Oulaistelaislähtöinen Riitta Kytökorpi kuvattiin Kluuvin kulmassa Helsingin ytimessä. Riitta on ammatiltaan rekvisitööri ja on työskennellyt sairaalasarja Sykkeessä, Sorjosessa ja jääkiekkoleffassa 95. Nyt työn alla on syksyllä MTV:llä esitettävä rikossarja Bullets (luodit).

 

Sairaalasarja Syke muistetaan tunnetuista näyttelijöistään ja aidontuntuisesta sairaalaympäristöstään. Monille tuli yllätyksenä se, että Sykkeen sairaalamiljöö potilasmonitoreineen ja hengityskoneineen oli lavastettu studioon. Pieni osa kuvauksista tehtiin myös Kätilöopiston lakkautetussa osassa.
Osansa sarjan tarkoista lavastuksista kantoi Oulaisista lähtöisin oleva lavastussuunnittelijan apulainen, rekvisitööri Riitta Kytökorpi.


”Koko potilaan kulku sairaalan ovesta sisään ja sieltä ulos piti miettiä tarkkaan. Esimerkiksi ensihoitajien kanssa käytiin koulutuksia, että osaa laittaa nesteletkun tippapussiin oikean näköisesti. Meillä oli konsultti, joka valvoi kuvauksessa, että elvytys näyttää oikealta. Sairaalamaailmaa rakennettiin kunnianhimoisesti maskin, näyttelijäntyön ja kaiken muun kautta”, Riitta kertoo.


Piirtämistä, lentopalloa ja teatteria harrastanut Riitta lähti opiskelemaan rohkeasti heti peruskoulun jälkeen ilmaisutaidon lukioon Tampereelle. Hän jatkoi ammattikorkeakoulussa valmistuen medianomiksi. Amkin työharjoittelu vei hänet Suden vuosi -elokuvan rekvisiittaharjoittelijaksi, jolle rekvisitöörin tehtävä on suoraa jatkumoa jo kahdettatoista vuotta.


Sykkeen loppumisesta on pari vuotta. Nyt Riitta on rekvisitöörinä syksyllä MTV:lla esitettävässä Bullets-rikossarjassa, jonka tuotanto jatkuu huhtikuun loppuun. Sykkeen jälkeen hän oli mukana Downshiftaajassa, Sorjosen toisella tuotantokaudella ja leffassa 95.


”En tiedä yhtään, paljonko meitä on, mutta Suomessa on muutama lavastaja ja avustava lavastaja sekä kuvausrekvisitööri vielä erikseen”, Riitta kertoo.
Elokuvassa 95 Riitta oli kuvausrekvisitöörinä. ”Se oli välillä haastavaa kuusivuotiaan lapsen kanssa olla illat ja yöt kuvauksissa. Onneksi avomies on it-alalla, jossa työnantaja on joustava.”

 

Tarkkaa ja rankkaa työtä


Rekvisitöörin tehtävä on pitkälti myös fyysisesti rankkaa työtä. Tv-sarjojen ja elokuvien maailma luodaan tyhjiin asuntoihin tai studioihin, joihin rakennusmiehet pystyttävät ensin tarvittavat seinät maalauksineen ja tapetointeineen. Sitten rekvisitööri harjoittelijoineen kantaa sisään kaiken tarvittavan huonekaluista ja kodinkoneista lähtien. Jokainen yksityiskohta toteutetaan verhoja, pöydällä näkyviä sanomalehtiä, kännyköitä, mappien selkämyksiä tai suola-astiaa myöten niin uskottavasti kuin mahdollista. Esimerkiksi Sykkeen kuvauksiin tilattiin Englannista irtoihoa, -suolia, -silmiä, sydän sekä jalkoja ja verta.


Kuvausten jälkeen lavastus puretaan, asunnot palautetaan omistajilleen tai ne puretaan. Riitta noudattaa Bullets-sarjassa lavastaja Pirjo Rossin ohjeita ja hyväksyttää joitakin pienempiä kuvauksiin liittyviä yksityiskohtia sarjan ohjaajalla Pete Riskillä. ”Myös tässä sarjassa oli käsikirjoitusvaiheessa konsultointi ja näyttelijät ovat saaneet aseenkäyttökoulutusta.”


Hän sanoo haaveilevansa joskus työstä, joka noudattaisi tiettyä virastoaikaa ja jolle olisi selkeä jatkuvuus. ”Lyhin työsuhde oli kaksi päivää jossakin mainoksessa. Leffassa työsuhde on kolme kuukautta ja tv-sarjassa viisi, kuusi kuukautta. Työajat ovat välillä mitä sattuu.”


”Toisaalta on rikkaus, että paikat vaihtuu ja mielenkiinto pysyy. On kiva tehdä töitä samojen ihmisten kanssa, vaikka tuotanto vaihtuisi. Tv-sarjan loppuessa tulee tietynlainen tyhjyys ennen kuin tulee uudet ihmiset taas tuotantoon mukaan”, Riitta sanoo.


35-vuotias Riitta on asunut poissa Oulaisista pidempään kuin hän ehti asua täällä. Siteet paikkakuntaan ja lapsuudenkotiin Lehtopäässä ovat kuitenkin tiiviit vanhempien ja siskon perheen ansiosta. Velikin asuu Ylivieskassa. ”Viimeksi vietimme joulun Oulaisissa”, iloitsee Riitta.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot