettävään ja kesällä retkeiltävään kuntoon.


Muu kiitos ladun aukipitämisestä kuuluu Heikkilän Jussille ja parille varamiehelle, jotka ajavat ladun auki kolme, neljä kertaa talvessa moottorikelkan perässä kulkevalla pienellä latuauralla.


Lukemattomat ovat kuitenkin ne kerrat, kun Kivioja on puskenut keulasta kevyesti nousevilla metsäsuksillaan läpi kinostuneiden jokipenkkojen tai lapioinut paita hiessä lunta latupohjaan: tosin tänä talvena tähän puuhaan on tarvinnut ryhtyä huomattavasti harvemmin.


Pyhäjokiseudun Latu järjesti laskiaissunnuntaina Laulumaan ladulla ensimmäisen, kaikille avoimen retkihiihtotapahtuman. Hiihtoretkelle osallistui reipas parikymmentä suksijaa.

 

Hiihtoladun iltatunnelmaa Pyhäjoen rantapenkalta.


Tekstit ja kuva hiihtäjistä:
Asta Uusivirta

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot