Metsäkauris saattaa vierailla varsinkin öisin myös lintulaudan alla.

 

Paljon puhutusta ilmastonmuutoksesta huolimatta saa lähes koko Suomi paksun lumipeiton vuosittain. Juuri lumi on ollut suurin este metsäkauriin leviämiselle koko Suomen alueelle. Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten kauriita näki vain Lounais-Suomessa ja etenkin Ahvenanmaalla.


Nyt tilanne on toinen. Parikymmentä vuotta sitten alkoi runsastuminen niin etelästä kuin pohjoisesta Tornion seuduilta. Metsäkaurista esiintyy lähes koko Suomen rannikkoalueella, missä lumipeite on ohuempi sisämaahan verrattuna.


Metsäkauris on ollut sidonnainen aina ihmisen rakentamaan maaseudun kulttuurimaisemaan. Vaikka metsäkauriit viihtyvät metsissä, eritoten kuusikoissa, ovat ihmisen aikaansaamat niityt ja pellot niiden tärkeitä ruokailupaikkoja.


Oma pihapiirini kuuluu metsäkauriiden reviirille, ja ne kulkevat omaa polkuaan aina laitumelta toiselle. Toisinaan ne käyvät nuolemassa keltasirkuille tarkoitettuja kauroja lintulaudan juurelta.


Monet nisäkkäät kuten saukko, metsämyyrä ja myös metsäkauris ovat kesäaikaan lähinnä yöeläimiä, mutta talvisin niitä näkee myös päivällä ravinnon haussa. Matalan metsäkauriin Suomen valloitus ei onnistu niin kauan kuin hanki on yli 40 - 50 senttimetriä, koska sen jalat eivät juuri kanna lumessa, kuten monilla muilla nisäkkäillä.

 

Teksti ja kuva:
Jarmo Vacklin

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot