Henna ja Ville Rahkola sekä heidän kahdeksan lastaan ovat viime vuoden lainaajia Oulaisissa. Kuvassa vanhempien kanssa Ruuben (vas.), Taika, Aarre ja Kaius. Perhe haluaa kannustaa myös muita ahkeriksi lukijoiksi ja kirjaston käyttäjiksi.

 

Vuoden lainaajat Oulaisten kirjastossa ovat Henna ja Ville Rahkola perheineen. Kirjastotoimenjohtaja Inga Petäjäsoja perustelee valintaa sillä, että vanhemmat, erityisesti kotona lapsia hoitava Henna-äiti, käyvät lasten kanssa kirjastossa säännöllisesti, osallistuvat satuhetkiin ja lapset osaavat käyttäytyä kirjastossa hyvin, vaikka levotonkin lapsi olisi toki kirjastoon tervetullut.


Vuoden lainaajan valinnassa noudatettiin tänä vuonna teemaa Lukemalla kasvaa. ”Jos ei ole lapsena tottunut käyttämään kirjastoa, tuskin se tulee aikuisena ensimmäisenä mieleen. Vanhempien on hyvä pitää huolta, että lapsen aika menee myös kirjojen parissa, ei vain viihteen”, Petäjäsoja muistuttaa.


Rahkolan lapsista Ruuben kertoi lainanneensa viimeksi Aku Ankkoja ja Taika Pikku Papua ja Reuhurinteen ala-astetta. Henna-äiti kertoo, että kaikki lapset, pienimmästä kahdeksasluokkalaiseen, kuuntelevat mielellään äänikirjoja. Ville-isä vahvistaa, että juuri äänikirjat olivat lapsille sysäys lukemiseen, ja kaiuttimien kautta niitä voi kuunnella kaikissa lastenhuoneissa.


Lastenosastosta vastaava Saija Satomaa kiittää perhettä mutkattomasta viihtymisestä ja ajankäytöstä kirjastossa. ”Perhe ei vain käy pikaisesti, vaan monesti jäätte lukemaan satua lapsille kirjastossa.”


Viime vuonna lainatuimmat lasten- ja nuortenkirjat olivat Sinikka Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu, Risto Räppääjä, Ryhmä Hau, Disneyn Anna ja Elsa, Tatu ja Patu sekä Harry Potter ja kirottu lapsi.


Aikuisten lainatuimmat olivat Enni Mustosen Ruokarouva-sarjaa ja Anneli Kivelän Katajamäkeä. Mieskirjailijoista suosituin oli rikoskirjailija Seppo Jokinen.
Lainojen ja kirjastossa kävijöiden määrä jatkoi hienoista vähentymistään. Kirjastossa oli kävijöitä noin 62 000 (v. 2016 n. 66 000) ja lainoja hiukan vajaa 119 000 (v. 2016 n. 125 000). Kirjaston tapahtumia oli viime vuonna 221, eli hiukan yli neljä tapahtumaa joka viikko. Tapahtumiin osallistui kaikkiaan noin 3500 henkilöä. Kävijämääriltään suurimmat olivat lasten tapahtumia, vinkkauksia ja tiedonhaun opetusta.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot