Victor Barsokevitschin yksi tunnetuimmista valokuvista on vuodelta 1905: vappu, korttipeli, viini ja tupakka. Valokuva kuvaa hyvin myös Barsokevitschin humoristista kuvausotetta.

 

Taidetalo Väinölässä vietetään valokuvan helmikuuta. Alakerrassa on esillä upea, Victor Barsokevitsch -valokuvakeskuksen kokoelmista koottu Suhteita-näyttely.
Kuopiolainen Victor Barsokevitsch (1863-1933) kuvasi yli kolmenkymmenen vuoden ajan pääasiassa muotokuvia, joihin tämäkin näyttely keskittyy. Valokuvissa esiintyy myös Barsokevitschin perhe, josta vaimo Adéle Sallin omisti valokuvaamon Kuopiossa ennen avioitumistaan Victorin kanssa.


Näyttelyssä on esillä todella mielenkiintoisia valokuvia vuosisadan alusta, joista kaikki eivät, ajan yleisestä tavasta poiketen, ole kuvattu studiossa, vaan myös tehtaissa tai virastoissa. Barsokevitschin kuvauskohteet edustivat monen yhteiskuntaluokan ihmisiä porvareista kulkuriin ja hänellä oli kuvattaviinsa ihmisläheinen, humoristinenkin suhde.

 

Kuva sisällissodan vuodelta 1918. Kuvassa ovat insinöörin esikunnan nuoret lähetit aseineen.


Erityisen ajankohtaisia ja kiinnostavia ovat juuri nyt vuoden 1918 valokuvat. Barsokevitsch lopetti valokuvaajana kuusi vuotta ennen kuolemaansa. Hänen lahjoitti koko valtavan arkistonsa, yhteensä 70 000 lasinegatiivia. Ne päätyivät myöhemmin Kuopion kulttuurihistorialliselle museolle.


Väinölän yläkerrassa on esillä Pohjanmaan kameraseurojen vuosinäyttely, joka kiertää kevään ajan eri puolilla maakuntaa. Kameraseurojen vuosinäyttelyn työt jurytetaan vuosikilpailun perusteella. Oulaisten Valovoima saavutti kolmannen tilan kuuden kameraseuran joukossa.

 

Oulaisten Valovoiman Olavi Kurjen valokuva Aamuisin sai kunniamaininnan Pohjanmaan kameraseurojen valokuvakilpailussa.


Yläkerrassa on myös Merijärveltä lähtöisin olevan Kimmo Pohjasen pienimuotoinen valokuvanäyttely hylätystä rakennuksesta runoineen.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot