Pikkuvarpunen, kuten serkkunsa varpunenkin, viihtyy ihmisen naapurina, erityisesti maatilojen pihapiirissä.

 

Syksystä alkaen pikkuvarpusia on ollut runsaasti liikkeellä. Monelle lintuharrastajallekin pikkuvarpunen on varsin uusi tuttavuus, etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Etelä-Suomen valloituksen pikkuvarpunen aloitti noin kolmisenkymmentä vuotta sitten ja nykyisin lintu on hyvin yleinen aina Keski-Suomeen asti.


Moni pidempään lintuja seurannut muistaa, että vielä 1980-luvun alussa pikkuvarpunen oli melko harvinainen, vaikka heti meren takana Ruotsissa ja Eestissä sitä tavattiin yleisenä niin taajamien puistoissa kuin maaseudullakin.


Pikkuvarpunen, kuten serkkunsa varpunenkin, viihtyy ihmisen naapurina, erityisesti maatilojen pihapiirissä. Tämän vuoksi pikkuvarpusen esiintyminen erityisesti Pohjanmaalla on runsasta ja lintu on työntynyt rannikkoa myötäillen aivan Tornioon saakka. Pohjanmaan pelloilta ja pellonreunoilta pikkuvarpunen löytää niin siemenravintoa kuin pesäpaikkojakin.


Päätekijänä pikkuvarpusen leviämiseen kohti Lappia on ollut ihminen. Ilmaston lämpeneminen, talviruokinta ja ennen kaikkea lisääntynyt pöntötys ovat avittaneet pikkuvarpusen nopeaan leviämiseen.


Serkkuunsa varpuseen verrattuna pikkuvarpunen on liikkuvampaa sorttia ja erityisesti syksyllä vaellus voi olla voimakastakin. Hyvinä pesintävuosina pikkuvarpunen saattaa pyöräyttää pönttöön kolmekin poikuetta ja yhteensä parikymmentä poikasta, jotka kaikki tuskin löytävät aivan kotinurkilta pesäpaikkaa. Usein linnut pesivät lisäksi pienissä yhdyskunnissa usean parin voimin, jolloin parien etäisyys toisistaan saattaa olla vain puolisen metriä.

 

Teksti ja kuva:
Jarmo Vacklin

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot