Joku teki perjantaina pilaa Googlen Maps-palveluissa ja muutteli oulaistelaisten julkisyhteisöiden ja yritysten tunnistetietoja.

 

Oulaisten lukio – työttömyystoimisto, Juho Oksan koulu – pakolaisleiri, Ura-Asennus – asekauppa, Rojda pizzeria – lasten hammaslääkäri, Oulaisten Autovaraosa – ydinvoimala. Jollakin oulaistelaisella kukki hiukan ronskimpi huumorintaju viime perjantaina Googlen Maps -palveluissa.


Edellä mainittuja ”lisänimiä” ilmestyi muutamien oulaistelaisten julkishallinnon laitosten ja yritysten nimiin. ”Lisänimet” löytyivät, jos etsi Googlen Mapseista, siis karttapalvelusta, sijaintitietoja em. paikkoihin


Asiasta ilmoitti toimitukseemme entinen oulaistelainen, nykyisin Kalajoella asuva Matte Niskanen. Hänen työkaverinsa oli linkannut Matelle oman työpaikkansa muutetut tiedot. ”Rupesin sitten uteliaisuutta katsomaan myös muita”, Niskanen kertoo.


Koska en saanut numerotiedustelusta Googlelle Suomeen minkäänlaisia yhteystietoja, joista olisi joku puheluun vastannut, soitin asiasta Oulaisten kaupungin järjestelmäasiantuntijalle, Veli-Pekka Kiviniemelle. Hän kertoi, että ei ole itse rekisteröitynyt Googlen käyttäjäksi, ja hyvästä syystä.
”Kritisoin Googlen juttuja, joita pystyy käyttämään liian vapaasti. Ne eivät ole tarpeeksi suojattuja.”


Viime viikkoisessa tapauksessa oli kyse siitä, että organisaation nimen alla olevaan luokka-nimikkeeseen oli vaihdettu uusia määritteitä. Kiviniemen mukaan kuka tahansa, jolla on Google-tunnukset pystyy näin tekemään.


”Voi mennä kohteeseen ja ehdottaa, että nimike muutetaan toisenlaiseksi. Tämä on nyt mennyt Googlen tarkistuksen läpi. Eivät varmaan edes Suomessa näitä tarkista”, Kiviniemi arvelee.


Asia kuitenkin korjattiin pian. Kiviniemi tunsi henkilön, jolla on Google-tunnukset ja pyysi tätä välittämään korjauspyynnön Googlelle. Esimerkiksi Juho Oksa muuttui ”pakolaiskeskuksesta” vajaassa tunnissa takaisin kouluksi.


En kehota ketään kokeilemaan. Tai pitäisikö sanoa, kuten vaarallisia temppuja televisiosta esitettäessä: älä tee tätä kotona (äläkä missään muuallakaan). Kuin kohtalon ivaa oli se, että vain päivää aiemmin Oulaisissa järjestettiin infotilaisuus tietojen suojaamisesta.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot