Takki auki maailmalle lauloi Tomi Punkeri Abraham Ojanperän roolissa. (Kuva: Pirkko Moisander)

 

Asta Uusivirta
Helsinki

 

Abrahamin pidot -oopperan avauskohtauksen allegoria on vahva: kuin suoraan, dramaattista musiikkia myöten, Ilja Repinin Volgan lauttureista. Tanssijat ja laulajat vetävät uuvuttavia ruumiskärryjä kuin lautturit laivaansa.


Kun Repin sai tunnetuimman teoksensa valmiiksi 1873, oli oopperan Abraham 17-vuotias. Muutaman vuoden päästä tämä köyhä paimen ja kaksivuotiaana orvoksi jäänyt poika pääsisi toisten yhtä köyhien, nälänhädän ja lavanraudin riivaamien – siksi ruumiskärryt - liminkalaisten avustamana opiskelemaan opettajaseminaariin Jyväskylään.
Hänestä kasvaisi Rooman käynyt dandy, mutta myös taitava laulaja ja laulunopettaja, jonka tarinan vieminen Helsinkiin on kuin palauttaisi maalaisjuurisen ”Aappi”-pojan kaupunkiin, jossa hän asui ja työskenteli yli 30 vuotta.


Oopperan oivallinen ohjaus ja koreografia on tamperelaisen Jouni Prittisen, joka on ohjannut kymmeniä vastaavia töitä. Alkuun sijoittuu myös kuoron voimallinen poljento hallakauhusta, joka seurailee orjallisesti ja oivallisesti säveltäjä Jukka Linkolan tummaa, yksitotista rytmiä. Muutoin Linkolan sävellystyötä ei todellakaan voi kutsua yksitotiseksi, vaan se johdattaa katsojan vaikuttavasti tunneskaalasta toiseen.


Osansa vaikuttavalla sävellystyöllä lienee siinäkin, että Abrahamin säveltäminen uhkasi jäädä keskeneräiseksi, kun kalastusta harrastava, 63-vuotias Linkola oli vähällä hukkua kevätjäihin.


Oopperassa tunteet vaihtelevat: orpolapsen sydäntä riipaisevaa äidin kaipuuta, hallan aiheuttamaa kuolemanpelkoa, riehakkuutta markkinoilla, pilkkaa ja kiusaamista äidittömyydestä, ystävystymistä ja rakkautta, kammottavia painajaisia ulkomailla, keikarimaisuutta ja naistennauratusta, kansallismielisyyttä sekä aavistus sodasta Abrahamin kuollessa. Kansalaissota ei ehtinyt syttyä Abrahamin kuollessa sydänkohtaukseen 1916, joten oopperan loppukohtaus sotarytmeineen on pikemminkin viittaus muistovuoteen.

 

Tomi Punkeri (oik.) ja Sanna Korpi huojentuneina Helsingin Musiikkitalon ensi-illan jälkeen. Kuvassa myös oopperan puvustuksen suunnittelija Henna Parkkinen.


Solistisesti suurinta


Abrahamin pidot vetoaa tunteisiin paitsi Ojanperän tarinan myös vaikuttavan musiikin, toistelevan ja tunnetiloissa viipyilevän libreton, taitavan, nuoren tanssiryhmän sekä kapellimestari Ville Minkkisen ja orkesterin tahdin tarkan yhteistyön ansiosta. Omalla maagisella tavallaan Minkkinen seuraili ja johdatti myös kuoroa, jopa tanssijoita.
Suuri osuus oopperan onnistumisesta on kuitenkin oulaistelaislähtöisellä baritonilla, Tomi Punkerilla, joka eläytyy Abrahamin rooliin joka solullaan pääasiaa, harjaantunutta äänenkäyttöä unohtamatta.


Punkeri ja toinen oulaistelaislaulaja, Sanna Korpi olivat esityksen jälkeen haltioissaan. ”En ole päässyt solistisesti vielä koskaan tekemään näin isoja juttuja. Onhan tämä semmoinen unelma: täällä isot starat esiintyvät. Oli hienoa, että päästiin tänne oopperan varjolla”, nuoret laulajat sanovat esityksen jälkeen huojentuneina musiikkitalon lavan reunalla istuen.


Oopperan tuottaja ja libretisti Helena Tornberg ilmoitti Helsingin Musiikkitalon torstai-iltaisen ensi-illan jälkeen olevansa tyytyväinen esiintyjien energiatasoon. ”Jokainen pystyi ylittämään itsensä. Ilo piti saada pintaan ja niin myös kävi. Musiikkitalokin taipui kyläyhteisöksi yllättävän hyvin.”


Oopperan näki Helsingissä kahtena iltana yhteensä 1100 henkilöä, mikä oli odotuksiin nähden pettymys ja tarkoittaa valitettavasti taloudellista tappiota. Kuten pohjoisessa, se sai kriitikoilta ylistävät lausunnot myös Helsingissä. Tuottaja Tornberg toivoo, että Taiteen edistämiskeskus heltyy myöntämään oopperalle haettavaa tuntuvaa avustusta.
Oopperan esitykseen osallistui orkesteri mukaanlukien yhteensä noin sata kuorolaista ja tanssijaa sekä yksi aito suomenhevonen, joka talutettiin pääkaupunkilaisyleisön ihastuneen huokauksen saattelemana lavan reunalle väliaikoineen yhteensä kolme tuntia kestäneen esityksen alussa ja lopussa. Oopperan upean puvustuksen oli suunnitellut Henna Parkkinen.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot