Mannerheimintiellä sijaitseva ravintola Lyon on useaan otteeseen palkittu sekä keittiö- mestareistaan tunnettu viini- ja fine dining -ravintola, jonka omistaa ex-oulaistelainen, Marjatta Helander.

 

Asta Uusivirta
Helsinki


Pieni, intiimi, gastronominen, luova. Siinä muutamia helsinkiläistä ravintola Lyonia kuvaavia adjektiiveja. Oopperataloa vastapäätä vilkkaalla Mannerheimintiellä sijaitseva ravintola on useaan otteeseen palkittu sekä keittiömestareistaan tunnettu viini- ja fine dining -ravintola, jonka omistaa ex-oulaistelainen, Marjatta Helander.


Lyon perustettiin vuonna 1966 tarjoamaan Välimeren herkkuja suomalaisille. Ensin se oli kahvila ja välillä myös lounasvetoinen bistro. Helanderin johdolla 56-paikkaisesta ravintolasta on kehkeytynyt nimensä veroinen Ranskan rakastajien unelmapaikka, jossa tarjoillaan myös skandinaavisia lähiruokamakuja.


”Olen itse Ranska-fani, vaikka puhunkin ranskaa vain auttavasti. Hotelleista meillä käy myös ranskalaisia asiakkaita”, Helander kertoo. Lisäksi ravintolassa kokoontuu kuukausittain Club Lyon, Ranskan ystävien yhteinen klubi, johon ruokailun lisäksi liitetään yleensä myös Ranskaa käsittelevä luento tai esitelmä.
Vaikka ravintolan miljöö ja puitteet ovat hienot, Lyonissa ei tarvitse pingottaa. Alkupalat napsaistaan suuhun rennosti sormin. Jotta asiakas tuntisi olonsa kotoisemmaksi, keittiömestari saapuu pöydän viereen esittelemään jokaisen annoksen ja antamaan ruokailuvinkkejä.


Asiakaskunta koostuu talous- ja kulttuurielämän vaikuttajista tai kansanedustajista, mutta myös monenlaisesta kansainvälisestä joukosta, joka saapuu Lyoniin läheisistä suurista hotelleista. Asiakkaat ovat yleensä oopperan, konserttien, teatterin, mutta myös urheilun kulinaristisia ystäviä. Ravintolassa voi nähdä yhtä aikaa oopperaan menijöitä smokeissaan tai stadionilta tulijoita rennoissa urheiluvaatteissaan.

 

Yksi Lyonin suosituimmista menuista sisältää ankanmaksaa, vadelmaa ja punajuurta.

 

Monia tunnustuksia


Marjatta Helander muutti muualle ylioppilaaksi päästyään, eli vuonna 1967, jolloin Oulainen oli vielä kauppala. Hän opiskeli Oulussa, mutta sai kesätöitä ravintolasta Maarianhaminasta, mikä innosti opiskelemaan hovimestariksi arvostetussa ravintolakoulu Perhossa, Helsingissä.


Tämän jälkeen Helander oli töissä useissa ravintoloissa, mm. Adlonissa ja ajoittain myös Lyonissa, jonka silloinen omistaja myi paikan Helanderille 1985.
Helander on syystäkin ylpeä ravintola Lyonin saamista monista tunnustuksista. ”Gastronomian seura valitsi meidät vuoden ravintolaksi. 50 parhaan, suomalaisen ravintolan äänestyksessä olimme sijalla 13. Myös Michelin oppaassa suositellaan meitä. Lisäksi olemme seitsemäntenä Pohjoismaisessa White Guide -ravintolaoppaassa”, Helander kertoo.


Tunnustukset ovat vaatineet myös lujasti työtä: Helander on omistautunut rakastamalleen paikalle ja keittiöväki osallistuu ahkerasti alan kilpailuihin. Ravintolalla on kuusi vakituista työntekijää ja lisäksi ekstraajia kiireisimpinä iltoina. Pöytävaraus on hyvä tehdä etukäteen, sillä pieni paikka täyttyy nopeasti.

 

Jälkiruokaan kuuluva kahvi suodatetaan suoraan asiakkaan pöydässä.


Koulukaverit Oulaisissa


Vapaa-ajallaan Helanderilla on yhteinen harrastus avomiehensä, Esko Marttilan kanssa. Purjeveneilyssä lapsetonta pariskuntaa viehättää vapaus, ja he purjehtivatkin milloin Saaristomerellä, milloin Ruotsin tai Viron rannikolla.


”Vene on kuin pieni kesämökki, paitsi, että mökillä pitää tehdä niin kauheasti kaikkea. Veneessä taas satama vaihtuu ja näet koko ajan uusia ihmisiä ja paikkoja.”
Oulaisiin Helanderilla ei ole juurikaan enää siteitä, sillä sukulaiset asuvat Raahessa ja Tampereella. Toki monet vanhemmat oulaistelaiset muistavat Marjatan hyvin ja käyvät Lyonissa häntä tervehtimässä ja syömässä Helsingin matkoillaan. Lapsuutensa Oulaisista Marjatta muistaa uimaretket kivisen Pyhäjoen rannalle, partioretket suunnistaen ja pyöräillen yhdessä toisten partiolaisten kanssa sekä tietysti monet tutut koulukaverit, joita on ihana edelleen tavata.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot