Nelivuotias hollanninpaimenkoira Kovu on taitava vesipelastuksessa. Tässä tehtävässä koira tuo köyden veneeseen. Veneessä Mervi Heikkilä-Matinlauri (edessä) ja Maarit Mätäsaho. Kovun omistaa Anniina Manninen.

 

Jäiden sulamista ja vesien lämpenemistä saadaan odotella vielä pitkä tovi, mutta siihenkin on hyvä valmistautua. Näin tuumasivat lauantaina vesipelastuksen kuivaharjoitteluun kokoontuneet HH Haku Hurtat.


Hurttien innokas väki harjoittelee koirineen entisessä Raita Sportin hallissa. Kesällä vesipelastusharjoituksia on tietysti enemmän ja monissa erilaisissa vesistöissä, mutta talvellakin koirille on syytä muistuttaa mieleen, mistä lajissa on kyse.


”Koiran pitää hakea hukkuva vedestä tai koiralla on valjaat, joista hukkuva voi ottaa kiinni”, kertoo Hurttien varapuheenjohtaja Anniina Manninen.
Kukaan paikalla olleista ohjaajista ei ole joutunut koiransa kanssa aitoon vesipelastustehtävään. Kilpailulajia riittävästi harjoitelleiden koirien pitää olla kuitenkin siihen valmiita.

 

Leikin varjolla


Kuivaharjoituksissa ”rantalinja” on merkitty kahdella tolpalla ja ”hukkuva” on avustava kaveri, joka seisoo välimatkan päässä koirasta ohjaajineen. Koiran pitää lähteä käskystä liikkeelle oikeaan suuntaan ja kiertää ”hukkuva” riittävän läheltä aivan samoin kuin se kiertäisi uidessaankin veden varaan joutuneen.


Toisessa tehtävässä koira harjoittelee köyden tuontia veneeseen. Kun koira ojentaa köyden suustaan vastaanottavan käteen, se saa palkkioksi ruokaa tai lelun. Kilpailuissa koira ui maksimissaan 50 metriä ja vetää venettä 30 metriä.


”Koiran pitää olla vesipelastukseen riittävän iso. Sen pitää jaksaa vetää vene rantaan ja ottaa suuhun köysi tai pelastusrengas”, Manninen kertoo. Veneessä istuu kaksi ihmistä, ja koiran pitää jaksaa uida kovassakin aallokossa.


Kahdelta rodulta, landseerilta ja newfoundlandinkoiralta, ei vaadita hyväksyttyä soveltuvuustestiä vesipelastukseen, mutta kaikilta muilta roduilta testi vaaditaan.

 

Lajissa kilpaillaan


Haku Hurtissa harrastetaan muitakin lajeja, mm. tokoa, agilitya ja suojelua. Vesipelastusta harrastetaan kahdessa ryhmässä, joista toisessa koirat ovat ohjaajineen treenanneet lajia neljä vuotta ja toiset aloittivat vajaa vuosi sitten. Kilpailumenestystäkin Oulaisiin on lajista luokkavoittoineen tullut. Alan kilpailuihin joutuu yleensä matkustamaan joko pitkälle pohjoiseen tai etelään. Oulaisissa vesipelastuskilpailua ei ole järjestetty, vaikka asiaa on kyllä suunniteltu.


Mikä lajissa sitten kiehtoo? Maarit Mätäsaho sanoo hyvän perustelun: koirat tykkäävät lajista. Tietysti hyvä, kesäinen uintikeli tuo lajiin oman viehätyksensä.
Tärkeää on myös asenne. ”Laji ei ole niin nöpönnuuka. Se on tietyllä tavalla vapaampaa, vaikka kokeet eivät ole helppoja läpäistä”, kertoo Mervi Heikkilä-Matinlauri.
Vesipelastus on myös näyttävä yleisölaji, jota Haku Hurtat ovat esitelleet Pyhäjokimelonnan yhteydessä.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot